Weekend i Belgrad – stor guide med restips att göra

Posted on

Weekend i Belgrad, huvudstaden i Serbiens passar lika bra för partyprissen som den samhällsintresserade. För att inte tala om gourmanden som reser för maten. I Belgrad finns mycket att göra, här har jag samlat mina restips. Helt enkelt en guide för en weekend i Belgrad

Att sammanfatta sina resor som resebloggare är en ynnest och möjlighet att uppleva hela resan en gång till. Jag inser hur otroligt mycket vi gjorde under vår weekend i Belgrad men också hur mycket jag uppskattade Serbiens huvudstad. Belgrad har otroligt mycket att erbjuda och jag har plitat ned mina restips och upplevelser av den vita staden i en stor guide.

Foto: Josephine Bladh

En weekend i Belgrad – guide och restips

Det här blir en guide för en weekend i Belgrad som går djupare än att som turist bara skrapa på ytan och gosa in sig i vacker arkitektur och god mat. Det blir berättelser om historian och politiken och saker jag upplevt. Det jag vill att du som läser har med dig är: hur påverkar det här samhället idag och människornas förutsättningar till ett lyckligt och utvecklande liv?

10 saker att göra i Belgrad, Serbiens huvudstad

1. Lär dig om staden genom en Free walking tour

Jag tog lika mina andra resor en Free walking tour och den i Belgrad gjorde mig inte heller besviken. Särskilt inte med tanke på alla frågor guiden svarade på efteråt när vi stannade kvar en stund. Jag fick bland annat lära mig att:

 • Kafana (lokala krogar) är bättre på insidan ju värre de ser ut på utsidan. Där finns ofta musiker som spelar för bord till bord och gästerna ska inte räkna med någon personal space.
 • 97 % av de Jugoslaviska språken är samma. Kroatiska, bosniska, serbiska etc motsvarar olika engelskor och det går alltså utmärkt att förstå varandra över nationsgränserna.
 • Belgrad betyder den vita staden. Bel är vit och grad stad och det fick sitt namn av det stora vita fortet som syntes på håll.
 • Donau rinner genom fem huvudstäder på B. Från Black forest till Black sea genom städerna Bukarest (dock bredvid snarare än igenom) Belgrad, Budapest, Bratislava och Bitch city. Den senaste är alltså Wien. Säger en del om relationen till Österrike.
 • I Belgrad flyter floderna Sava och Donau ihop, vissa dagar går det att se nyanser i vattnet där Donau är blågrå och Sava brungrön. Vi såg inget där och då men en snabb koll i google maps bevisar saken.
 • Många människor känner hopplöshet. Varför investera i sig själv eller sitt jobb när det kan raseras eller tas ifrån än över en natt? Den unga generationen som växer upp har levt sina första år i krig eller fötts in i öppna sår. Det är mil ifrån vad den svenska trygga välfärdsstaten kan erbjuda sina medborgare.
 • Ordet tack på serbiska är хвала. Det uttalas ungefär så som koala uttalas på engelska. Blir lätt att komma ihåg så var inte blyg med dina tack om du gör en weekend i Belgrad.

Tourguiden valde aktivt att prata väldigt kort om Jugoslaviska krigen på 90-talet. Det hon nämnde var ett fint exempel där NATO meddelat att de skulle bomba en bro varpå civila ställde sig på bron som en mänsklig sköld. Några bomber föll aldrig och människorna ockuperade bron i dagar. Sedan dess är det mycket fest och socialt liv kring och under bron.

Jag kan inte låta bli att läsa in insikten om att många ser Serbien som skurken samtidigt som jag tror att guiden gjorde ett väldigt medvetet val om att vilja fokusera på annat än kring när hon ska berätta om sin stad. Jag hör också hur hon romantiserar Jugoslavien. Hon ser inte att de är olika folk som ska delas upp i länder, hon vill att alla ska kunna leva tillsammans och förstår inte alls varför Serbien skulle släppa ifrån sig Kosovo. Lätt för mig att döma, viktigt att försöka förstå hennes ambitioner och drivkrafter som av allt jag hörde av hennes resonemang i botten var goda.

Vi ställde lite frågor om jämställdhet och guidens första respons var ett kvävt skratt. Hon berättade att det varit på agenda senaste åren men innan dess nästan ingenting. Kvinnor som är gravida kan bli sparkade från jobbet, våld i hemmet är ett stort problem, den som inte har man och barn ses som en utböling. Hon ser dock förändring med kvinnor som utbildar sig, kvinnliga entreprenörer som poppar fram och att det numer är slut med ”virginia” (om jag hörde ordet rätt). Det är ett fenomen som varit vedertaget. Om att en familj bara fick döttrar så var den sistfödda tvungen att klä ut sig till, och agera som, pojke utan att bli upptäckt under hela sitt liv. Orimlig nitlott i livet.

2. Trötta ut fötterna och upplev Belgrads gator

Som de flesta andra städer gör sig även denna stad bäst till fots och under en weekend i Belgrad hinner en mycket. Den gamla staden, Stari grad, ligger på östra sidan och den mer moderna på andra sidan Sava. På västra sidan ligger även den mysiga stadsdelen Zemun (mer om det nedan, är värd en egen rubrik).

Utgå från Belgrad samlingsplats som i folkmun nämns som ”the horse”. Det är en stor staty med en man på och ett klassiskt torg a la som det alltid är i städer. Prince Mihailo och Trg republike på google maps.

Strosa i de bohemiska kvarteren Skaderilja. Här finns mängder med Kafanas och mysig kullersten att rulla fram längs.

Gå förbi det typiskt stora parlamentet. Kanske får du liksom jag uppleva det hårda politiska klimatet rakt framför ögonen.

Besök världens största ortodoxa kyrka Sankt Savas temple. Den är faktiskt imponerande även om det inte är den utsedda huvudkyrkan. Den som vill besöka den får istället gå vidare till Holy Archangel Michael

Spana efter street art. Street art brukar vara en given del i konfliktdrabbade städer och Belgrad är inget undantag. Jag kan fascineras av det ena uttrycket efter det andra. Kring det gamla industriområdet Savamala finns det garanterat konst att titta på.

Shoppa längs gågatan Kneza Mihailova. Där finns alla klassiska kedjor och lokala guldkorn. På en tvärgata finns bland annat Cream of Scandinavia som säljer skandinavisk design och drivs av en svensk kvinna.

3. Utforska mysiga Zemun

En gång var Zemun en grannstad till Belgrad och den har under århundraden funnits på gränsen mellan nationer som krigat både under Ottomanska riket, Österike-Ungerns stormaktstid och har till och från tillhört Serbien. Numer är Zemun en stadsdel i utkanten av Belgrad men med en helt annan känsla och atmosfär än i övriga Belgrad. Här finns gulliga gator, massor med fiskerestauranger och uteserveringar, mysiga torg och en hög kulle med ett fint torn på som ger riktigt fin utsikt hela vägen bort till gamla stan i Belgrad.

Ta dig hit: Buss 15 eller 84 går till Zemun, den benstarka går den två timmar långa promenaden längs med vattnet och passar på att kolla på trevliga husbåtar och fina parker längs vägen. Rekommenderas varmt!

4. Shoppa i Design district

Utan att riktigt veta så vill jag ändå påstå att jag hittade Belgrads två mysigaste butiker i shoppingområdet Design distrikt. En passionerad doftmakare som utan att vara påstridig lyckades inspirera mitt resesällskap att köpa både doftoljor, parfymer, tvålar, skrubb och hudkräm. All nut är butiken att söka efter. I grannbutiken fanns en samlingsbutik för olika konstnär med keramik och porslin som gemensam nämnare. Mycket vackert hantverk.

Hitta hit: Sök på Design district Belgrad så hittar du. Ligger något stenkast från huvudtorget.

5. Utsätt dig för propaganda Museum of Yoguslavia

Jag frågade vår free walking tour guide om det finns något museum om Serbiens historia och politik och fick svaret: Ja, Museum of Yugoslavia. Jag och mitt resesällskap gick dit, kom fram och frågar kvinnan i den lilla entrékuren hur stället är upplagt. ”Det finns tre hus, ett håller på att renoveras men de två mest populära är i drift bland annat det där han ligger begraven.” Jag kände mig aningen korkad och köpte biljett. Vem är denna han, vad har jag missat? Jag hade förväntat mig en berättelse om Joguslaviens historia och politik och den delen jag helst av allt ville lära mig mer om var krigen i det forma Jugoslavien på 90-talet.

Jag fick bli besviken. Det vi möttes av var en hyllning till Jozip Broz Tito, Serbiens landsfader och allt han betytt för landet. Han har garanterat gjort mycket gott för Serbien men ur mina svenska demokratiska ögon känns inte att vara landets ledare från 1945 till sin död 1980 särskilt sunt. Särskilt inte eftersom han blev utnämnd till president på livstid 1974. Det enda som fanns skrivet om krigen på 90-talet var några ynka rader på en tidslinje. Det spädde på min uppfattning om att Serbien är selektiv med sin historieskrivning. Å andra sidan, jag kan förstå att en inte ständigt vill definieras med krig och konflikter, den självbilden odlar heller inget gott för framtiden.

Utställningarna och upplägget i sig var tråkigt och med noll internaktion. Det bygger på att det finns ett stort intresse för politisk historia för att uppskatta stället och med kritiska ögon vandra igenom rum efter rum.

6. Besök Kalemegdan – Belgrad fortress

Belgrad Fortress är Belgrads mest besökta turistattraktion med uppskattningsvis 2 miljoner besökare varje år. Det är inget inträde och den ligger i en stor fin park (åtminstone vår/sommar/höst). Borgen byggdes 279 före Kristus och har utstått otaliga slag och varit belägrade av det ena imperiet efter det andra. Den har återuppbyggts under åren och är idag en väldigt fin och välskött borg med en oväntad dinosauriepark.

Vid en av höjderna står den stora statyn Victor. Han har svärdet i marken för att visa att han inte har krig som  uppsåt, fågeln är en örn för att hålla koll på riskerna och hoten och han är naken för att symbolisera att han inte står på någons sida. Det är ingen slump att del valt att hans framsida är riktad mot vattnet. Hur vore det om kvinnfölket fick sen en penis i närbild på en så där stor staty, bättre att se den från vattnet nedanför på håll.

7. Partaja på floden

Längs floden Sava finns mängder av stora partybåtar och flytande uteserveringar. Vid varmare tider än när vi var där kan jag tänka mig att det är ljuvligt. Det finns cruisingbåtar och utflykter – den som vill uppleva staden från vattennivån har många goda chanser till det.

8. Ströva eller löpträna i parker

Förutom Ada Ciganlija (läs mer nedan) finns flera parker och naturområden att röra sig i. Under en weekend i Belgrad finns det alla möjligheter att röra på sig.

 • Park forest Zvezdara har jag inte prövat själv men kartan säger trevligt skogsområde med fina slingor att röra sig i
 • Park of Friendship är en del av den mycket trevliga (och långa) promenaden till Zemun. Här finns även moderna museet för den som är lagd åt det hållet.
 • Kalemegdan park vid/runt Belgrad fortress är populär och trevlig.
 • Tasmajdan park har en fin gammal kyrka och fina träd som blommar om du är där i rättan tid. Den är lite mindre men också mer trimmad i sin utformning.

9. Njuta på Ada Ciganlija

Jag och mitt resesällskap hade sett fram emot att möta våren i Belgrad när vi åkte dit sista helgen i mars. Vi fick istället mötas av 1.5 dm snö och information i taxin om att det helgen innan varit 20 grader och helgen därpå väntades bli 15. Detta faktum gjorde att vi aldrig prioriterade att åka ut till ön Ada Ciganlija för att njuta av vatten som skvalpar längs den långa stranden och fina promenader i naturskönt område. Caféer vid kajplatser, golfrundor eller bara titta på folk. Hit åker enligt uppgift många lokalbor för återhämtning och denna ö står högt upp på listan för min nästa weekend i Belgrad.

10. Besök Nikola Tesla museet

Vi hann tyvärr inte med allt vi önskade och det vår guide rekommendera att alla gör i Belgrad är att besöka Nikola Tesla museet. Det är en stor villa som sedan 1900-talets mitt är ett museum uppfört för den stora uppfinnaren Nikola Teslas prestationer. Där finns bland annat 160 000 originaldokument för den som vill grotta in sig i detaljer. Teslas uppfinningar är som jag förstått en av grunderna för den nutida ingenjör som utvecklat en viss revolutionerande bil med samma namn.

Resa till Belgrad

Till Belgrad flyger Air Serbia direkt från Arlanda på 2.5 timme med i skrivande stund exemplariska flygtider. Dit sent torsdag kväll och hem söndag kväll. Flera andra flygbolag har resor till Belgrad med en mellanlandning på vägen under 4-6 timmar.

Äta i Belgrad

Maten i Belgrad var överraskade god. Så god att det fick bli ett egen inlägg med tips på några favoriter. Om en anstränger sig finns det möjlighet att få in en hel del mål under en weekend i Belgrad.

Boende i Belgrad

Det finns många alternativ på boende i Belgrad. Vi bodde på Jump Inn hotel Belgrad och var mycket nöjda med service, frukost, standard och läge. Airbnb är också ett bra alternativ. Under vår promenad till Zemun såg vi många olika varianter på båtboenden i uppskattningsvis olika prisklasser.

Alla inlägg med fler reflektioner om detta spännande land finns i land-kategorin Serbien

6 thoughts on “Weekend i Belgrad – stor guide med restips att göra”

 1. Rekommenderar verkligen Ada Ciganlija när värmen slår till. Minns inte bussnummer, men fråga gärna. Belgradborna är mycket trevliga.

  Glöm inte det bohemiska, vackra Skardalija. Kullerstensgator, liv och rörelse, mycket vackra hus och massa restauranger/pubar med massa inhemska trubadurer.

 2. Den du pratade med om döttrar och att den sista dotter skall klä sig till man måste fått det om bakfoten. Den traditionen har däremot förekommit i Montenegro under Ottomanska tiden men det var för över 100 år sedan. Det hade med släktträdet och arvet inom familjen att göra.

 3. Hej Linda!

  Tack för dessa vackra bilder och den här bloggen. Jag rekommenderar att du går till Belgrad eller någon annan plats i Serbien på våren. Jag skulle vilja rekommendera det till dig på sommaren, men för svenskar är jättevarmt vid den tiden. 😀

  Med vänlig hälsning!
  Milica från Jönköping

  1. Hej Milica! Mitt mål var absolut att besöka Belgrad på våren sista helgen i mars men det just den helgen kom det två decimeter snö. Belgradarna var lika överraskade som jag. Att åka tillbaka till Serbien gör jag dock gärna både på våren och på sommaren, intressant land!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *