Simma med delfiner är för många en dröm samtidigt som det skaver. Innerst inne vet vi att det finns nackdelar och kritik. Att delfiner inte mår bra av att användas för besökares goda underhållning. Så hur tar vi beslut som är rätt utifrån våra egna värderingar utan dåligt samvete?
Jag lyssnade på Att resa-podden som i avsnitt 60 tog upp det omdiskuterade ämnet djur som en del av en upplevelsen och då främst delfiner och kameler. För en del är valet glasklart, för andra mer grumligt. Mig inspirerade avsnittet till ännu ett blogginlägg. Djur är konsekvent ett ämne som berör och som det finns många starka åsikter som alla tycker att de själva har rätt. Här är mina tankar om hur en kan tänka innan en bestämmer sig för att simma med delfiner eller inte.
Nackdelar med att simma med delfiner
– Hur ta rätt beslut med gott samvete?
Är det okej att simma med delfiner? Det korta svaret på den frågan är: Det beror på.
Det beror på vad du tycker är viktigt, vilka intressen du vill sätta först och vilka dina drivkrafter är. Det måste du ha klart för dig innan du kan bestämma hur du vill göra. Var och en tar ansvar för sig och har rätt till de åsikter de själva vill stå för. Genomgående för allt vad gäller djur och turism är att människor har val, delfiner eller andra djur är underordnade och har inte det. Deras hälsa avgörs av vårt agerande vilket för den sakens skull inte behöver betyda att simma med delfiner per definition är fel. Det finns kritik och nackdelar med att Simma med delfiner men du måste fundera över dina värderingar och hur du vill tänka.
Några principer jag utgår ifrån: för- och nackdelar
Djurparker för lärande
Det finns djurparker som fyller en otroligt viktig funktion i att utbilda främst barn om djur. Där finns även möjlighet att skapa samtal om ansvar och djurs behov som i sin tur kan leda till en förståelse och en omtanke för djur. Det som är långt bort är svårare att känna medkänsla för än det som är nära. En grund i detta är dock en rimlig djurhållning. Min bild är att många djurparker i Sverige har det men det är inte lika självklar i många andra länder.
Djur mot djur
Det går att ha en evighetslång diskussion om vilka djur som är mer och mest olämpade att ha i fångenskap. Ytterst få människor kan tillräckligt mycket om djurarter för att kunna göra den typen av jämförelser och bedömningar. Mår hästar dåligt av att dresseras av ryttare? Trivs hundar i människors sällskap? Lider kameler av att sitta fast i ett rep och gå med människor på ryggen? Jag vet inte. Men jag kan heller inte förklara varför jag själv rider på hästar, till och med tvingar dem att lyda mig, men känner en viss dålig känsla i magen av att rida på kameler.
Kunskap, reflektion och aktiva beslut
Resa medvetet-filosofin handlar om att läsa på, fundera och välja. Det gör att du vid ett tillfälle i livet kan välja att simma med delfiner för att vid ett senare tillfälle med ny kunskap och reflektion känna att bada med delfiner är otänkbart.
Vems behov går först?
För mig handlar all form av djurturism om att ställa två olika behov mot varandra. Djurets eller människans. Det är samma sak med resor i stort. Det går inte att hävda att flyg är miljövänligt och inte heller att djur mår bra i fångenskap eller när de begränsas av människan. Däremot kan det finnas andra värden med att flyga som prioriteras framför miljön och på samma sätt finns det andra värden en den enskilda individens (djurets) välmående.
Varje individ måste avgöra vilka värden som är viktiga för dem och sen ta beslut utifrån det. I detta finns det värden som är mer egoistiska och andra som är mer empatiska eller mångsidiga. De egoistiska måste inte vara onda men de har en självcentrerad utgångspunkt som handlar om att sätta jaget först. Det mer empatiska eller mångsidiga är per definition inte goda men sätter saker i ett större perspektiv och väger in andra aspekter än jaget.
Exempel på egoistiska argument
Jag flyger för att vila upp mig, jag blir glad av att bada med delfiner.
Exempel på empatiska argument
Jag flyger för att lära mig mer om andra kulturer, jag går på djurpark för att lära mitt barn om djur.
Dina värderingar – ditt beslut
Beroende på vem du är och vilka värderingar du bär på så kommer du tycka att argumenten ovan är rimliga eller löjliga. Du behöver hitta din kompass så att du kan avgöra vems lycka du ska sätta i första rummet. Om det är delfinen, ja då går det faktiskt inte att med gott samvete att varken simma med delfinen eller besöka ett delfinarium. Om det är för att du vill ge upplevelsen till ditt barn eller för att du vill stötta en ideell organisation som jobbar med att städa haven (genom att tjäna pengar på delfin-turism) så kan du absolut simma med delfiner. Dina värderingar, din kompass, ditt beslut. Kom ihåg en sak: Var ärlig mot dig själv. Motivera inte ditt delfinsimmande med argument som egentligen inte är sanna. Tar du ett egoistiskt beslut så stå för det.
Jag kommer inte döma den som simmar med delfiner. Jag har själv ofrivilligt gjort det (trodde vi skulle snorkla) och uppskattat det extremt mycket. Ett minne jag värderar högt. Jag känner inget behov av att göra det igen, kanske just för att jag ”fått” upplevelsen en gång redan. Det är alltså lätt för mig att säga att jag aldrig skulle simma med delfiner. Jag har ju redan fått kakan en gång. Den som väljer att simma med delfiner måste dock finna sig i att den tar ett beslut som inte är det bästa för just de delfinerna. De lider mer eller mindre. Delfiner i fångenskap har det betydligt sämre än vilda delfiner men vilda delfiner stressas också av motorbåtar som jagar dem.
Så, går det att simma med delfiner med gott samvete?
Svaret är fortfarande, det beror på. Du måste känna själv. Ledsen att göra dig besviken om du hade väntat dig ett rakt ja eller nej-svar i detta inlägg. Inte den här gången heller är det något jag har ambition om att leverera på min blogg. Hoppas du kan hitta din väg framåt ändå 😉
Djupdyk vidare
Jag har tidigare skrivit om Djur i bur som turistattraktion där jag komplicerar bilder ytterligare men ur ett bredare perspektiv och några tankar om att gå emot sina värderingar. Kanske kan de hjälpa dig hur du kan tänka om inlägget hittills inte guidat dig. Andra tips som tar ställning betydligt mer för delfinerna är dessa:
⇒ Djurens rätt om Djurvänlig turism
⇒ Swedish nomad om varför han inte tycker vi ska bada med delfiner
⇒ Oh darling om hennes tankar efter att få uppleva sin dröm
Har du ytterligare tankar eller aspekter av att simma med delfiner som jag eller andra läsare kan ha nytta av?
Vi har oxå simmat med delfiner för många år sen (på Nya Zeeland) men det var med vilda delfiner. Man åkte ut på öppet hav med båt och efter ett tag kom delfinerna, Då fick man hoppa i vattnet. Delfinerna simmade runt en, men man fick inte röra vid dem. Jag hade förväntat mig att läsa något om den typen av att simma med delfiner också?
Jag kanske får utveckla mitt inlägg med ett sånt perspektiv även om jag skulle säga att mina grundprinciper går att applicera på det. Jag är inte delfinkunnig nog för att kunna sätta en gräns för vad som skadar dem och inte, jag är ute efter ens egna värderingar och att sätta sig in i vad som komma skall. Precis som det finns variationer av dålighet inom delfiner i akvarium finns det motsvarande inom att bada med vilda delfiner.
Skulle aldrig för mitt liv simma med delfiner eller besöka seaworld osv. Har sett både The Cove och Blackfish. Inga dokumentärer varken före eller efter har berört mig så starkt. Det finns inget bra med att bada med delfiner. Man jagar dessa djur till stranden där man dödar nästan alla för att spara några få. Det är rena massdöden, man tar små ungar från sina mammor som sedan gråter/skriker i dagar efter sina barn. Förutom det så parar man dessa djur långt innan de är redo. Mammorna som aldrig fått lära sig hur man ska ta hand om sina ungar vet inte hur man diar.
Tycker sånt här är vidrigt rent av. Alla borde se Blackfish och The Cove. Ser man den badar man aldrig mer med en delfin, rider på en elefant eller klappar tigrar…
Att se dokumentärer är ett väldigt bra sätt för att bredda sin bild och motivera sig att låta bli om en är osäker. Jag slutade i princip äta fläsk och nöt-kött efter att jag sett cowspiracy så jag tror absolut de kan ha inverkan om en är öppen för det. Du verkar har bra koll på dina värderingar och hur du vill leva, kör på det.
SVAR ”THIS IS TOKYO”: Ja verkligen, längtar efter när man kan beställa sin beef bowl utanför restaurangen, betalat och klart – bara att sätta sig och äta. Men dom fågelkvittrande toaletterna klarar jag mig rätt bra utan haha.
Har väldigt ofta beslutsångest när det handlar om djur och resor. Jag har promenerat med lejon och simmat med valhajar. Det är liksom både rätt och fel – men framför allt viktigt att man kollar upp bolaget NOGA först. Lejonen har jag fortfarande sjukt dåligt samvete för samtidigt som det var något av det mäktigaste jag gjort, jag menar, känslan att få gå på promenad med två ståtliga lejon (som sekunden efter fick syn på en en stor leguan som dom dödade i ett nafs, framför förskräckta män redo med gevär – så speciellt drogade var dom minsann inte så som man hört rykten om. Jag skrev ett inlägg om det för ett tag sedan: http://worldbytina.se/2018/february/animals-turism.html
Det viktigaste för mig är reflektionen, insikten och ett aktivt beslut som känns bra i magen. Förstår din dubbla känsla och helt lätt är det ju inte.
Jätteintressant inlägg att läsa, och jättebra skrivet! Jag själv simmade med delfiner år 2013, ett minne jag också värderar högt, men en upplevelse jag inte skulle göra om idag. I alla fall inte enligt de omständigheterna jag gjorde det 2013 (delfinerna verkade leva i ganska dåliga förhållanden), nu när jag är äldre, klokare och mer medveten.
Kul att du läser. Ja, det är lätt att vara efterklok men hellre det än inte klok alls tänker jag. Det är bara att tänka om för framtiden och tänka två varv något liknande dyker upp nästa gång.