Resa hållbart i Kroatien: Inspiration och tips på vad göra i Kroatien?

Posted on

Resa hållbart i Kroatien kräver aktiva val från dig som reser. Jag tipsar om några saker att tänka på och inspiration på vad göra i Kroatien.

Kroatien, Balkanhalvöns i särklass mest populära land att besöka. Det har sina skäl och det finns otroligt många trevliga platser att besöka i Kroatien. Många åker till Split och ut till öar och skärgård men i det här inlägget är fokus på fastlandet och hur en som resenär kan förbereda sig och agera på plats för att bidra till positiv turism och resa hållbart i Kroatien.

Karta över vilka platser det här inlägget tipsar om

Vad göra i Kroatien?

Vad göra i Kroatien, det är frågan. Inte för att det är svårt att hitta något utan snarare för att det finns så mycket att välja på. Här har jag samlat tips och inspiration för dig som är sugen på Kroatien. Vi tar det från norr till söder.

Zagreb – huvudstaden

En huvudstad är alltid en huvudstad och Zagreb är inget undantag. Här åt jag väldigt god mat, gick en gripande och givande free walking tour som fyllde på kunskapen rejält och besökte det unika Museum of Broken Relationships.

Läs mer: Att göra i Zagreb: weekend-tips för turister och nyfikna

Vad göra i Kroatien
Fina Zagreb – en tvådelad stad
Vad göra i Kroatien
En av ett många parker i Zagreb som ligger på ett pärlband om länkas samman
Ett coolt ägg månad varvet runt i Zagreb

Rijeka – kulturhuvudstaden 2020

Jag har själv aldrig besökt Rijeka så kan inte rekommendera av personliga erfarenheter men vis av att ha bott i Umeå som var kulturhuvudstad 2014 kan jag säga att det blir ett rejält uppsving för de städer som blir utsedda till Kulturhuvudstäder. Såklart mest det året de är förärade med titeln men det brukar slippa över åren därpå också. Sorgligt för Rijeka att pandemin slog till som värst i Europa 2020 så ge stan en klapp på axel och åk dit 🙂

Pula – med mer än en amfiteater

Pula som ligger i den södra delen av Istrien visar sig för den som är där erbjuda långt mer än en mycket välbevarad amfiteater även om de helt klart är stadens ögonsten och tydligaste landmärke. Pula har många lämningar från romarriket och närheten till Italien och Slovenien gör att influenserna från grannländerna är stora.

Läs mer hos från Stad till strand Våra bästa tips för ett besök i Pula

Vad göra i Kroatien
Amfiteatern i Pula. Foto hämtat från resebloggen Stad till strand

Plitvice – kanske Kroatiens vackraste plats

Nationalparken Plitvice kan vara en av de vackraste naturupplevelserna jag gjort. Det glittrande skimmer av turkost och grönt som fullständigt omfamnar en bland sjöar, vattenfall och grönska trollband mig till att vara precis där och då. Det ska sägas att Plitvice är en av Kroatiens största turistattraktioner och det under högsäsong är otroligt mycket människor där. Ett tips är att välja dag och tid på året med omsorg.

Läs mer: Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost

Vad göra i Kroatien
Ljuvliga Plitvice nationalpark
Vattenfall i Plitvice

Zadar

Jag hade inte hört talas om Zadar innan jag bestämde mig för att bo där ett par nätter, och vilken mysig stad det visade sig vara! Hamnstad och badort, kulturell och historisk, antik och modern på samma gång. Jag gillade verkligen Zadar, kanske för att den inte var den turistmagnet som många andra ställen jag besökte, lite lugnare men lika intressant.

Läs mer: Att göra i den moderna staden Zadar i Kroatien

Vad göra i Kroatien
Häftig installation som spelar om kvällarna i Zadar
Zadars söta kvarter och gator

Makarska – turistorten

Jag har tagit en av mina bästa/värsta massturismbilder i Makarska och har ändå enormt bra och fina känsla av mitt besök i den staden. Jag bodde lite utanför centrum och älskade att strosa bland de små gränderna, färgglada fasaderna, sitta på en uteservering i skuggan och äta gå ett varv vid stranden förbi nudiststranden och titta på båtarna som kom in efter en dagsutflykt. Kanske gillade jag det för att det framför allt kändes som att det var kroater och andra från Balkanländerna där och inte massa andra skandinaver. Makarska är i alla fall ett gott tips för dig som söker saker att göra i Kroatien.

Läs mer: Makarska – ett charmerande semesterparadis i Kroatien

Vad göra i Kroatien
Makarska och dagens båtutflykter är på väg in i land igen
Vad göra i Kroatien
Ett torg i Makarska
Promenad i skyddande skugga i Makarska

Dubrovnik –

Mer söderut än Dubrovnik går knappast att komma i Kroatien. Det ligger till och med söder om Bosnien och Hercegovina som har en kort sträcka av lite kust. Jag var i Dubrovnik knappt ett dygn och det räckte gott. Det beror såklart lite på ambitionen om hur mycket av staden “som ska göras” men stadskärna innanför murarna är promenerbar på ett par-tre timmar. Hypen kring Dubrovnik blev än större av Game of Thrones och Dubrovnik är även det ett av mest populära besöksmålen i Kroatien.
Läs mer hos Dryden.se: 23 timmar i Dubrovnik

Vad göra i Kroatien
Fina Dubrovnik i kvällssolen

Resa hållbart i Kroatien och bidra till positiv turism

Att resa helt och fullt hållbart är svårt, nästintill omöjligt. Särskilt om resan innehåller en flygresa. Med det sagt går alla resor att göra mer eller mindre hållbara och det finns några saker att tänka på särskilt när det kommer till att resa hållbart i Kroatien.

Massturism i Kroatien

Kroatien är populärt vilket gör att resa till Kroatien riskerar att bli en ohållbar resa. Att välja låg- eller mellansäsong (alltså inte juli och augusti) och att resa till de lite mindre populära resmålen (som t.ex. Zadar) är två sätt där du kan minska risken för att spä på massturismen ännu mer. Kanske något udda tips för detta inlägg men det bästa du kan göra på temat massturism i Kroatien är att välja ett annat land i närheten. Enligt landguiden har Kroatien 60 miljoner utländska besökare/år medan exempelvis Slovenien har 4,7, Montenegro 2,5 och Bosnien och Hercegovina 1,2.

Resa hållbart i kroatien
Makarska, en ganska vanlig sommardag skulle jag tro

Kroatiens natur

Kroatien har fantastisk natur. Ta hand om den om du vandrar i bergen eller snorklar och badar i havet. Fundera på hur din närvaro kan ge så lite negativt avtryck som möjligt. Kanske plocka lite skräp för att lämna ett positivt istället för ett neutralt spår efter dig. Respektera särskilt det som står angivet i nationalparker som t.ex. Plitvice som gjort det väldigt tydligt vart turister får röra sig och inte för att bevara dess unika natur.

Resa hållbart i kroatien
Välordnat för att hantera mycket turister och samtidigt bevara naturen i Plitvice Nationalpark

Jugoslaviska krigen på 90-talet

Det är två decennier sedan det krigades som värst i Kroatien under de Jugoslaviska krigen på Balkan men många har egna krigsminnen eller har ärvda historier med sig. Kriget på Balkan är komplext där det inte finns ett enkelt svar på konflikten. Det är långt ifrån så enkelt som en etnisk, nationalistisk eller religiös konflikt och det finns heller inte en anfallande part som stått för allt ont. Läs på innan och närma dig konfliktens historia respektfullt.

Resa hållbart i kroatien
St Markus kyrka i Zagreb som var en av många hårt drabbade byggnader under krigen på 90-talen

Ät och handla lokalt för att resa hållbart i Kroatien

Som alltid när vi reser spelar det roll hur vi spenderar våra pengar. Att bo Airbnb hos privata kroater eller på lokala hotell samt att äta mat och handla prylar från kroater snarar än internationella kedjor bidrar till att större andel av dina semesterpengar går till kroatiska fickor. Detsamma gäller utflykter och annat som rekommenderas av hotellen – kolla vilka som driver och äger företagen för att dina pengar ska gagna så lokalt som möjligt.

Resa hållbart i kroatien
Nattmarknad med lokal och kreativ mat i Zadar

Om du vill resa hållbart i Kroatien finns det fler tankesätt och tips i boken Resenärens makt – turism som när och tär som jag skrivit. Köp den här

Här finns alla mina inlägg om Kroatien och fler på temat turism

3 thoughts on “Resa hållbart i Kroatien: Inspiration och tips på vad göra i Kroatien?”

  1. Kroatien är ett underbart land att semestra i. Jag tycker Hvar är riktigt trevligt men de har även många andra ögrupper som är dolda juveler! Tack för ett superbra inlägg med mycket inspiration för kommande resor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.