Att göra i Zagreb: weekend-tips för turister och nyfikna

Posted on

Restips och saker att göra i Zagreb under en weekend i Kroatiens huvudstad för den som liksom mig gillar att vara aktiv under sina resor.  Här finns klassiska sevärdheter och ovanliga och oväntade överraskningar som gör Zagreb till en egen och unik stad. 

Kroatien, vad får du upp för bilder i huvudet? Får jag gissa? Stenstrand, vackra öar och klarblått medelhav? Kanske en och annan port att gå in genom för att komma in i stadskärnan hos några av de mer kända städerna som Split eller Dubrovnik. Liksom alla andra länder har Kroatien en huvudstad och den är precis som alla andra städer jag hittills besökt i mitt liv, väl värt ett besök.

Zagreb och Kroatien har för bara 25 år sedan varit i fullskaligt krig med sina grannländer. Ibland är det svårt att ta in att vi haft krig så när i Europa och att den generation som lever där idag har egna minnen om vad som hänt. För mig är det svårt att resa till ett land som Kroatien utan att sätta landet i ett sådant sammanhang. Så innan alla mina tips på saker att göra i Zagreb, lite historia.

Att göra i Zagreb
Kroatiens flagga och de unika lyktorna som det står mer om längre ned i inlägget
Att göra i Zagreb
För ovanlighetens skull en folktom gata som väntar på att fyllas av surr och skosulor

Zagreb – en gång en tvådelad stad

Zagreb var från början två städer som låg på två närliggande kullar. Den ena staden kallades Kaptol och var kyrkostyrd. Här bodde det mest präster och nunnor och Katedralen var stadens viktigaste byggnad. På den andra kullen bodde vanligt folk. Den staden kallades Gradec och blev så småningom säte för riksdagen.

Att göra i Zagreb
Katedralen på Kaptol-sidan tagen från den andra kullen på Gradec-sidan

De två städerna var långt ifrån vänner. Även om det aldrig varit uttalat krig mellan dem kallades bron över floden som skiljde städerna åt för The Bloody Bridge eftersom alla slagsmål utkämpades där. År 1850 bestämde sig städerna för att slå sig samman och delar av Gradec-sidan omnämns sen dess som old town eller upper town. Idag rinner ingen flod genom staden längre och Bloody Bridge är istället en kort tvärgata vid namn Krvavi Most.

Kroatien är ett sekulariserat land men vår guide sa: ”Det händer att prästerna berättar vad Jesus hade velat att de röstat på och eftersom 90 procent av landets befolkning är katoliker är det inte riktigt läge att som politiker kritisera kyrkan om de vill bli omvalda”.

Kroatien var en del av Jugoslavien och utropade sig som självständigt 1991 varpå de Jugoslaviska krigen följde och ett knappt decennium av oroligheter och komplicerade och mångbottnade konflikter. Sedan 2013 är Kroatien medlemmar i EU och idag bor 1 miljon av landets totalt drygt 4 miljoner invånare i Zagreb.

Att göra i Zagreb
En av många fina parker i Zagreb
Att göra i Zagreb
Färgglada husfasader finns det också
Att göra i Zagreb
The Square, samlingsplatsen och en av de där männen som betytt så mycket för staden

Att göra i Zagreb under en weekend

Mina personliga favoriter av alla tips på saker att göra i Zagreb är Museum of Broken Relationships, Free Walking tour, restaurangen Heritage och Josipa Jurja-parken.

Att göra i Zagreb
Sa jag att det fanns mycket att välja mellan att göra i Zagreb?

Att göra i Zagreb: Kultur och konst som ingen annan

Besök Museum Broken Relationships

Museumet för trasiga relationer är precis som det låter ett museum där hjärtesorg står i centrum. I museumet finns mängder med föremål som alla bär på en historia om krossade relationer. Ungdomskärlekar som försvann, föräldrar som svikit sina barn, bästa vänner som släppt taget. Det är på många sätt hjärtskärande att gå från rum till rum men trots detta bär jag med mig ett fint minne från denna unika upplevelse.

weekend-tips Zagreb
Snobben och berättelsen på Museum of Broken Relationships
weekend-tips Zagreb
Flera av föremålen och historierna finns samlade i en bok
weekend-tips Zagreb
Några fler av föremålen med tillhörande story om en krossad relation

Njut av konst och utsikt längs Strossmayerovo šetalište

Strossmartre är ett promenadstråk i anslutning till stadens funicular och Lotrščaktornet. Här samlas gatukonstnärer och annat uttryck med finfin utsikt över staden. Känslan är alternativ och hippie, med andra ord kreativ och charmig.

weekend-tips Zagreb
Ingången till Strossmartre med konst och utsikt
weekend-tips Zagreb
Fina teckingar
weekend-tips Zagreb
Kreativiteten har flödat
Att göra i Zagreb
Hippiebusen i Strossmartre

Spana efter Street art

Street-art-scenen är som i många länder som varit i konflikter väldigt stor. Här finns den ena maffiga, kreativa, vackra och symboliska målningen efter den andra. Den här valen finns på en stor övergiven byggnad som vår guide erbjöd oss alla att investera i för att köra igång verksamhet. Varför inte?

Att göra i Zagreb
Blåvalshuset som är till salu
Att göra i Zagreb
Riktigt fin street art enligt mitt tycke och smak

Att göra i Zagreb: Var en riktig turist

Häng på en Free walking tour

Jag gillar som bekant konceptet Free walking tour, eller dricks-baserade vandringar som är en mer korrekt benämning. Den jag gick i Zagreb var dessutom väldigt bra. Energifylld guide med bra mix av historia, levnadsöden och vardag. Det sög till rejält i magen när vi satt på trottoaren framför parlamentsbyggnaden och han berättade om att de för bara 25 år sedan dödade varandra på gatan utanför. Han var givetvis partisk i frågan om vem som var boven i dramat och det var där och då mitt intresse att besöka Belgrad tog fart på riktigt.

Att göra i Zagreb
Vår guide berättar vart bloody bridge en gång stod

Kom i stämning längs gågatan

En av Zagrebs gågator med uteserveringar, restauranger och caféer är Tkalčić-gatan som på en de ställen binder samman de två kullarna och gamla städerna Kaptol och Gradec. Här finns uteliv, shopping och mat i stort och smått. Turistigt men samtidigt härligt.

Att göra i Zagreb
Charmigt, inte sant?

Observera en levande turistattraktion när lyktorna tändas

Det finns en gammal tradition som Zagreb-borna inte vill vara utan. Varje kväll går en man genom staden och tänder lyktor på husväggen längs ett antal gator. För hand. Mellan kl 18-20 tänds lyktorna längs fyra km gator, en tur som tar cirka tre timmar. Bland annat finns lyktorna på gatan från St Mark’s kyrkan genom Stone gate.

Att göra i Zagreb
En av alla lyktor som tänds varje kväll och släcks varje morgon

Tajma skottet kl 12 i Lotrščaktornet

Fyra personer har sedan starten 1877 haft det ärofyllda uppdraget att smälla av kanonsalut. Ingen har hittills varit en minut sen och ingen vill heller vara den första så detta är en mycket pålitligt upplevelse. Själv är jag minst sagt nöjd över min tajming med pekfingret på kameran i precis rättan tid.

Att göra i Zagreb
Salut!

Att göra i Zagreb: Slit dina fotriktiga skor

Gå på äggjakt

Åker du till Zagreb hoppas jag att du springer på (eller letar upp) detta ägg. En av de finaste konststyckena jag sett i en stad runt om i världen. Skicka gärna en selfie till mig som bevis på ditt fynd.

Att göra i Zagreb
Ägget!

Lär dig styrdans med hjälp av guidande fotsteg

I parken Josipa Juraj Strossmayera finns det möjlighet att lära sig några klassiska styrdanser. Det går fint att pröva själv i all sin ensamhet eller delta när det spelas livemusik.

Att göra i Zagreb
Da, da, da, chachacha
Att göra i Zagreb
Efter dans fins risk att törsten slår till och då är det ju tur att en sån här fin vattenförsörjare finns i närheten

Promenera genom 2 km parker

Walk the horse shoe. En snabb titt på Zagreb från ovan visar att det finns parker som avlöser varandra formade som en hästsko eller när allt kommer omkring snarare en klassisk skolsittning med raka linjer i en U-form. Den börjar (eller slutar) i anslutning till det stora torget och i U-botten finns den stora tågstationen där tågluffare hängt i parken utanför i alla tider. Parken Josipa Jurja Strossmayera var väldigt mysig med handhållande par på bänkarna och en och annan konstnär.

Att göra i Zagreb
Love is in the air
Att göra i Zagreb
Jag kallar den tågluffarparken. Längst bort i bild finns den stora tågstationen
Att göra i Zagreb
Stora ytor att krascha på för att vila fötterna

Strosa på egen kyrksafari

Det råder ingen brist på kyrkor i Zagreb. Kyrkorna är generellt öppna, det går bra att fota dem och det kostar inget att besöka förutom att en slant såklart alltid uppskattas. Några av de mest klassiska är

  • St Catherine’s church som är rosa på insidan och mycket populär att gifta sig i.
  • St Mark’s church skulle kunna vara taget från vilken Hans och greta-saga alternativt playmobil-borg som helst.
  • Zagrebs Katedral som under en jordbävning rasade samman så klockan stannade på 07.03 och fick så förbli stoppad som ett minne.
Att göra i Zagreb
St Mark’s church eller Markuskyrkan som den heter på svenska. Visst ser det inte ens verklig ut?
Att göra i Zagreb
Legenden om den här minimyrkan i en port genom muren får du lära dig om ifall du går en Free walking tour
Att göra i Zagreb
Klockan som stannade på 07.03 och finns utanför Katedralen

Skippa Botaniska trädgården

Jag brukar gilla att gå igenom parker, inte minst de botaniska som ofta är extra välskötta och intressanta men den Botaniska trädgården i Zagreb föll då inte mig i smaken. Kanske var den för djup för mitt ytliga växt-intresse med för mycket udda växter och för lite färgglada blommor och spexiga blomarrangemang.

Att göra i Zagreb: Ät gott

Inhandla frukt på marknaden

Få saker känns så local som att handla frukt och grönt på en marknad. Bäst gillar jag de små stånden där det syns att det är försäljaren själv som kubat potäterna, gallrat morötterna och plockat plommonen.

Att göra i Zagreb
Markand Dolac – yummi
Att göra i Zagreb
Lite osäker på denna taktik men det verkar som att de lägger ut en vattenmelon för att getingarna ska hänga där istället för på de fruktstånd som de vill sälja från.

Mata dig på på Heritage

Mer hipster än Heritage blir det knappast men lunchen jag köpte var förstaklassiskt hantverk och personalen supertrevlig. Fräscht, lokalt och delikatesser att köpa med sig.

Att göra i Zagreb
Delikatesser på Heritage
Att göra i Zagreb
En av mina godaste måltider på hela Balkanroadtrippen

Övriga mattips

Två ställen jag aldrig hann testa men som rekommenderades av Free walking tour-guiden var La Struck som serverar traditionell kroatisk mat och Kitchen & Grill Plac som är en restaurang med fokus på kött.

Läs mer om Kroatien

Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost
Att göra i den moderna staden Zadar
Makarska – ett charmerande semesterparadis

Min resa till Zagreb gjorde jag i samband med en tre veckor lång roadtrip längs Balkan. Alla inlägg från den resan finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Kroatien 

4 thoughts on “Att göra i Zagreb: weekend-tips för turister och nyfikna”

  1. Vad många bra tips! Blir väldigt sugen på att åka till Zagreb när jag läser om allt man kan göra och se där. Ägget var ju otroligt fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *