Att göra i Ljubljana – tips för weekend i Slovenien

Posted on

Ljubljana golvade mig och finns på min topplista över bästa europeiska weekend-städer. En stad som passar den som gjort klassikerna och vill upptäcka nytt och charmigt. 

Det lilla landet Slovenien vars huvudstad under mellanstadiet hade den svåraste stavningen och som jag fram till för bara något år sedan inte hade så bra koll på. Jag hade hört gott om staden och var förväntansfull. Att jag skulle trivas bra och uppskatta Ljubljana mycket hade jag dock aldrig föreställt mig

Staden känns fylld av kreativitet vilket märks i allt från klotter till skulpturer och i det Art center jag skriver om längre ned. Den känns modern och personlig på samma gång, liten och nära och samtidigt sprudlade och på framfart. Min relation till Ljubljana blir helt enkelt en förälskelse vid första ögonkast som snabbt övergick en till relation jag gärna håller fast vid.

Weekend i Slovenien: Att göra i Ljubljana

Broarnas stad

Genom Ljubljana rinner den stillsamma floden Ljubljanica. Det finns många fördelar med att ha vatten som rinner genom en stad. 1. Det skapas nästan alltid trevliga promenadstråk med möjlighet att välja skugg- eller solsida. 2. Chanserna att få fina stadsbilder ökar då distans till hus och kvarter blir möjligt. 3. Det gör att staden känns mindre kompakt. Sist men inte minst, 4. Det går allt som oftast att åka en båttur på den för att A) se på staden ur en annan vinkel, B) få sig en guidad tur utan att röra sig en meter. För den som hellre rör på påkarna går det alldeles utmärkt att gå slalom mellan de många broarna.

Tips: Båtarna stannar under några av broarna, exempelvis norra sidan av Butchers bridge.

Kom ihåg: Läs på om de olika broarna, de har alla sin unika historia till dess namn och uppkomst. De mest kända och centrala är Cobblers’ Bridge, Triple Bridge, Butchers’ Bridge och Dragon Bridge. Hur många små skulpturer hittar du vid Butchers’ Bridge?

Den berömda Dragon bridge
Att göra i Ljubljana
Tänk om vi hade varit två, då kanske jag hade lyckats få en pussbild med mig och draken. Det här var det bästa jag kunde åstadkomma som selfie…
Den annorlunda Triple Bridge
Åka båt i Ljubljana
Allt i ett, båt, bro och Pink church
Cobblers’ Bridge

Äta i Ljubljana

Sloveniens huvudstad erbjuder flera mat- och fikaställen jag varmt rekommenderar. Varför inte luta dig tillbaka och följa min enkla guide för en hel dags matbehov?

Frukost: Hotellfrukosten på Best Western var bland de bättre jag upplevt. Gissar att det går utmärkt att köpa till som besökare även för den som inte bor där.

Lunch: Efter en stor frukost räcker det gott med lättare lunch som handlas bäst direkt från torgets frukt- och grönsaksmarknad. Rotfrukter, stenfrukt och bär i mängder och så lite delikatesser på det.

Fika: Lätt lunch kräver mellanmål. Maffiga och kladdiga bakverk finns det gott om i Ljubljana så att hålla sockernivån högt är inga problem. Glass finns i stora lass och jag tipsar gärna om café- och glasstället Cocoa som serverar handgjord glass med riktiga smaker – så gott!

Middag: Efter tips av Towe åt jag på TaBar och jag blev långt ifrån besviken. Många trevliga smakkombinationer och supertrevlig personal. Dessutom mysigt att sitta ute och titta på folk på kvällskvisten.

frukost Ljubljana
Älskar frukostar med det här utbudet
weekend ljubljana
Så snyggt med nötter och frön
Marknad Ljubljana
Ibland är grönsaker lika gott som godis
Hantverk och delikatesser
resa till ljubljana
GOTT!
Cacao Ljubljana
Glassen med stort G – Cacao!
TaBar Ljubljana
TaBar bjuder på smaskiga smårätter
tabar
Riktigt mysigt på TaBar

Strolla och promeixa gata upp och gata ned

Som så många andra städer upplevs Ljubljana bäst by foot. Stadskärnan är liten och det går snabbt att ta sig genom stan.  Fasaderna är väldekorerade i fina pasteller, souvenirbutikerna känns faktiskt mysiga och vattnet som rinner genom staden bidrar med sin lugnande känsla. Jag hittade tre favoritgator som inte på något sätt är avsides eller personliga. Det är några av Ljubljanas mest trampade gator men det förstod jag först efteråt. Jag gillade dem för deras charm och vad de var omgivna av. Stadens centrala punkt, åtminstone för turister är Prešeren Square där Francisco Church, även kallade Pink church, står i all sin prakt. Det är också här som landmärket Triple Bridge finns.

Tips mysiga gator: Shoppinggatan Slovenska cesta gillade jag faktiskt trots att jag inte är så mycket för shopping, Stari trg är full av småbutier och trevliga matställen och längs Petkovškovo nabrežje står caféerna radade efter varandra med trevliga uteserveringar.

Tips intressanta affärer: Jag passerade tre affärer som jag föll lite extra för. Madal bal sålde trendiga ryggsäckar, Gud shop gjorde snygga inredningsdetaljer och kontorsprylar och hos Vezenina gick det att köpa specialbroderade förkläden m.m. Kul present tänker jag.

Bonus: På Prešeren Square finns en liten sprinkler i luften som knappt syns. Det upplevs som ett lokalt litet regn och kan med fördel svalka under en het dag eller skapa några goda skratt hos barn som vill leka eller vuxna som överrumplas.

pink church
Pink Church och Preseren Square
Weekend ljubljana
Cafégata med uteserveringar
Stari trg
I korsningen vid slutet/början på Stari trg
weekend ljubljana
Fasaderna – som jag gillar dem!
göra i ljubljana
Vezenina – perfekt presentbutik

Besök borgen och se takåsarna

En av Ljubljanas höjdpunkter både rent upplevelsemässigt och baserat på dess placering är att gå upp i tornet i borgen. Det finns gott om skyltar för att hitta. Den hurtiga går, den tidseffektiva letar reda på Lower Funicular station och tar hissen upp. För 10 euro kan du åka både hiss och komma in på borgområdet och ta trapporna upp i tornet med den stora klockan. Jag är inte ensam om att uppleva utsikten över staden men uppskattade besöket lika mycket ändå. För den intresserade går det även att hyra audioguides och vandra omkring i borgens olika huskroppar.

Bonus: Om du åker hiss vid tolvtiden är det värt att stanna kvar och kort kolla på figurerna i Lutkovno dockteater (stor gul byggnad) som tittar fram när klockan slår 12 (och kanske även andra heltimmar, jag råkade vara där just då).

Castle Ljubljana
Borggården taget uppe från tornet
weekend ljubljana
Takåsar och floden som rinner genom staden

Utflykt i närområdet: Tivoli park och Metelkova

Näckrosdamm och orangeri i Tivoli park

Det är ingen nyhet att jag är svag för parker och jag tycker egentligen inte att någon stad är fullständig utan ett riktig park. Tivoli Park är gigantisk och består av två delar. En välskött parkdel och ett mer fritt naturområde som med fördel nyttjas av den träningsintresserade, kanske pröva backhoppningen? Jag trivdes utmärkt med att vandra omkring i parkdelen där jag bland annat:

 1. Kollade på den stora fotoutställningen om hur Ljubljana utvecklats med bilder från nu och då
 2. Strosade omkring bland rosenbuskar och tog en titt in i Orangeriet
 3. Åt rawfood och drack smoothies på caféet Colnarna Park Tivoli och ät ögonen vila på den vackra näckrosdammen.

Bonus: På väg från Tivolipark kan du med fördel stanna förbi den stora Metodiskyrkan och njuta av ännu en vacker byggnad om du är lagd åt det hållet.

Tivoli Park
I såna här vackra parker kan jag gå runt nästan hur länge som helst
Tivoli park Ljubljana
Fotoutställningen i mitten av parken
Orangeri Tivoli park
Orangeri och rosenbuskarna
colnarna Tivoli Park
Café Colnarna Tivoli Park
Att göra Ljubljana
Näckrosdamen och min smoothie matchade bra
Ståtlig metodistkyrka

Art center och trasiga livsöden i Metelkova

Det låter möjligen romantiskt men Metelkova är allt annat. Jag har svårt att greppa vad det hela handlar om och när jag frågar flera olika lokalbor får jag undvikande och suspekta svar. Min bild är att Metelkova är ett tillhåll för människor i utanförskap. Här genomförs en del sociala projekt och kreativiteten flödar samtidigt som myndigheterna verkar hålla dem på armlängdsavstånd. Dess unika uttryck har blivit intressant för turister att besöka och vägg i vägg ligger det hypermoderna konstmuseet. Det väcker lite obehagskänslor av att se dessa kontraster men jag rekommenderar ändå personer som besöker Ljubljana att med stor ödmjukhet besöka Metelkova och försöka sätta sig in i dess uppkomst och verksamhet.

Metelkova
Det märktes när en närmade sig Metelkova-området.
Street art Ljubljana
Älskar street art. Tycker verkligen det livar upp
Metelkova Ljubljana
Kreativt och frisläppt i Metelkova
Mosaik i Metelkova
Viktig skylt som uppenbarligen behövde sättas upp…
Och så kontrasten. Det supermoderna konstmuseet vägg i vägg med Metelkova.

Andra som skrivit om Ljubljana

Det finns ett gäng resebloggar som skrivit om Ljubljana även om destinationen ännu inte är lika besökt som en del andra huvudstäder i Europa. Däremot är Ljubljana en stad på uppgång så redan nästa år kommer antalet som besöker staden öka markant.

Come fly with my – har skrivit flera inlägg, bland annat om matvandring och boendetips
Everyday Explorers – har gjort guidad cykeltur i Ljubljana
Swedish Nomad – tipsar om saker att göra för turister

Fler inlägg på temat weekend-städer

Amsterdam, Nederländerna
Belgrad, Serbien
Lissabon, Portugal
⇒ Warszawa, Polen
Zagreb, Kroatien

Nu hoppas jag innerligt att både mina ord och bilder inspirerar dig att åka till denna fantastiska stad. Om du åker dit, berätta gärna vad du tyckte.

Alla inlägg från min tre veckor långa roadtrip i Balkan finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Slovenien

16 thoughts on “Att göra i Ljubljana – tips för weekend i Slovenien”

 1. Tänk, det är 20 år sedan jag besökte Ljubljana, jag var 18 år och åkte ensam på interrail och i Sloveniens huvudstad hälsade jag på en brevvän jag hade då. Idag är vi vänner på Fb och jag har många gånger tänkt jag borde åka tillbaka och säga hej. 🙂

 2. Åh vilket härligt inlägg! Blev ännu mer pepp på att få till den där rundresan på Balkan i sommar känner jag 🙂 Metelkova blev jag särskilt nyfiken på.

 3. Ett stort tack för denna blogg, ny för mig, men en jag kommer att följa i fortsättningen.
  Vi är på väg till Ljubljana i nästa vecka och dina handfasta konkreta tips med vackra bilder väcker verkligen mersmak! Vår bucketlist består helt enkelt rakt av av Europas huvudstäder – av vilka det kommit en del till sedan vi började på 1990-talet. Vi tänkte också ta Zagreb i Kroatien per tåg när vi en gång är faggorna!

 4. Ett stort tack för denna blogg, ny för mig, men en jag kommer att följa i fortsättningen.
  Vi är på väg till Ljubljana i nästa vecka och dina handfasta konkreta tips med vackra bilder väcker verkligen mersmak!
  Vår bucketlist består helt enkelt rakt av av Europas huvudstäder – av vilka det kommit en del till sedan vi började på 1990-talet. Vi tänkte också ta Zagreb i Kroatien per tåg när vi en gång är faggorna!

 5. Vilket härligt blogginlägg! 🙂 Vi var i Ljubljana i juli när vi tågluffade och gillade det verkligen! Det är skönt att staden ändå är så liten så det är lätt att gå runt. Nästa gång måste vi besöka Metelkova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *