Makarska – ett charmerande semesterparadis i Kroatien

Posted on

Makarska har något. Det. The it-factor. En personlighet och själ. Det var något med atmosfären. Som att alla var glada och trivdes i semesterlunket. Några skulle totaldissa, men jag totalälskar. 

Stranden var som tagen ur en skräckfilm över topp-tio-värsta-turistfällorna. Det 39 grader varmt, outhärdligt under dagtid. Jag åt god middag på en restaurang lokalborna aldrig skulle sätta sin fot i. Dessutom blev jag utskälld av en granne till airbnb-lägenheten för att jag tillfälligt parkerat min bil på hennes plats. Trots allt detta, och med alla odds emot sig, skulle jag lätt kunna spendera en solsemester i den utpräglade semesterorten. Jag ska berätta varför.

makarska
Kanske gillar jag Makarska för det frodiga fruktträdgårdarna

 

Balkongerna, krukväxterna, charmen – lätt att bli kär här.
makarska
Hamnen är central för den lilla kuststaden omgiven av bergen.

Åtta skäl att gilla Makarska

Det lilla torget

På eftermiddagen, en perfekt mötesplats för att möta upp vänner. På kvällen förvandlad till en konsertarena. Inramad av en stor kyrka, små affärer och en gullig fruktmarknad.

makarska
Det mysiga torget med fruktmarknaden uppe till vänster
makarska
Frukt o alla färger och former

Stämningen på Makarskas strand

Som sagt, en del tycker att detta är värsta tänkbara, men jag tyckte det gav en härlig stämning att se så många personer njuta tillsammans. Glada barn, pressande ungdomar, avslappnade föräldrar. Vid lågsäsong och vid andra tider än i kvällssolen är stranden säkerligen något glesare. För den som önskar mer utrymme finns fler andra lite mindre stränder och klippor att utgå ifrån. Och så vattnet, lika klart och lika ljuvligt oavsett mängden människor.

makarska
Fascinerande eller katastrofalt? – jag säger feeling.

Den gröna oasen Peterhalvön

Motionsslingor och totalt omgiven av hav – Peterhalvön tog mig med storm. Bortanför Makarskas huvudstrand finns Peterhalvön för den som vill bada och sola lite mer i fred. Grönområde med toppenfina omgivningar och möjlighet att gå en powerwalk eller ta en joggingtur när solen sjunker i horisonten.

makarska
Perfekt motionsslinga
makarska
På Peterhalvön går det fint att låsa in sin kärlek

Nudistbad som överraskar

Jag älskar nakenhet och blir varm (och ibland lite överraskad) när jag ser människor som bejakar detta vid lämpliga tillfällen. Under en prommis runt Petershalvön blev jag något överrumplad men också lycklig av att se både män och kvinnor ligga utfläkta på klipporna och låta solen värma varenda hudcell. Finns på motsatt sida av “ingången” till Peterhalvön. Den mer nakenskeptiska behöver inte gå just där.

makarska
Bakom dessa träd och klippor njuter nudisterna

Vattenaktiviteter för stora och små

Den som gillar vattenaktiviteter kommer inte bli besvikna. I Makarska fanns både trampbåtar med liten rutschkana, vattenskotrar, stora vattenrutschbanor och uppblåsbar äventyrsbana. Garanterat många skratt och adrenalin.

Makarska
Trampbåtarna tokar i kvällssolen – perfekt för familjer att låna
Makarska
Hur kul verkar inte det där?

Båtutflykt i gung

Som från de flesta städer längs den dalmatiska kusten finns det båtar som går ut i skärgården, så även från Makarska. Jag som är otroligt svag för 90-talsmusik började dansa på stället när jag såg båten rulla in i hamn. Stämningen var minst sagt på topp och den som gillar party skulle älska att få hela båten att gunga tillsammans med de andra, minst lika partyglada medresenärer.

Makarska
This, this is the way, this is the way I wanna live..

Restaurangen Gastro Diva

Med de varmaste rekommendationerna från min Airbnb-värd blev jag tipsad om att äta på Gastro Diva. Försökte boka bord samma kväll men det var fullbokat, inte en enda stol fanns ledig. Uppenbarligen ett populärt ställe och med tanke på den genuina känslan jag fick bara av att gå in kan jag tänka mig att de gör grymt god mat.

Makarska
Hemtrevligt hos Gastro Diva

Solnedgångarna (bestämd form, plural)

I perfekt symbios med havet, precis där den vågräta havslinjen möter himlen mellan två berg går den kroatiska solen ned. Jag upplevde en m a g i s k solnedgång och jag tror inte att min kväll var en engångsföreteelse. Den som flög paraglide måste haft det än bättre än jag som stod på stranden och njöt.

Makarska
Magiskt sa jag

Bra att veta om Makarska

 • Makarska är välutvecklat när det kommer till turism. Engelska funkar fint, turisttåg genom stan, gott om skyltar och information. Min middagsservitör kunde ett gäng ord på svenska – de har varit med förr om jag säger så.
 • Det bor ca 14 000 bofasta i Makarska men många, många fler under högsäsong.
 • Kolla upp öppettiderna för Shell-museum (med snäckor och koraller från hela världen), då de bara har öppet några timmar om dagen.
 • I början av augusti försvann solen 20.10 för den som planerar att fånga exakt rätt moment.

Mitt dygn i Makarska var ett av stoppen under min Balkanresa som jag genomfördes sommaren 2017. Alla blogginlägg från resan finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Kroatien 

12 thoughts on “Makarska – ett charmerande semesterparadis i Kroatien”

 1. Vad roligt att läsa om dina upplevelser i Kroatien! Jag har ju mest varit söder om Dubrovnik (förutom i Split).

  Haha, den där stranden ser skräckinjagande ut i min värld! Vad härligt att man tänker så olika. 🙂 Men skönt att höra att det finns lugnare platser i närheten. De andra bilderna såg väldigt lockande ut!

 2. Tack!!
  Om en vecka går vårt plan till Kroatien och det här var finfina tips!!
  Vi lär också leta efter en strand med lite mindre folk, kanske vi missar högsäsongen som nog drar igång senare 🤗 Vårt hotell ligger 10 meter från stranden 🙏🏻 happyhappy ❣️❣️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.