SpaceTime – Ny resetjänst kombinerar miljövänliga transportmedel

Posted on

Jag har fått nys om en ny tjänst som jag ser stor potential i: Spacetime. En all-in-one reseplattform för att kombinera olika transportslag. SpaceTime skulle kunna vara den aktör som genom förenkling får oss att resa mer miljövänligt. En spännande tid väntar. 

Den lokala patrioten i mig blir lite extra stolt när jag inser att SpaceTime är ett Umeåbaserat företag som fått pris för årets avknoppningsföretag i Umeå. Det här är ännu ett exempel på att teknisk utveckling är en del av svaret på transportsektorns klimatpåverka.

SpaceTime samlar klimatsmarta transporter

SpaceTime är en reseplattform för så kallad kombinerad mobilitet. En planering – och bokningstjänst som hjälper till att kombinera fram det bästa sättet att ta sig fram utifrån ett antal kriterier som pris, tid och miljövänlighet. Olika företag, t.ex. bilpooler, hyrcyklar, kollektivtrafik, kan vara anslutna till tjänsten. Resenären knappar in att hen vill ta sig från punkt A till B och tjänsten räknar ut möjliga alternativ som sedan går att boka direkt. Allt samlat i en app. Såklart. Det är under uppstart och utveckling. Fokus har under första tiden varit att rikta sig mot organisationer/företag/kommuner som genom tjänsten kan hålla koll på sin verksamhets resekostnader och transportmedel. Resetjänster för privatpersoner är under uppbyggnad.

Miljötänket ligga högt på SpaceTimes agenda. Jag har hittills inte uppfattat några ambitioner om att väga in flyg som transportmedel (de nämner bara raketer och el-skateborads…) och tjänsten verkar, så som den är uppbyggd idag, fokusera på resor främst inom Sverige, ev Norden. Tänk när det blir lika smidigt att ta sig Uppsala – Växjö med den här tjänsten som att flyga från Bromma. Då kanske min vision om att utrota vissa inrikesflyg kan bli verklighet. Det måste vara smidigt och lätt att göra rätt och det är helt klart SpaceTimes ambitioner.

spacetime
Demobild snodd från spacetime.se

Innovation är svaret på resesektorns klimatpåverkan

En gång blev jag lite fientligt kallad teknikoptimist för att jag trodde att vi skulle kunna uppfinna och innovera oss ur flygets miljöpåverkan. Jag är övertygad om att vi inom överskådlig framtid kommer ha skapat flyg med lika liten miljöpåverkan som tåget. Det försvarar inte flygandet idag men det ger mig en förtröstan om att bättre tider och möjligheter är att vänta.

Det ligger i sakens natur att inte vara miljövänliga från start. I en uppstartsfas är det helt enkelt inte prioriterat att tänka på miljön, då gå pengarna och tiden före. Inget transportmedel förutom möjligtvis cykel har varit miljövänligt när det uppfanns. Inte bilen, inte tågen, inte båten, inte flyget. Med tiden har vi skapat eldrivna tåg och elbilar. Flyget och båtarna har lite kvar att jobba på. När dessa blivit miljövänliga så kommer det garanterat dyka upp ännu snabbare färdmedel. Dessa kommer med all säkerhet vara miljöovänliga när de lanseras. Det kan vara raketer, ubåtar, drönare eller något transportslag som ingen ens uppfunnit än. Då kommer flyget ses som rimligt och raketerna som orimliga och samma debatt kommer pågå. Det blir en kul tid att leva i.

Irland
Öppna vackra landskap i Irland som vill ha trots ökat resande

Jag hejar på SpaceTime och alla andra…

…som med kreativitet, höga ambitioner och teknik ur bred bemärkelse tar sig an våra miljöproblem för en bättre värld. Ekonomi kan gärna vara en del av drivkraften, det behöver inte stå emot varandra. Du som följer de här bloggen vet att jag håller Elon Musk högt (även om han verkar ha en del att jobba på när det gäller arbetsförhållanden) och han fortsätter göra framsteg och utmana hela sektorn.

Har du hört talat om SpeceTime förut och tror du tjänsten kan vara något på spåren?

Fler inlägg på temat transportmedel finns under den medvetna kategori Hållbarhet och Miljö

3 thoughts on “SpaceTime – Ny resetjänst kombinerar miljövänliga transportmedel”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *