Muralmålningar i Belfast förgyller, berör och skakar om. De är så mycket mer än konstverk utförda av duktiga konstnärer. De är en spegling av samtiden och skäl nog att besöka Belfast på Nordirland.
Den som vill gå direkt på tipsen kan söka sig längst ned i inlägget. Ett hett tips för dig som är nyfiken på riktigt är att läsa hela inlägget för att förstå kontexten innan du strövar runt i den underbara staden Belfast. Jag måste igen påpeka att det är svårt att spegla situationen på Nordirland, både historiskt och idag. Jag har försökt fånga en mångfald av bilder låter dig få en glimt av bredden.
Muralmålningar i Belfast – konfliktens spår på Nordirland
Den ena skickliga konstnären efter den andra har satt sina spår längs Belfast gator där muralmålningar pryder stadsbilden. Iögonfallande och påtagliga. Färgstarka och magstarka. De berättar en historia om tid som inte är förbi och är en avbild av samtiden. Tiderna förändras. Det som en gång var på liv och död börjar sakta övergå till att vara en kulturyttring och något estetiskt. Identitet är fortfarande en del av kärnan och kraften bakom varje målning går inte att ta miste på.
Om konflikten på Nordirland
Som de flesta långvariga konflikter är de komplicerade och svåra att kort sammanfatta. Konflikten på Nordirland är inget undantag men jag ska göra ett kort försök att sätta kontexten för att detta inlägg ska få det djup och fylla sitt syfte.
Fram till 1922 var Irland ockuperat av det brittiska imperiet. Efter självständigheten utbröt inbördeskrig och under 70-80-90-talet var oroligheter och terrorattacker en del av vardagen. Denna epok går under namnet The troubles. Den huvudsakliga konflikter finns mellan katoliker/republikaner/nationalister som vill tillhöra den Irländska republiken och protestanter/lojalister/unionister som vill tillhöra Storbritannien. 1998 skrevs ett fredsavtal men först 2007 hölls det val som kunde resultera i att en regering bildades och accepterades- Då kunde ett långvarigt självstyre bli verklighet samtidigt som Storbritannien backade undan.
Nordirland idag
Idag säger lokalbefolkningen att det är lugnt. Att människor umgås och jobbar ihop över gränserna, några gifter sig. Men under en resa till Belfast är det omöjligt att undvika att känna av att vissa spänningar ändå finns kvar.
Efter kravallerna 1969 byggdes Fredsmuren för att separera folkgrupperna och minska våldsamheterna. Belfast som stad har idag både mer uppblandade områden och områden med stor andel katoliker eller protestanter. I de områden där koncentrationen fortfarande är hög finns det än idag kvar fredsmurar som separerar de olika grupperna åt under kvällar.
Om Muralmålningar i Belfast
Muralmålningarna i Belfast gjordes och görs som propaganda med budskap till sin egna anhängare. Muralmålningarnas funktion är att stärka den egna gruppens identitet och används i motiverande syfte för sig själva snarare än att rikta sig till motståndarsidan. De tar ett antal dagar att måla dessa, de finns uppdelade i olika sektioner och finns i hundratal. De målas på husfasader, murar eller andra större ytor. Det tillhör ovanligheten att målningar målas över utan tillstånd, det råder alltså inga ”graffitikrig” mellan olika gäng som vill hävda sig. När jag besöker Belfast får jag lära mig att protestanter och katoliker aldrig skulle måla på varandras väggar.
Guidad tur om muralmålningar i Belfast
När jag var på Nordirland hade jag förmånen att få en guidad tur av Bill Rolston. En gammal avdankad och humoristisk sociologiprofessor som har muralmålningar som största specialintressen. Han har skrivit tre böcker och besökt Sverige en gång, samt med glimten i ögat blivit besviken för att vi inte hade några muralmålningar att komma med i Svea rike. Bill var en duktig berättare, otroligt hängiven och kunnig. Jag rekommenderar inte att försöka förstå sig på muralmålningarna i Belfast på egen hand. De blir då vackra målningar med något enstaka budskap utan historia. Med en guide ges förklaringar till symboler och sägningar som en som besökare aldrig skulle kunna uppfatta djupet och omfattningen av på egen hand.
Vid peace wall gate – När det högg i magen
Under vår guidade kvällstur längs en gata i västra Belfast kommer vi fram till en stor grind. Bill berättar att grindarna låses varje kväll vid 19-tiden för att bevara lugn och trygghet i staden.Precis när vi passerar genom den första grind och befinner oss i ingenmansland slår den ena porten igen. Det hugger till i magen. Så ofattbart och tänkbart för mig som är uppvuxen i Sverige. En flera meter hög mur, en så kallad peace wall. För mig symbolen för bråk, för andra garantin för trygghet. Det har inte varit oroligt i Belfast på flera år. Politikerna vill ta bort murarna, befolkningen ha de kvar. Den stora frågan är: Är lugnet i staden ett bevis på att murarna är redo att tas ned eller att de fyller sitt syfte?
Tips om bästa muralmålningarna i Belfast
Boka en guidad tur
Se till att antingen gå två olika, en med fokus på republikanernas målningar och en med lojalisternas, eller en där guiden uttryckligen bekräftar att båda sidor kommer visas upp.
Titta på del av fredsmuren
En del av fredsmuren går parallellt mellan protestantiska Shankill road och katolska Falls road. Ett säkert kort för att hitta en en del av muren är att söka på Peace Wall Belfast på google maps.
International wall, Divis street
Ett säkert kort för att få se många spektakulära och bitvis hårdnackade muralmålningar i Belfast är att leta sig fram till International wall vid Divis street. I samma kvarter finns ”Mural – Lt. Colonel John Henry Patterson” och den grind som stängdes precis när vi var i färd med att ”byta sida”.
Freedom Corner längs Newtownards road
Längs Newtownards road har det varit mycket bråk och stök. Idag håller gatan på att rustas upp och målningarna är av skiftande karaktär. Här finns några av de grövsta jag såg under min resa men också några av de vackraste, till exempel den om Titanic.
Mina reflektioner om muralmålningar på Nordirland
Det var omtumlande och den guidade turen var en av mina starkaste upplevelser under hela min resa till Belfast i Nordirland. Några av verken är bara fantastiskt vackra och jag hoppas innerligt att Stockholm och Sverige upplåter fler väggar till svenska och internationella artister. Andra är smärtsamt starka och provocerande. Här är mitt generella råd att försöka hålla dig så öppensinnad som möjligt och på djupet försöka förstå den bakomliggande konflikten.
Jag tycker det är orimligt och extremt stötande att det får finnas målningar med människor som håller i vapen och hotfulla löften. Å andra sidan, det är deras fight, inte min. Det säger jag inte för att jag är nonchalant utan för att jag omöjligt kan förstå det hat som funnits mellan olika grupper i generationer. Ja, det är dags att förlåta och gå vidare och den stora delen av befolkningen tycks ha gjort det men fredstransformation tar tid. Också viktigt att komma ihåg att målningarna inte på något sätt automatiskt representerar landets värderingar eller inställning. Bilderna får stå för de som har gjort dem och de organisationer som står bakom budskapen vilket inte nödvändigtvis innebär att befolkningen i sig ansluter sig till det ena eller andra.
Bäst blir det om du reser till Nordirland och upplever muralmålningar i Belfast på egen hand. Är du sugen eller känner du dig mättad av detta inlägg?
Alla inlägg och fler avtryck från min resa till Nordirland och Irland finns under kategorierna Irland och Storbritannien.
Ja det här är ju en så viktig fråga att den satt käppar i hjulet för brexit.
Verkligen, så svårt för oss stabila demokratier att förstå..