Ny resa coming up: Irland och Nordirland

Posted on

Inom ett par dagar bär det av mot en efterlängtad resa och ett nytt land för min del: Irland och Nordirland som vi ska på utflykt till. Jag ska så att säga kombinera nytta med nöje och se om den irländska kulturen tänker ta mig med storm. Vad tror du?

Jag tror jag gjort min resenärs-research och vet på ett ungefär vad jag vill uppleva men ska lyssna på lite poddar och läsa på min wikipedia i vanlig ordning för att grunda lite.

Varför åker jag till Irland och Nordirland?

Tack vare mitt fantastiska jobb på IOGT-NTO har jag fått möjligheten att gå den högsta strategiutbildningen som finns inom ideell sektor. Vi är en grupp på ca 25 personer som alla har ledande positioner inom organisationer i civilsamhället (alltså ideella organisationer). Under tre separerade veckor får ta del av den forskning som finns om engagemang, logik-skillnader mellan företag, det offentliga, det privata och det ideella och mycket mer. Första veckan var i oktober, andra i januari och nu den tredje i maj på Irland och Nordirland. Den huvudsakliga anledningen till att den är förlagd utomlands är för att vi ska få möjlighet att jämföra svenskt civilsamhälle mot irländskt och nordirländsk. I Irland spelar den katolska kyrkan (som räknas som en del av civilsamhället) en avgörande roll för välfärden i samhället. I Nordirland som ju är en del av Storbritannien är fallet ett annat där ser engagemanget annorlunda ut. Får anledning att berätta mer om detta när jag upplevt de med egna ögon.

I närhet av vad jag väntar mig. Det här på Färöarna taget av Fanny Gelotte. Det samma gäller omslagsbilden. 

Vad ska jag göra på Irland och Nordirland?

I anslutning till utbildningen passar jag på att åka dit tre dagar tidigare. Jag landar i Dublin och det första jag ska göra är att hyra en bil och korsa landet och åka till Galway vid den atlantiska kusten. Där ska jag få feeling i den förväntat mysiga staden Galway, springturista lite och försöka få mig en och annan nice utsikt där havet slår in mot kusten/kanten/klipporna. En dag ska jag strosa i Dublin och sen kommer resten av gänget. Då är det dags för två dagars utbildning och möten med det irländska samhället därefter tåg till Nordirland för att möta företrädare från civilsamhället. Innan vi åker tillbaka till Dublin ska vi gå på Titanic-museet (!!) Förstår hur glad jag blev när jag såg att det var en del av programmet. Jag ÄLSKAR filmen om Titanic!

Titanic
Nästan som Titanic ju, längst fram i en båt. Dock på andra sidan jorden i ett något varmare vatten, utanför Australiens östkust

Sex frågor jag funderar på – och hoppas få svar på

 1. Kommer jag förstå vad dom säger?
 2. Kommer jag göra bort mig fullständigt i västertrafiken?
 3. Kommer det finnas något alkoholfritt som är nice att dricka?
 4. Kommer solen någonsin skina på mig?
 5. Kommer jag få se någon irish step dance?
 6. Kommer jag känna mig som hundra år i sovsalen på det hostel jag bokat i Galway? (ruggigt svårt att hitta boende, inte mitt förstahandsval)

Tips för Dublin, Belfast och Galway med nära omnejd mottages ytterst tacksamt 

8 thoughts on “Ny resa coming up: Irland och Nordirland”

 1. Vad kul att du ska till Irland och Nordirland! Du vet ju redan att vi reser runt hela Irland under 16 dagar just nu och bloggar varje dag om våra upplevelser: http://www.freedomtravel.se
  Vi lämnar in husbilen om några dagar, och sedan tar vi buss upp till Belfast och passar på att uppleva den staden lite mer. Gissar att vi kommer dit strax innan dig kanske …?

 2. Så det blev vandrarhem till slut. Ja solen kommer skina på er eftersom det är sådant blandväder varje dag. Det ska bli spännande att läsa vad du tycker om skillnaderna mellan Irland och Nordirland. Det sistnämnda är ju lite av en blandning.

  1. Så blev det, återstår att se om det var klokt val. Med bil hade jag ju lätt kunna välja ett annat men gillar att bo centralt och kunna ta mig enkelt till fots. Du känns som en riktigt pålitlig vädergud för denna del av världen. 🙂

 3. Då måste du ju också besöka Titanic utställningen i Skellefteå och jämföra!! Öppen till 26/8
  Mamma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *