Äta i Belgrad – restauranger, fine dining och autentisk mat

Posted on

Äta i Belgrad – att frossa bland fine dining och riktigt god mat på bra restauranger utan att det kostar skjortan. Det är en av mina bästa grenar och ett mål med resan till Belgrad var att äta riktigt gott. Och som jag åt. Och så gott det var.

Till Belgrad reste jag med en annan gourmand som precis som jag uppskattar att lyxa till det i länder där prisläget är ett annat och det går att få väldigt mycket god mat för lite pengar i svenska mått mätt. Jag såg fram emot mustiga grytor, grillat och friska sallader. Husmanskosten i Serbien ska vara bra sägs det. Vår guide beskrev matkulturen i Serbien som meat in meat, meat rolled in meat and meat stuffed with meat. Nåväl, kan bli en utmaning för en person som mig som gärna undviker fläsk och nötkött.

Äta i Belgrad: Restauranger jag rekommenderar

Under våra tre dagar i Belgrad hann vi med fem måltider på restauranger och fyra av dessa är värda att rekommendera vidare. Det var SÅ himla smarrigt. 80 procents chans till vinst är inte illa pinkat, är helt säker på att det finns mängder av fler riktigt bra restauranger i Belgrad. Priserna nedan är för en person.

Äta i Belgrad: Fine dining

Homa – Mat i toppklass

Homa är en av Belgrads högst rankade restauranger och förväntningarna var skyhöga. Avsmakningsmenyn kändes given, all in! Åtta rätter senare var jag sådär skönt mätt, alla smaklökar hade blivit stimulerade. Avslutningen slutade på topp med en otroligt god och kreativ dessert i form av en liten kruka med tre lager. Myntaglass och vit choklad-kräm toppat med mörk choklad

Maten var riktigt god och servicen bra men inget som utmärkte sig. Hela menyn var absolut värt pengarna men det är alltid riskfyllt att ha så höga förväntningar och ärligt talat så blev jag inte blown away. Homa är väl värt ett besök för den som gillar att äta gott.

Prisklass: 9 000 Dinar (ca 780 kr) för åtta rätter avsmakning och lemonad.

Adress: Senjanina Ive, Beograd, Serbien

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Salon 1905 – Bäst i Belgrad

Efter lite mat-googling hittade vi Salon 1905, en syskonrestaurang till den lokalt kända Salon 5. När det visade sig att vi bara bodde 200 meter därifrån bokade vi bord samma kväll. Vägen upp för trappan gav aningar om vad som väntade oss och när vi väl klev in i själva matsalen kändes det som att vi åt med kungligheter.

Servicen var exemplarisk, en sån där gång när jag verkligen ville dricksa. Livebandet i bakgrunden satte stämningen och det höga taket var pricken över i:et. Tre rätter senare och för min del två lemonader var vi extremt nöjda. Maten på Salon 1905 var otroligt vällagad och balanserad. Fräsch, smarrig och elegant.

Prisklass: 6 000 Dinar (ca 520 kr) för tre rätt och och två glas alkoholfritt

Adress: Karađorđeva 48, Beograd 11000, Serbien

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad: Autentisk mat

Proleće – Köttigt värre

Jakten på den riktigt lokala maten i Belgrad var en given del av vår weekend. Jag äter vanligtvis inte fläsk- eller nötkött men jag gjorde ett undantag bara för att få uppleva meat with meat som vår guide talade om. Hon rekommenderade Proleće som enligt utsago skulle vara en restaurang som fortfarande känns autentisk och där lokalbor är majoritet av gästerna. Så sant som det var sagt. Skojiga och trevliga servitörer, en riktigt vällagad kötträtt och äkta känsla på hela stället. Hur gott köttet än var så finns det inget som slår en Šopskasallad. Färska grönsaker och riven himmelskt mjuk fetaost. Matorgasm på det.

Prisklass: 120 Dinar (ca 100 kr) för kötträtt, sallad och mineralvatten.

Adress: Vuka Karadžića 11, Beograd 11000, Serbien

Äta i Belgrad restaurang

Äta i Belgrad: Restaurang med fisk

Šaran i Zemun – Klassiskt och genuint

Några kilometer från city ligger Zemun. En gång i tiden var det en egen stad, numer är Zemun ihopväxt med Belgrad. Känslan i området skiljer sig mycket från Belgrad och jag hade kunnat strosa runt i timmar bland de små gulliga husen. En riktigt klassisk restaurang som på alla sätt förtjänar sitt goda rykte är fiskrestaurangen Šaran. Väl inne i lokalen kände jag mig lite schizo. Ena stunden kändes det som jag satt på en murrig kvarterskrog, en annan gång i en alpstuga och en tredje gång i en välruttinerad och välrenomerad restaurang en bra bit ovan snittet. Fisk är deras specialitet och fisk fick det bli. Och Šopskasallad såklart. Otroligt gott och vällagat.

Prisklass: 1600 Dinar (ca 140 kr) för en lunchrätt samt sallad och dryck

Adress

Äta i Belgrad restaurang

Äta i Belgrad restaurang

Mera mattips i Belgrad

Andra restauranger på min lista som jag läst eller hört gott om men personligen inte hann testa är

 • Reka i Zemun – Traditionell serbisk mat i närheten av vattnet
 • Zaplet och Dijagonala 2.0 – Ägs av samma ägare. Dijagonala renoverades när vi var där men det vi såg genom fönsterna såg lovande ut.
 • Radost Fina Kuhinjica – Restaurang med mycket vegetariskt där det känns som en äter i någons hem
 • Salon 5 – Är föregångaren till Salon 1905 och med all säkerhet precis lika bra som 1905:an som vi prövade.
 • Djordje – Sägs vara en trevlig och romantisk lunchrestaurang
 • Restauranggatan Njegoseva – Lär vara omåttligt populär när det är mer än 3 plusgrader i luften med tanke på alla uteserveringar som det fanns plats för. Den restaurang vi prövade utmärkte sig inte men det finns säkert andra alternativt på gatan värda att prova.⇒

⇒ En riktigt trovärdig källa när det gäller att reka och käka mat är Maria på Fantasy dining. Hennes weekendguide om Belgrad har massa bra tips på mat.

Fler blogginlägg om Belgrad

Bilder från Belgrad – 10 glimtar och ögonblick

Medvetet porträtt: Natasha och Belgrad

2 thoughts on “Äta i Belgrad – restauranger, fine dining och autentisk mat”

 1. Jag åt också på Homa för några år sedan. Fantastisk mat och trevlig personal.
  Belgrad och Serbien tyckte jag väldigt mycket om i övrigt också. Lite off the beaten track ur europeiskt perspektiv.

  1. Hej Hannele!
   Kul att du också gillade Homa, de gör nog skäl för sitt rykte. Håller helt med dig, många delar av Belgrad känns väldigt ”exotiskt” när övriga Europa känns ”gjort”. Tack för att du säger hej nu när du kikade förbi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *