Resa till Balkan: Guide – vilket land ska du välja?

Posted on

Att resa till Balkan är hett men vilket land ska du välja? Vart finns den storslagna naturen, goda maten, trevligaste städerna? Ett samlingsinlägg fullproppat med tips och inspiration, kanske som guide till dig när du står i valet och kvalet. 

Balkan, eller Balkanhalvön, är ett område som fler och fler reser till och med tanke på vad Balkanländerna har att erbjuda lär det fortsätta öka. Jag förstår varför, utbudet och variationen är stor. Naturen, kulturen, historien, människorna. Stränderna, havet, bergen. En del av Europa som för många svenskar är outforskat och därför känns extra intressant.

Vilka länder ingår i Balkan?

Det finns olika uppfattningar om vad som tillhör Balkanhalvön. Jag har besökt Makedonien, Albanien, Montenegro, Kroatien, Slovenien, Serbien samt Bosnien och Hercegovina och de är de länderna jag tipsar om här. Utöver dessa länder menar några att även Grekland, Bulgarien, Kosovo samt delar av Rumänien och Turkiet tillhör Balkan och dessa länder står än så länge på min to-do-lista innan jag kommer känna mig helt nöjd.

Kom ihåg!

Det är lika bra att jag är extremt tydlig med detta redan i början. Det går inte att säga vad som är bäst. Det är subjektivt. Det här är min bild rakt igenom av det jag själv har upplevt under totalt en månad i området. Jag har inte sett varje vrå, inte ens varit i alla länder som räknas till Balkan. Jag har försökt maxa inspirationen så att du kan planera en kommande resa till Balkan utifrån vad som passar dig och dina drömmar. 

Resa till Balkan: Vart finns den mäktigaste naturen?

Överallt! Balkanhalvön är verkligen vacker och alla stopp jag gjorde längs vägen hade sin charm. Här är några favoriter.

Alla bergen, Slovenien

Det går inte riktigt att välja bara en plats i Slovenien. Hela landet var vackert. Vart jag än körde såg jag gulliga byar, små kyrkor, djur som betade, berg i bakgrunden, grönt i alla nyanser, vattendrag och sjöar.

Eufori, lyckorus och jag älskar att köra bil

Plitvice Nationalpark, Kroatien

Ett naturunder i en klass för sig är sjöarna i Nationalparken Plitvice. De spelar i en egen liga och behöver knappast någon ökad mättnad vid bildredigeringen.

Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost

Theth, Albanien

Här kan vi snacka dramatik. Vilka berg, vilken natur, vilka utsikter. De norra albanska bergen är ståtliga, orörda och otillgängliga. Förstklassig vandring och färskt källvatten att slurpa i sig direkt från en bäck.

Att ta sig till Theth med bilen i behåll

Matka Canyon, Makedonien

Den uppdämda floden som blev en ”sjö” som tillsammans med de grönbeklädda bergen skapar alla nyanser av grönt. Vågar säga att det är en av Makedoniens vackraste platser och hade jag varit där längre hade jag både testat att cykla och paddla.

Besöka Matka Canyon

Resa till Balkan: Vilket land har bästa festen?

Belgrad, Serbien

Belgrad är känd för sitt uteliv och även om jag inte prövat på utbudet själv pga var där när snön låg kvar så såg jag potentialen. Partybåtar längs floden, en bro som blivit symbol för den mänskliga skölden som utvecklats till bargata och så vidare. Jag tror att det är i Belgrad det händer.

Weekend i Belgrad

Resa till Balkan: Vart finns finast stränder?

Den här frågan går ju inte att svara på, men av de jag besökt vinner:

Dhërmi, Albanien

Klarblått vatten och vacker inramning finns i Dhërmi i södra Albanien. Turismen har inte kommit långt så det finns begränsat med matställen och affärer – men å andra sidan, inte heller människor packade som sillar. Jag har inte skrivit specifikt om Albaniens stränder, det har däremot dessa resebloggskollegor

Fantasiresor: 3 stränder i Albanien (som var mitt resesällskap i Albanien)
4000mil.se: Albaniens bästa stränder – häng med på beach-hopping

Makarska, Kroatien

Kroatiens har främst stenstränder vilket har sina för- och nackdelar. I Makarska är stenarna små som en akvariebotten och gör således inte ont att gå på eller sitta i. Stranden är långt ifrån vit, ödslig och vidsträckt men stämningen är på topp och om en åker vid lågsäsong är läget ett annat. Några stenkast därifrån finns klippor med betydligt lugnare atmosfär.

Makarska – ett charmerande semesterparadis

Resa till Balkan: Vilka städer är trevligast?

Ljubljana, Slovenien

Det är sällan jag vill åka tillbaka till städer med Ljubljana är ett undantag. Den staden föll mig verkligen i smaken med sin småskalighet och variation. Gränderna, gatu-konsten, floden genom stad, maten. Älska på det.

Att göra i Ljubljana

Resa till Balkan

Zadar, Kroatien

Zadar har lite av allt. Sevärdheter, skönt bad, livlig stad, lämningar och historik, utsikter och shopping. En stad i framkant som kändes på uppgång.

Att göra i den moderna staden Zadar

Skopje, Makedonien

Jag vet inte riktigt varför men jag gillade Skopje i Makedonien. Den är liten, den har hundratals statyer, den har ett stort torg och en mysig gamla stan. Jag har bara skrapat på ytan och skulle gärna komma ned några lager till. Saknar eget inlägg om Skopje men lägg en kommentar om du undrar över något så ska jag svara efter bästa förmåga.

Är statyer ett jämställdhetsmått?

Resa till Balkan: Vart finns lugnet?

Dobrota, Montenegro

Längs Kotorbukten löper en väg och längs den finns små städer. En av dessa är Dobrota och här var tempot ett annat. Utbudet på saker att göra var begränsat men vem behöver mer än tak över huvudet, restauranger och en strand med den finaste inramningen?

Sköna dagar i Dobrota

Bohinj, Sovenien

Sjön Bled är känd och mina förväntningar var skyhöga och infriades inte riktigt. Grannsjön Bohinj däremot var liknande men mindre hypad. Visst fanns det turister där men inte lika tillfixat.

Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Resa till Balkan: Vart finns de bästa utsikterna?

Balkan betyder skogsklädda berg på turkiska och gör verkligen skäl för sitt namn. Hårnålskurvor och tunnlar är en given del av landskapet och utsikterna blir därefter.

Kotorbukten, Montenegro

Det är en prommenix som kräver sin insats men väl uppe är det väl värt besväret. Välj med fördel något annat än lördag mitt på dagen både pga värme och turistmängd. Kom ihåg att stanna på vägen upp och vänd dig om några gånger och se staden bli mindre nedanför dig.

Sköna dagar i Dobrota

Llogara passet, Albanien

Vid Llogarapasset upplevde jag en stund som för alltid kommer vara fastetsad, det var SÅ så SÅ vackert. Hav och himmel smälter ihop och hela världen kändes förenad med sig själv utan skarpa linjer. Körningen kräver full koncentration men belöningen är enorm.

Llogara-passet i Albanien – varning för utsikt

Resa till Balkan

Resa till Balkan: Vart finns godast mat?

Två givna saker att få i sig under ett besök i valfritt land på Balkan är Sopska sallad (tomat, lök gurka och riven krämig fetaost) samt efterrätten Balkava. Finns i olika lokala varianter men alltid med garanterat två egenskaper: sött och kladdigt

Serbien

Godast mat åt jag i Belgrad. Balkanländerna kännetecknas inte generellt av någon smaksensation i vardagen men Belgrad stack ut och överraskade.

Äta i Belgrad – restauranger, fine dining och autentisk mat

Resa till Balkan: Vart är det mysigast?

Ohrid, Makedonien

Det råder tudelade meningar om Ohrid. Några kan inte tänka sig något värre med tanke på den utpräglade turismkänslan längs huvudgatorna och längs vissa delar av vattnet. Andra blir förtjusta av de branta backarna, de små kyrkorna och den gamla delen av staden. Mitt tips: Rör dig inte nere i stan, se till att komma upp lite så är Ohrid supertrevligt. Bonus är att det är en badvänlig sötvattensjö fri från svidande saltvatten.

Att göra i Ohrid

Kotor, Montenegro

Det må vara turistigt men lika mysigt för det. Kotors små gator omgivna av hus med gröna fönsterluckor, gulliga kvarterskatter och lite shopping. Min vän har skrivit ett utmärkt inlägg om vad som finns att göra i Kotor med omnejd.

Resfredag: Att göra i Montenegro (med fokus på Kotor)

Resa till Balkan

Zemun i Belgrad, Serbien

I utkanten av Belgrad finns den tidigare egna staden Zemun som växt ihop med övriga Belgrad. Där är känslan en annan, småstadskänslan genomträngande och allting lite charmigare.

Zemun, en del av en weekend till Belgrad

Trzic, Slovenien

Ett sånt där litet samhälle där vardagen gör mer avtryck än turismen finns i norra Slovenien vid namn Trzic. I anslutning finns nationalparken Dovžan gorge som inte på något sätt vinner några storslagna tävlingar men som i all sin enkelhet och naturlighet är mysig och trevlig. Längs ned i inlägget nedan har jag skrivit om Trizic och nationalparken.

Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Resa till Balkan: Vart finns de magiska platserna?

Magi är ett ord som icke ska missbruks när det kommer till reseskildringar men ibland finns det faktiskt inget annat ord som passar.

Blue Eye, Theth, Albanien

Det finns flera Blue Eye vid en googling men jag syftar på den som ligger i norra Albanien vid Theth. Det är en vandring som sliter på benen och en pärla som ligger rejält dold. När en väl är framme är magiskt ett ord som lätt känns det enda rätta.

Vandra till Blue Eye i Theth

Llogara passet, Albanien

Bilkörningen över passet är otroligt vacker. Ibland var det den trixiga vägen eller branta lutningen som begränsade hastigheten, ibland för att det fanns så mycket vackert att titta på.

Llogara-passet i Albanien – varning för utsikt

Resa till Balkan: Vart finns historien?

Generellt är mitt tips att gå en Free walking tour i varje stad en besöker. Det ger ofta en berättelse och en historia som inte går att googla sig till och möjlighet att ställa alla frågor en vill till kunniga lokalbor.

Zagreb, Kroatien

En huvudstad i ett land som kantats av konflikter bär alltid på en intressant historia. Spåren finns kvar och genom guidade turer kan en extra dimension ges om en mycket mångfacetterad stad.

Att göra i Zagreb: weekend-tips för turister och nyfikna

Resa till Balkan

St Naum, Ohird, Makedonien

Legender och välbevarade kyrkor, ett källa till sötvatten och spegelblanka ytor. Plats känns historisk i sig och den som vill kan lyssna på ett hjärta som fortfarande slår i en grav…

Utflykt till Saint Naum vid sjön Ohrid

Mostar, Bosnien och Hercegovina

Hela den lilla staden andas historia och det känns som att tiden stannat. Stenbron med all sin prakt, omgiven av mysiga smågator och caféer och symboliskt otroligt viktig för det som varit historiskt under Jugoslavienkrigen.

En dag i Mostar

Dubrovnik, Kroatien

Uppsvinget för Dubrovnik efter Game of Thrones går inte att ta miste på och visst är staden troligt vacker och intressant. Jag spenderade ett dygn i staden men har själv inte skrivit något om det. Det har däremot mina eminenta bloggkollegor gjort.

Flying Dryden: 23 timmar i Dubrovnik
Fantasy dining: Dubrovnik – Min guide till King’s Landing

Resa till Balkan: Vad finns att göra på temat vatten?

Förutom att det finns hav längs hela Adriatiska kusten och ett antal sjöar att bada i är det främst tre områden som spelar i en egen liga där vattnet står i centrum.

Plitvice nationalpark, Kroatien

Från sektion till sektion rinner vattnet vidare och bildar sjöar på de olika platåerna. Det är på många sätt ett moder-jord-skapat underverk som inte liknar något annat jag sett. Du behöver vara fascinerad av naturen och gilla att gå för att uppskatta detta.

Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost

Runt sjöarna Bled och Bohinj, Slovenien

Bledsjön är så mycket mer än en blank sjö med kyrka på en ö. Här finns mängder med saker att göra i närheten, allt med team vatten. Forsande, porlande, fallande. Möjlighet att bada, simma, paddla SUP och kanot. Cykla, springa, åka linbana.

Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Vattenhålet Blue Eye, Albanien

Att gå längs vattendraget, följa det till sitt ursprung, ta en slurk och svalka pannan. Se vattnets fallhöjd bidra till elektricitet och så småningom komma fram till ögat där djupet är ovisst. Ta ett dopp i det iskalla vattnet och känna sig så där spänstig. Det är Blue Eye i Theth i norra Albanien.

Vandra till Blue Eye i Theth

Resa till Balkan: Vilka vägar är bäst?

Bäst i det här fallet blir mest välskötta, välutvecklade eller säkrast. Inte vackrast för då skulle svaret vara: Överallt.

Kroatien och Slovenien

Kroatien och Slovenien har det mest utbyggda vägnätet med stora fina motorvägar. I Bosnien och Hercegovina och Albanien var det betydligt sämre men det var inte några problem att ta sig fram.

Bila på Balkan – min rutt och tips land för land
10 tips om att hyra och köra bil på Balkan

Resa till Balkan: Vilket land är billigast?

Bäst svaret på den frågan finns hos Forex semesterindex. Där jämförs olika länders priser och ställs mot Sverige som har värde 100. Länder där det är dyrare har ett värde över 100 och ju lägre värdet är desto billigare är det.

Makedonien

Billigast enligt semesterindex är Makedonien på 31. Kostnaderna där är alltså en tredjedel av priset i Sverige. Sedan följer Serbien på 37, Albanien 38, Montenegro 44, Kroatien 64, Slovenien 68. Alla länderna är således betydligt billigare än i Sverige. Kan jämföras med Spanien som ligger på 88 och Thailand på 37.

Bosnien och Hercegovina fanns inte med på listan men min gissning är att de snarare ligger runt 40 är 60.

Budget för Balkanroadtrip – mina kostnader

Hoppas det här inlägget kan hjälpa dig på traven. Vad blir du mest sugen på?

20 thoughts on “Resa till Balkan: Guide – vilket land ska du välja?”

 1. Alltså. Har man inte varit på Balkan förut ska man ju börja med Kroatien, tänker jag.
  Albanien känns tyvärr redan nu överexploaterat runt Saranda. Vandringen däremot är ju helt oöverträffad i Albanien.

  1. Det beror ju helt på vad en varit med om tidigare, hur resvan man är och vad man är inställd på. Har inte besökt Saranda men kan verkligen tänka mig att det är så. Albanerna och andra närliggande länders befolkningar har ju nyttjat kuststräckan som semesterorter långt längre än vad ”övriga” Europa har. Blir intressant att se hur det utvecklas.

 2. Wow vilken guide, bra jobbat (och tack för länk!). Ang 4000mils kommentar – jag började med Slovenien och blev totalt däckad. Hade det inte varit för den resan hade jag nog inte satsat på vår efterföljande roadtrip på Balkan något halvår senare.

 3. Montenegro , tycker vissa saker saknar hos Montenegro. Exempelvis ” tara river ” , crno jezero ( black lake ) men även budva 🙂

 4. Du sa att smaksensationerna är inget speciellt på Balkan 🙂 läs på skriv om och skriv rätt, Slovenien och norra Kroatien alltså istrienhalvön är gourmanders paradis ! viner och mat olivolja tryffel är bland det bästa du hittar i världen, och nu börjar michelinkrogarna dugga tätt och slovenien blev utnämt som gastronomi nation nr 1 2021, Ana Ros fick för något år sedan utmärkelsen words best Female chef.

  1. Vilken lite uppläxning 🙂
   Nu är ju smaken som baken men det ska inte uppfattas som en dissning av all mat i alla balkanländer. Det finns fantastisk mat i alla länder men det Balkiska (?) köket är ju lika känt som det tex italienska för att vara gott i den så kallade vardagen. Det är det som är min poäng. Gott finns det gott om. Har t.ex. skrivit om det här: https://resamedvetet.se/ata-i-ljubljana-tips-pa-restauranger/ och här: https://resamedvetet.se/ata-i-belgrad-restauranger-fine-dining/. Tack för tips på ställe att pröva vid tillfälle

   1. Om du kan historian så har Istrien och delar av Dalmatien tillhört venetianerna. Med andra ord maten är densamma. Många av familjerna har Italienskt påbrå, detta skvallrar även deras för och efternamn om och man talar på många ställe Italienska som andra språk, dem delarna har egentligen inget med Balkan att göra utan mycket mer gemensamt med Italien och Österrike, främst Italien vid kusten. Många Italienare åker över för att äta tex i Goriska Brda på slovenska sidan pga att det är likadan mat men till en billigare peng. Italien har inte i typ nutid levt i kommunism och landet är enormt mycket större så det är anledningen till varför folk känner till köket i Italien. Lanserar du ett vin under Italiensk flagga är det automatiskt ”bra” men lanseras det under flagg från Kroatien eller Slovenien så är man lite skeptisk detta är pga man kan och vet för lite om länderna och dess historia, i synnerhet Slovenien som egentligen inte halls har något med Balkan att göra. Men som sagt nu har dom börjat få upprättelse igen efter kommunismens fall det har tagit sin tid att komma tillbaka till det man var innan Jugoslavien. Det är ingen uppläxning 😅 bara information. Vill du ha bra tips så kan jag Slovenien och Kroatien innan allt från restauranger till vingårdar till semesterorter.

    1. Alexander, vad snackar du om? Italienska talas av en ytterst liten del kroater i Istrien. Längst med kustremsan upp mot Trieste.

     Italienare är italienare. Kroater är kroater. Kroater är sydslaver med sina rätter och traditioner. Slovener är också sydslaver med sina rätter och traditioner.

     Vi är alla vårt egna folk. Och för att andra har väldat över våra områden innebär det inte att vår kultur har försvunnit men visst har den influerats av andra.

     Håll dig till det du vet.

     Kad sam neznas historiju bolje da sutis

     Linda, du borde ha formulerat dig annorlunda bara. Nästa gång vet du när du recenserar mat 🙂 Vi älskar vår mat i forna jugoslavien och vi är stolta över den. Nästa gång bör du be någon jugge guida dig kring vad som är bäst från våra områden.

     1. Tack för att du ger din bild Ivan. Jag kunde absolut ha formulerat mig annorlunda men jag står fast vid att smaken är som baken och att upplevelsen ju är min oavsett om den var rättvisande eller inte. Håller med om att guide ofta gör många upplevelser bättre.

   2. Blev också irriterad och upprörd över denna kommentar om att ”Balkanmat är trist”. Du kan omöjligen ha ätit de över tusen olika maträtter från olika länder på Balkanhalvön. Sen är du svensk, du är inte uppväxt med den maten samt kulturen för att ha kunskapen kring ”balkanmat” som du kallar det. Du borde läsa på lite och smaka på fler rätter…många maträtter på Balkan har historiska och religiösa kopplingar, det finns väldigt mycket variation av smaker och råvaror som inte finns i det svenska köket.

    Många svenskar blir sura när deras köttbullar med potatismos blir dissad men samma sak gäller för andra kulturer. Bara för att jag inte gillar korv med bröd eller surströmming så betyder det inte att hela Sverige har trist och smaklös mat.

    1. Maja, så spännande att läsa din kommentar och reaktion på detta. Du har helt rätt i att jag är svensk och inte ätit tusen rätter och såklart förstår jag att det finns en mångårig matkultur i alla länder i Balkan precis som det gör i alla andra länder. Det jag skrev var ”att Balkanländerna inte kännetecknas av att vara någon smaksensation”. Det är inte samma sak som att maten inte är god. Jag skrev ju i samma mening att den jag åt den godaste i Belgrad. Kännetecken handlar om vad ”folk tror om den”. Och om jag tyckte att maten var trist så är väl det min åsikt? Du behöver inte dela den. Trots din attackerande ton så ger det mig självklart anledning att reflektera hur jag presenterar mat och länder. Men kom ihåg, det här är en subjektiv reseblogg, inte nån officiell whiteguide recension.

     1. Det beror ju på var du har ätit och vad du har ätit. Att dra hela ”Balkan” över en kam visar bara din okunskap. Jag är uppväxt med den maten och du är inte det så du så det är tagen ur luften att säga så som du utryckte dig. Och ja, jag kan låta aggressiv i tonen för jag blev irriterad som många andra från Balkan här som du kanske ser. Istället för att kalla det för ”uppläxning” och ”aggressivt” så borde du ta till dig. Tror inte du skulle bli glad om någon kritiserade som svenska mat?!

 5. Tack för alla tips!
  Tänkte själv resa med lokaltrafik (och taxi) från Albanien, Montenegro, Kosovo och Makedonien under september månad 2022.
  Någon som är där då, vill dela en bit av resan?
  Mvh Julia

  1. Hej Julia! Kul med en sådan resa och att du sträcker ut en hand för att samåka på olika sätt! Mitt tips är att kolla olika grupper på facebook om resor i stort och i dessa länder specifikt. där borde det vara fler som nås av din fråga. Ha så kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *