Hur är det att köra vänstertrafik på Irland?

Posted on

Köra vänstertrafik på Irland, klarar vem som helst det? Hur svårt är det och hur lång tid tar det att vänja sig? Det här och lite till försöker jag reda ut med detta inlägg som har ett enda mål: Att du också ska våga om du vill. 

⇒ Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med International Drivers Association⇐

Jag har inte kört runt hela den Irländska ön men dryga 11 timmar och 83 mil ger mig ändå möjlighet att uttala mig om hur jag upplevde att köra vänstertrafik på Irland. Det korta svaret är: oron var obefogad – det gick hur bra som helst. Det kommer det gå för dig med!

köra vänstertrafik på Irland
Min rutt och mina stopp i vänstertrafik på Irland

Jag ska inte sticka under stolen med att jag ändå var rätt nervös och orolig. Även om jag gjort det några gånger tidigare så hade jag då co-driver och kunde om det var obehagligt bara stiga ur och byta förare. Den här gången var jag lämnat åt mitt eget öde. Jag var orolig för allt möjligt. Lägga sig i fel fil på landsväg, filbyten, lämna företräde åt fel håll, köra i stadstrafik och inte klara av att samtidigt läsa karta, parkera. Och så rondellerna såklart, åt fel håll, hur skulle det gå? Den stora delen är såklart säkerhet men jag vill ju heller inte vara en person som folk stör sig på eller tutar på för att jag inte kan manövrera en bil.

Köra vänstertrafik på Irland

Innan jag åkte till Irland googlade jag och hittade den här karta på wikipedia. Den lugnade mig. Den påminde mig om att jag kommer vara långt ifrån ensam med att vara ovan att köra vänstertrafik på Irland. I princip varenda turist i landet kör vanligtvis högertrafik. Detta är också något som Irland är väl medveten om och har därför anpassat förutsättningarna därefter.

Köra vänstertrafik på irland
Av Benjamin D. Esham (bdesham), Wikipedia

Därför kommer du klara att köra vänstertrafik på Irland

Här är några anledningar till att du kommer klara av att köra vänstertrafik på Irland

Tydliga skyltar

När jag väntade på min bil rullade det små filmsekvenser med vad som är viktigt att tänka på när en kör i vänstertrafik på Irland. Kolla vänster, höger, vänster när en kör ut ur korsning. Tänk medurs när en kommer in i rondell. Bra att ha med sig. Hyrbilen var rustad med praktiskt klistermärke vid rutan som ständigt påminde om vilken sida en skulle köra på. I många korsningar finns pilar på körbanan som visar vilken fil som gäller för vilken riktning. Vid flertalet ställen finns skyltar längs vägen som informerar om vad det är som gäller. Vägskyltar överhuvudtaget har det varit extremt gott om, har aldrig kört i ett så välskyltat land tror jag.

köra vänstertrafik på irland
Tydliga instruktioner för god bilkörning
Köra vänstertrafik på Irland
Avstånd och vad som finns att vänta i varje korsning och ofta längs vägen.
köra vänstertrafik på irland
Klistermärket som speglar sig i rutan finns alltid till hands

Väl automat

För att underlätta själva körningen så rekommenderar jag varmt att välja en automatväxlad bil. Du slipper slå högerhanden i ytterdörren för att du tror att det är den du ska växla med. Det blir ett moment mindre att hålla koll på. Pedalerna är desamma som i högerkörda bilar, alltså broms i mitten och gas till höger. Det gör att fotarbetet kan fungera via ryggmärgen utan att hjärnkapacitet måste ägnas till det.

köra vänstertrafik på irland
Ingen vill känna sig som en fårskalle – välj automat så blir allt lättare!

Lita på kroppen

Nu kan jag ju bara utgå från mig själv men inte en enda gång blev det kortslutning eller feltänk. Det föll sig naturligt. Antingen genom att följa bilen framför, genom skyltar eller bara det som vid varje givet tillfälle verkade mest logiskt. Efter de här timmarna i bilen måste jag säga att det skulle vara en konststycke att lyckas komma in fel i en rondell. Nästa gång du kör i en rondell i Sverige, försök föreställ dig hur du skulle ta dig in i den från fel håll. Att köra i vänstertrafik kändes som vilken bilfärd som helst efter de första fem kilometerna.

köra vänstertrafik på irland
Om den här blomman kan växa ur en klippskreva, då kan du köra bil i vänstertrafik

Internationellt körkort, behövs det?

I en del länder krävs ett internationellt körtillstånd. Det går att skaffa ett internationellt körkort via t.ex. International Drivers Association webb. Där finns det mer att läsa om reglerna kring körkort utomlands. De erbjuder också möjlighet att på åtta minuter få ett digitalt körtillstånd och några dagar senare få ett utskickat fysiskt exemplar. Verkar smidigt

Så vad vill jag ha sagt med detta inlägg?

KBK, kör bara kör. Du kan om du vill. En stor portion respekt, försiktighet och lugn ska dock alltid finnas med. Den som känner att köra vänstertrafik på Irland (eller annan stans med för den delen) är en plättlätt match utsätter sig säkert för fler risker än den som är lite orolig där längst inne.

Alla inlägg om Irland som kanske kan motivera dig att besöka denna fantastiska ö och trevliga land finns i kategorin Irland

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med International Drivers Association. Text, tankar och åsikter är som alltid mina egna.

7 thoughts on “Hur är det att köra vänstertrafik på Irland?”

 1. Haha alltså igenkänningsfaktorn på SAMTLIGA farhågor!! Sen när en kommit iväg i bilen brukar det lugna sig. Jag körde hyrbil i Nya Zeeland nu i våras och hade nog gärna haft automatväxlat som en mindre grej att tänka på så här i efterhand; det gick ju bra men det är så himlarns många fler stupa backar än en är van vad från Sverige… Detta resulterade såklart i motorstopp i mitten av en sådan :’) lagom panik!

  Tack för ett matnyttigt inlägg! x

  1. Hej Linnea
   Va roligt att vi kan dela denna upplevelse i molnet. Som med det mesta går det ju bättre än vad farhågorna hotat om, kanske just därför eftersom det gör oss alerta. Jag tänker att när jag känner mig helcool med vänsterkörningen så ska jag pröva med manuell så jag aldrig är begränsad att ta mig fram vart jag vill. Kul att du gillade inlägget 🙂

 2. Hej.
  Letade efter restips på Galway och hittade till din ypperliga blogg. Mycket bra tips!
  Vår resväg ser nästa exakt ut som din 🙂 och vi åker i mars.
  En fråga, med vilket bolag hyrde du din bil? Bra pris?
  Mvh
  Anna

  1. Va roligt att kunna bidra med lite tips. Jag hyrde via Auto europe som är en jämförelsesida. När jag bokade valde jag SIXT men det beror ju helt på vad som är mest prisvärt där och då. Lycka till och tveka inte att höra av dig om du funderar på något mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.