Starka avtryck från Irland och Nordirland

Posted on

En vecka på Irland och Nordirland har satt avtryck. Det får ta sin tid att processa men här försöker jag knyta ihop säcken och göra några nedslag i den verklighet jag mött under min vecka. 

Det här har varit en resa som ingen annan och jag har lärt känna länderna bättre än vad jag kan något annat land (förutom Sverige såklart). Det är en ynnest att få möjlighet att möta forskare och civilsamhället i ett land – det har gett mig så mycket kunskap.

avtryck nordirland
Muralmålning med politiska budskap i Belfast. Målad för några år sedan. Visst, det finns ingen konflikt men spänningen går inte att undgå
avtryck nordirland
Men det finns också många andra målningar som vill sätta en annan bild av den egna staden Belfast i Nordirland

Avtryck från Irland och Nordirland

Det är svårt att skriva det här inlägget, och alla andra jag kommer skriva. Jag har många kunskaper och insikter jag vill dela med mig av men hur jag än gör så känns det som att jag inte kommer kunna göra det rättvist. Det är så otroligt mycket mer komplext än vad jag någonsin kommer kunna beskriva. Det känns som att vad jag än skriver så kommer det tolkas av dig som läser på olika sätt och jag kommer i försök att visa på kontraster mot Sverige dra ut ytterligheter som kanske både spär på och skapar fördomar. Oftast när jag reser tycker jag inte det är ett problem men då kan jag heller inte i närheten så mycket om en destination som jag kan efter den här resan så då känns det okej att beskriva det jag upplevt när jag skrapat på ytan. Detta kommer inte hindra mig från att skriva, vill nog bara att du som läser ska ha med dig detta.

Tre touchdowns från den Nord/irländska verkligheten

Det har varit många möten som gjort avtryck som gett mig perspektiv i kontrasterna till Sverige. Återigen, vi ska vara extremt tacksamma för att vi lever i en så välfungerade demokrati men inte ta den för given. Vi måste ständigt återskapa det vi byggt upp.

Skolor och välfärd

96 procent av skolorna i Irland drivs av religiösa organisationer, i huvudsak katolska och protestantiska. Kyrkan på Irland står för en extremt stor del av välfärden och den katolska kyrkan har varit (och är) väldigt inflytelserik. Den tappar dock i kraft genom färre aktiva anhängare och mindre koppling till landets politiker.

avtryck Irland
I Carmelitordens kyrka, en av många organisationer som driver skola och social verksamhet,

Förtroende för det offentliga

Irland har varit ockuperat av Storbritannien i ungefär 700 år fram till 1921. Därefter inbördeskrig och fortsatt oroligheter fram till 1998 då fredsavtal mellan Irland och Nordirland skrevs. Sedan dess har alltså Irland och Nordirland kunnat utveckla sitt land och sin demokrati. Ganska kort tidsperiod jämfört med den svenska freden som varat i mer än 200 år. Kanske förklarar att bara 20 procent av befolkningen känner tilliten till government (jag översätter till offentliga).

Regeringslösa på Nordirland

Nordirland saknar sedan 16 månader ett verksamt parlament. De tre huvudsakliga partierna kan inte hitta ett sätt att regera Nordirland tillsammans. Det finns alltså ingen som tar beslut om Nordirlands utveckling och just nu finns inte heller någon part som kan förhandla med Storbritannien om hur det ska bli för Nordirland när Brexit träder i kraft. Brexit som en majoritet av nordirländarna röstade emot.

avtryck Nordirland
Ett tomt parlamentshus i Nordirland

Kan ni föreställa er hur det är att leva i ett land med dessa förutsättningar och som dessutom bara ligger två timmar från Sverige.

Hur gick det med mina frågor?

Förstår att ni nu alla är extremt nyfikna på hur det var med mina frågor som jag funderade på innan jag åkte.

  1. Kommer jag förstå vad dom säger? – Oftast inga problem. Nordirland var generellt svårare än Irland.
  2. Kommer jag göra bort mig fullständigt i vänstertrafiken? – Nej, uppenbarligen inte.
  3. Kommer det finnas något alkoholfritt som är nice att dricka? – Alkoholfri öl fanns det nästan alltid men eftersom jag inte är ett fan av öl var utbudet mycket begränsat.
  4. Kommer solen någonsin skina på mig? – Ja, absolut. Nordirland sa att de nästan aldrig har så bra väder som när vi var där.
  5. Kommer jag få se någon irish step dance? – Ja, faktiskt en liten snutt stepp-dans fick jag i Galway av en gatuartist.
  6. Kommer jag känna mig som hundra år i sovsalen på det hostel jag bokat i Galway? (ruggigt svårt att hitta boende, inte mitt förstahandsval) – Nej, inte alls. Jag var inte äldst och standarden var riktigt bra. Bra val av mig.
avtryck Irland
Solbeviset söder om Galway
avtryck irland
Stepp på Galways gator

Alla inlägg och fler avtryck från min resa till Nordirland och Irland finns under kategorierna Irland och Storbritannien

5 thoughts on “Starka avtryck från Irland och Nordirland”

  1. Nej frågan om det iriska språkets ställning och ett partis drift med det kraschade alla förhandlingar. Extra komplicerat nu när ett av partierna dessutom är stödparti åt regeringen i Westminster.

  2. Detta med skolorna pratade vi också om, att det måste vara protestantiska och katolska skolor. Lite svårt som svensk att förstå. De har ju gjort en fantastisk resa som kommit bort från våldet, men vi förstod också att det finns många utmaningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *