Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost

Posted on

Plitvice Nationalpark spelar i en egen liga. Förtrollande sjöar, imponerande vattenfall och grönska i en härlig symbios i alla nyanser från blått till grönt. Plitvicesjöarna är något alldeles speciellt. 

Plitvice Nationalpark – lätt att älska

Alla åker till Plitvice Nationalpark av en och samma anledning. Att få uppleva de turkosa sjöarna, de rytande vattenfallen, de små porlande vattendragen, de gröna omgivningarna. Den förväntansfulla känslan var påtaglig i kön in i parken. Några som längtat hela sitt liv, några som är meddragna av någon annan. Några som bildgooglat och vill veta om det är lika färgstarkt i verkligheten, andra som ser fram emot sin livs hajk och en tredje som ska ta the picture. 

Själv visste jag inte mycket mer än det jag läst mig till hos Resfredag och efter det inlägget är det lätt att köra omvägen dit som det innebar för mig. Kombinationen färger, naturens underverk, ny plats och fysisk förflyttning är för mig oslagbar. Alla rätt. Kanske måste jag åka tillbaka. Plitvicesjöarna förändras i sin nyans beroende på solljus, organismer och mineraler i vattnet, på det sättet kan en säga att det inte går att få nog av den föränderliga skönheten. Se bara här:

Plitvice Nationalpark Kroatien

Plitvice Nationalpark Kroatien

De fängslande vackra Plitvicesjöarna

Plitvice Nationalpark är en av Kroatiens mest besökta områden. Med sina 16 sjöar som sammanlänkas via vattenfall är platsen något jag aldrig skådat någon annan stans. Ögongodis, balsam för själen, som en detoxande grön god smoothie.

Jag såg inte ett enda skräp, människor tycks hålla ordning på sitt eget om även alla andra gör det. Jag blir extra glad av att se att parken var så välskött och välorganiserad – bra uppstyrt av de kroatiska parkförvaltarna!

Plitvice Nationalpark Kroatien

    

Plitvice Nationalpark Kroatien

         Plitvice Nationalpark Kroatien

Om Plitvice Nationalpark

Att hitta till parken

Plitvice Nationalpark i Kroatien är mycket större än bara sjöarna och ligger mellan huvudstaden Zagreb och kuststaden Zadar, cirka två timmar från vardera håll. Det är gott om skyltar och det finns två huvudingångar. Nr 1, den norra som ligger närmast de nedre sjöarna och nr 2, den södra som ligger närmast de övre sjöarna. Plitvice Nationalbark har en jättebra hemsida med all info du behöver. Det erbjuds mängder av boendemöjligheter i närheten av parken i olika prisklasser.

Att hitta i parken

Det tog ett bra tag för mig att fatta hur alla sjöarna hängde ihop och hur området var uppbyggt. Tänk dig vatten som rinner nere i en ravin och som genom åren bildat sjöar som blivit som trappsteg. Det blir stora vattenansamlingar i form av dammar och när det fylls på vatten i den översta rinner det över i nästa och i nästa. Högsta sjön ligger på 636 meter över havet och den lägsta på 503 m.ö.h. med ett totalt avstånd på 7 km.

Det finns flera olika slingor du kan gå som tar olika lång tid, de gröna tillhör ingång 1, nedre sjöarna och de orangea ingång 2, övre sjöarna. Hela systemet sitter ihop så det går att hinna med allt på en dag. Enklast är att fråga vad som passar dig utifrån dina önskemål. Det finns även tre båthållplatser och tre busstationer som ingår i entrébiljetten för att förflytta sig inom området, dessa går var 30:e minut.

Plitvice Nationalpark Kroatien
Parken består till stor del av den här typen av trädäck att promenera på. Det här är vid de nedre sjöarna.
Vid varje sjö finns en sån här skylt med navigering. Notera den lilla pilen i högra hörnet om vid vilken sjö det här är i förhållande till de andra.
Tydlig färgkodning och skyltar för båt och buss.
En båt på den största sjön, skön avkoppling att bara gunga med.

Att välja tidpunkt i parken

Parken är öppen mellan 07.00 och 20.00, entrén stänger vid 18.00. Parken ser olika ut beroende när på året du är där, både för att temperaturen i vattnet förändras, solen står annorlunda och grönskan förändras med årstiderna. Parken är öppen året om, när det är höga vattenflöden stängs vissa delar av parken av. Jag var där under tryckande högsäsong (juli-aug) och då var kön till entrén lång, räkna med en timme i kö om du går mellan kl 10 och 15. Det märktes även i parken då det bitvis blev köbildningar på de smala stigarna.

Slutet av min kötid strax innan 10 på morgonen.
Och så lite kö längs promenadstråken och de bästa fotospotsen.

Att göra i parken

I huvudsak handlar vistelsen i parken för det flesta om tre saker. Promenera, njuta av vyer och utsikter samt föreviga detta på bild. Din tid och ork sätter din ambitionsnivå. Vid de nedre sjöarna finns det stora vattenfallet och du rör dig nära vattennivån. Vid de övre sjöarna finns fler mindre sjöar och därmed fler vattenfall mellan dem. Det finns gott om skugga att vila under, flera ställen för att svalka tårna, ett gäng bänkar och picknick-platser för medhavd matsäck. Glass och enklare café-mat finns till försäljning vid ingångar och båt/busshållplatser. Jag gick igenom i princip hela området på dryga fyra timmar men då var jag själv, utan fikapauser och låg en del i omkörningsfil.

Smart att bygga träbro precis ovanpå fallet. I alla fall när vattenflödet är lågt…
En av grottorna. Inte ok att simma in men går att klättra till från sidan.
Picknicktajm

Blir du sugen? Om du googlar Plitvice och valfri årstid på engelska kan jag lova dig att du kommer se charmen med att besöka parken även under andra delar än under sommaren. Vad sägs om sprakande höstfärger eller när snö och is förtrollar parken ytterligare och tar oss till valfri Narniakuliss? Precis lika vacker då.

Jag besökte Plitvice Nationalpark under mina tre veckor genom sex länder. All inlägg från den resan finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Kroatien 

14 thoughts on “Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost”

  1. Blev inspirerad av dig att åka dit igen(sist 1988). Du beskriver allt så målande
    Har jag uppfattat det rätt att ingen badar där?
    kram mamma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.