Resereflektion nr 30: Vilket alkoholavtryck gör du?

Posted on

Schyst resande har dragit igång en kampanj om vilket alkoholavtryck resenärer gör. Både semesternjutare och affärsresenärer har all anledning att fundera över hur de dricker alkohol under resor. 

För många hänger alkohol och resor ihop. Det behöver inte i sig vara ett problem om det inte går överstyr. Tyvärr är det precis så verkligheten ser ut på många ställen, inte minst i fattiga länder. Alkohol på resor har gått så långt att lokalbefolkningar protesterar. Regeringar skärper sina alkohollagstiftning för att hantera de enorma konsekvenser turisters konsumtion orsakar.

Ditt alkoholavtryck

Under året har det publicerats flera artiklar om turistorter som tar krafttag mot alkoholkonsumtion. Bra axplock finns här. En del kan tycka att det är löjligt och undra varför alla ska straffas för att några få inte kan hantera drycken. Så är det med alkohol. Det är kollektiva åtgärder som är effektiva, inte individuella. Oavsett huruvida du är eller varit en del av anledningen till förslagen på strängare regler finns det all anledning att fundera över vilket alkoholavtryck du gör när du reser?


Den 17 november ordnar nätverket Schyst resande ett seminarium om hållbar turism. Jag ska moderera i min roll på IOGT-NTO – så taggade på det! Det blir trendspaningar om hur vi reser år 2030, hur turism inverkar på alkoholkonsumtion bland lokalbefolkning och livepodd om alkohol och turism av Kitty Jutbring och Manne Forssberg. Läs mer här och kom gärna och lyssna.

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

2 thoughts on “Resereflektion nr 30: Vilket alkoholavtryck gör du?”

  1. Viktigt ämne! Jag dricker väldigt lite alkohol, både hemma och på resan. Det kan bli ett glas vin till maten ibland, eller en kall sangria en varm dag, men jag är inte intresserad av att supa mig full 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *