Att göra i den moderna staden Zadar i Kroatien

Posted on

Zadar, en kroatisk badort i modern tappning som jag trivdes i direkt. Hippa ställen att äta på, sköna stråk att kvällspromenera längs och ett härligt hav att svalka sig i. 

Kuststaden Zadar ligger tre timmar söder om Kroatiens huvudstad Zagreb och jag fick snabbt en god känsla av staden under mina två dygn som jag var där. Staden blandas kroatiska turister, lokalbefolkning och så en och annan långväga gäst som mig själv. Staden genomsyrades av framåtanda och jag gillade särskilt alla intressanta matställen som tycks växa fram.

En av alla små hamnar med fint promenadstråk

Att göra i Zadar

Jag skulle personliga säga att tre-fyra dagar är lagom tid att stanna i Zadar. Staden är Kroatiens femte största stad och har alla nödvändigheter som behövs för att sysselsätta sig på sin semester.

Besök Zadars landmärken

Zadar har två landmärken som är unika i sitt slag och lockar människor under dygnets alla timmar. Havsorgeln spelar tack vare havets vågor och Greatings to the sun – ett häftigt solcell-solsystem i miniatyr, ligger precis bredvid varandra längst ut på kajen.

Tips: Besök Greatings to the sun när det blivit helt mörkt för att få uppleva just hälsningar från solen även på natten.

Zadar
Havsorgeln. Jag vet inte vad jag väntat mig, men åtminstone inte det här. Det är från dessa hål som ljudet kommer som blir till olika toner beroende på hur havet skvalpar.
När jag först hittade detta fattade jag inget. Tack Google för att snabbt kunna lära sig nya saker. Solceller samlar på sig ljus under dagen och när nattens mörker slår till lyser den i olika färger.

Ät på hippa matställen

Att Zadar är en modern stad märks inte minst på en del av restaurangerna som finns i staden. Allt ifrån fine-dining till street food. Jag såg flera restauranger jag hade velat prova men antalet måltider där jag hade chansen var allt för få. Enligt min airbnb-värd heter Zadars bästa fiskrestaurangen Fosa och ligger vid City gate och jag tror henne. Min pasta jag beställde in var dock inte hundra men jag tror det sitter mer i den rätten än hela restaurangen.

Tips: Gatan Stomorica ulica var en av de restauranggator som gjorde intryck på mig med alla dess intressanta alternativ, allt ifrån hål i väggen till uteserveringar inne på bakgårdar.

Mitt emot detta låt ett veg-burgarhak som verkade bra.
Fosa med hög mysfaktor
Konoba Stomorica med några av deras sittplatser – väldigt bra mat och trevlig service här.
Konoba Stomoricas bakgator inramade av hängd tvätt och streetart.

Nyttja hamnen

Zadar är en hamnstad för både småbåtar, större båtar och industritrafik. Njut av liv och rörelse i någon av småbåtshamnarna och ta en tur ut till Zadars örika skärgård dit det ordnas båtturer.

Tips: Biljetter till de olika turerna säljs på båda sidor om kajen, både på dagen och på kvällen.

Det finns en del original även i Zadar, som ägaren till den här hunden (och båten) till exempel.

Fyll på dina historiska kunskaper

Det finns mängder med romerska lämningar och historiska byggnader i Zadar. För den nördigt intresserade går det alltså att spendera mer än en dag med att bara upptäcka alla dessa platser. Stanna till vid Old town Square och spana in den ena gråstenen (nåja, romerska kvarlevor) efter den andra och föreställ dig livet på torget kring kyrkan Sankt Donatus för ett par tusen år sedan.

Tips: Gå upp i Bell Tower vid Old town Square och njut av historiska vingslag och utsikten.

Old town square och några av alla antika stenar.

Bada i Adriatiska havet

Där det finns vatten går det att bada, åtminstone verkar det så i Zadar. Från kajen finns det stegar för den som vill ta sig ett dopp eller ligga i och det finns flera sten- eller klippstränder med gångavstånd från city.

Tips: Zadars största badområde är Kolovare beach och är populärt och trevligt. Här finns hopptorn för alla modighetsgrader, en havsbassäng, skugga från träd att skydda sig under, enklare café med glass och basket- och beachvolleyplan.

Chans att få simma utan så stora vågor men se upp för kids som försöker utveckla sina dykarkonster
Högsta modighetsgrad på denna donna

Rör på påkarna i träningsparken

Parken Perivoj Vladimira Nazora ligger centralt och har grusgångar och utegym som lämpar sig perfekt för ett träningspass. Går att träna i även dagtid tack vare skuggan men värmen är ändå påtaglig.

Tips: Ett varv i parken är cirka en kilometer. Varva intervaller med styrka och lev ut din vagabondform. I grannparken fanns ett område som såg ut att ha riktigt skönt häng med utgångspunkt i baren Ledana.

Lummigt och skyddat från solens heta strålar

Häng vid kajområdet på kvällen

Kanske hade jag turen att besöka Zadar just när de hade Full moon festival men mer troligt är att det händer saker längs kajen hela sommaren. Scen med livaband, små stånd med lokala läckerheter och hantverk, solnedgång och massor med människor som umgås. Jag fick en riktigt härlig känsla de kvällar jag var där.

Tips: Om du får chansen att prova fläder-citornjuicen som görs av två kvinnor – gör det. Lika så gäller spenat-pizza-pannkakan som var en meter i diameter. Inget fick mig att känna mig så lokal som när jag åt och drack detta.

Zadar
Käk på stående fot – riktig festivalstämning
Munspel, blir knäsvag direkt.
Den berömda pizza-spenat-pannkakan.
Äkta råvaror, äkta kraft.

Zadar var mitt stopp innan jag åkte vidare till Plitvice Nationalpark under mina roadtrip genom Balkans länder. All inlägg från den resan finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Kroatien 

3 thoughts on “Att göra i den moderna staden Zadar i Kroatien”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.