Weekend i Belfast – Tips på saker att göra

Posted on

En weekend i Belfast kommer med stor sannolikhet ge dig minnen för livet. Förutom de unika huvudattraktionerna Titanic museum och alla muralmålningar finns mängder med saker att göra. Belfast gjorde riktigt stort intryck på mig på så många plan. 

Efter några dagar i Dublin i Irland respektive Belfast i Nordirland var det helt klart en stad som gjorde mer intryck på mig. Jag kan lätt tänka mig att åka tillbaka och göra en weekend i Belfast eller rekommendera den med lite samhällsintresse att resa till Nordirland. Belfast sticker ut med sin unika historia och med sitt än idag intressanta och högst närvarande politiska läge bland både politiker och befolkning.

Weekend i Belfast

Belfast är inte vilken stad som helst och enligt mig ska den heller inte behandlas så. I Belfast är det sedan 1998 fred men flera av de så kallade peacewalls finns kvar. Det målas fortfarande politiska budskap på husväggarna och även om all lokal befolkning jag pratat med säger att det är frid och fröjd så finns det där något under ytan. Åtminstone med mina svenska mått mätt. Jämfört med det lokalbefolkningen en gång varit van vid är dagens Belfast kanske som att skutta mellan fluffiga moln.

🇬🇧 Tips på saker att göra under en weekend i Belfast

Som oftast när jag ska sammanfatta vad jag gjort i en stad och vad jag vill visa upp för dig som läser är fokus på vad som finns att göra i Belfast. Det blir många Att-göra-i-guider av den enkla anledningen att det är dessa jag föredrar att läsa för egen del. Jag gillar att resa aktivt och vill hellre få tips på vad det finns att göra i en stad än allt lullull runt omkring. Så nu, full fart mot mina tips för vad det finns att göra i Belfast under en weekend.Weekend i Belfast

⛴️ Titanic museum

Störst av allt är Titanic. 2012, 100 år efter att Titanic sjönk slog portarna till Titanic museet upp. Fyra våningar med en varierad och interaktiv utställning ur Titanics alla vinklar. Livet som skeppsbyggare under sekelskiftet, konstruktionen, skeppets interiör och storhet, den tragiska olycka och livet därefter. Titanic museum är ett av de bästa museum jag besökt i världen. Otroligt välskapat och genomtänkt. Jag gick pga tidsbrist igenom utställningen på knappa två timmar men den som vill läsa och följa majoriteten av allt som finns att titta på bör avsätta tre-fyra timmar. Utöver själva utställningen finns även flera andra platser som går att besöka genom entrébiljetten t.ex. SS Nomadic, ett 100 år gammalt White Star-skepp. Under en weekend i Belfast innebär som bekant begränsat med tid så där får helt enkelt titanic-fan-nivån avgöra hur stor tid just Titanic ska få i anspråk.

🎨 Muralmålningar på International wall och Peace walls i West Belfast

Muralmålningar finns över hela staden men på några ställen mer koncentrerat och mer välmålade än andra. Alla med sitt budskap. Då var fokus på våld och propaganda, nu finns en större variation och något mindre magstarka budskap även om även de finns kvar. Peace walls byggdes för att förhindra bråk mellan de olika organiserade grupperna, förenklat beskrivet katoliker och protestanter eller de som ville tillhöra Irland och de som ville tillhöra Storbritannien. Idag finns flera av murarna kvar och några stängs till och med på kvällarna för att säkerställa ordning och trygghet.

Weekend i Belfast

🦁 C.S. Lewis-parken och East Side Visitor Center

Många i Nordirland brinner för sitt lokala community och att göra det så attraktivt att bo, arbeta och investera i just det området där de bor. East side är ett sådant område som fått ett rejält ansiktslyft tack vare stort engagemang från lokalborna. Målsättningen har varit tydlig, East side ska vara ett plats värd att besöka och den ska finnas med på kartan över tips på saker att göra i guide-böckerna. Jag som varit där kan säga att de helt klart har saker att erbjuda.

Förutom ett trevligt café och en kreativ miljö att jobba i eller hänga på finns en riktigt fin skulpturpark. Författaren bakom Narnia C.S. Lewis var född och uppvuxen i Belfast. Till hans minne finns en fantastisk samling metallskapelser av de mer framträdande figurerna som kan tittas på under en kort runda. Den mäktigaste av dem alla är självklart Aslan himself.

Weekend i Belfast

🕊️ Freedom corner och Newtownards road

En av de gatorna som East Side fokuserat på att rusta upp är Newtownards road. Här finns statyer, kyrkor, streetart och muralmålningar som alla påminner om verkligheten. Ta med fördel en guidad tur om du vill få en djupare förståelse för områdets  utveckling, går att få via East Side Visitor Centre.

Weekend i Belfast

🗽 Landmärkena i City

Precis som de flesta städer finns ett antal landmärken i Belfast city center. Jag tyckte det var mysigt att strosa omkring och checka av dem under någon timme men mer spektakulärt än så är det inte. Under en weekend i Belfast går innersta stadskärna som är rätt liten lätt att göra på ett par timmar.

🐟 The Big fish

Kunskapslaxen är en tio meter lång fisk längs floden Lagan. Den är inte så märkvärdig i sig men ingen vill väl missa chansen att säga hej till The Salmon of Knowledge?

🏛️ City Hall

För att vara en så liten stad som inte ens är ett eget land har Belfast en imponerande stor city hall.

🕰️ Albert Clock

Belfast eget lutande torn i Pisa står ståtligt framför en park i närheten av vattnet. Själv glömde jag att kolla hur mycket det lutade så det får du göra åt mig när du åker dit

Weekend i Belfast

🏞️ Greenway – East Belfast stolthet

Den östra delen av Belfast har verkligen rustat upp sig för att göra området trevligare för människor att bo och vistas i. En av deras större satsningar är Greenway Connswater community som är ett en mil långt grönområde att promenera i. Längs vägen finns olika attraktioner att stanna till på och otroligt sköna omgivningar att spendera timmar i.

🍺 Commersial street med gatukonst och pub

Pubar finns det gott om och de intresserar mig inget särskilt, jag tycker oftast det är för skärnigt och för mörkt vilket förstör goda samtal. Vid Commersial street hittade vi dock ett väldigt trevligt ställe som var en en mix av ett café och en klassisk pub. Upplyst, luftigt med högt i tak och relativt lugn stämning. Utanför fanns väldigt fin gatukost att kolla på, en  underhållning i sig bland de små gränderna. Hittar du någon av det du ser på bilden nedan då vet du att du är i rätt gränd.

🚂 Resa till Belfast – mitt tips: Tåg!

Till Belfast finns det många sätt att ta sig. Flyg finns både via London och Amsterdam från Stockholm. Mitt tips för att slippa mellanlandningar är att ta ett direktflyg till Dublin och därifrån åka tåg. Förutom mindre slit på miljön är tågresan i sig väldigt vacker och det är en upplevelse i sig att få se lite mer yta av landet. Tar cirka två timmar.

Weekend i Belfast

👁️‍ Läs mer på temat Nordirland

Precis innan jag var i Belfast var mina båda resebloggskollegor Freedom Travel och Ready for take off där. Hos dem finns mer inspiration inför en kommande weekend i Belfast och fler tips på saker att göra. Jag har tidigare skrivit dessa inlägg om Nordirland:

Starka avtryck från Irland och Nordirland

Muralmålningar i Belfast och konflikten på Nordirland

Kan turism bidra till fredsbygge?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *