Djur i bur som turistattraktion

Posted on

Djurshower på Seaworld. Ridturer på elefanter, kameler, hästar. Klappa en koala och mata en instängd känguru. Djur runt om i världen utnyttjas som en del av turistindustrin och många turister älskar dessa delar av sina utlandsresor. Jag med. Det är ju såååå exotiskt. Borde jag egentligen skämmas?

Olika turistattraktioner med djur i bur

Skansen i Stockholm

Här om veckan var jag på skansen och gick därifrån med en varm känsla i hela magen. Tänk att vi har en så fin djurpark i Stockholm i en så fin miljö där tusentals barn och vuxna kan lära sig mer om djur, komma närmare naturen, förflytta sig i historien och uppleva lantlig känsla mitt i stan.  2016-05-05 13.42.06-2
En praktfull påfågel på Skansen i maj 2016

Koalor i Australien

För några månader sedan var jag på Kuranda Koala Garden utanför Cairns i nordöstra Australien och matade kängurus och höll i en koala. En koala vars liv går ut på att sitta/sova i ett träd, äta samt posera med turister på bilder. Jag gick därifrån och kände mig nöjd över att ha lärt mig mer om koalor samt genom att betala för fotot ha bidragit till skyddandet av vilda koalor.2016-02-03 10.13.10
En koala kommer lastad

Seaworld i Florida

Och slutligen. För några år sedan besökte jag Seaworld i Florida för andra gången i mitt liv. Såg de gigantiska späckhuggarna skvätta vatten på publiken. Imponerades av de skickliga delfinerna och gladdes åt att instruktörerna förklarade hur de jobbade med inlärning för delfinerna. Omtanke, kommunikation och belöningar i form av fisk och lek. Det lät så himla fint och jag stupade i säng den kvällen efter en maxad dag av intryck.

IMG_2929Vinka till publiken, åh så naturligt!

Djur i fångenskap för ett gott syfte?

Men å andra sidan. Alla dessa djur jag mött genom mina resor har högst ofrivilligt berövats på deras frihet. Deras rättighet att vara vilda och leva i naturen har försakats dem för att människan ska kunna tjäna pengar på dem. Absolut, vissa har räddats från att gå ett plågsamt öde till mötes, så det är möjligt att en del av individerna har det bättre, men på ett strukturellt plan är djuren tillfångatagna för människans underhållning.

Jag hade tänkt skriva ett kritiskt inlägg om djur som används inom turistnäringen och hur förkastliga vi resenärer är som använder dessa tjänster och därmed legitimerar deras verksamhet. Tills jag insåg att jag själv njutit av denna typ av djurunderhållning flera gånger helt oreflekterat. Nog har jag vetat att Seaworld inte är genomgod verksamhet, men Skansen. Finns det något dåligt att säga om den djurparken ur ett rent djuretiskt perspektiv?
IMG_7182  IMG_2910
Instängd i en pool med kaklat golv och en haj som ju faktiskt inte verkar jätte peppad på livet. 

De flesta av de seriösa aktörerna har information om deras djurhållning och hur de ser på att de har djur i fångenskap. Ur ett långsiktigt perspektiv är det oerhört viktigt att barn och vuxna har hög kunskap om djur och natur och om de dessutom bryr sig om djuren och känner empati med djuren så ökar chanserna för att det finns en opinion mot exempelvis illegal jakt av noshörningar, överproduktion av kött och djur på cirkus eller zoo. Kan det vara värt att vissa djur stängs in, för att de ska kunna finnas nära människan, för att de på så sätt förbättrar förutsättningarna för den stora massa vilda djur?IMG_5746Lite smått tveksamma till en början, men sen så kom de fram.

Komplext är bara förnamnet

Den här frågan var mer komplex än jag tänkt mig och jag inser att det både finns för- och nackdelar men även en gråskala över verksamhet som kanske har mer positiva effekter än negativa och tvärtom. För mig handlar det i slutändan om att göra ett aktivt val. Vart går min gräns? Vilken typ av verksamhet vill jag lära mig mer om eller stödja? Jag undviker till exempel att åka häst och vagn (jag älskar hästar men vet att de är dåligt för deras hovar att gå på kullersten och asfalt dagarna i ända) och skulle inte gå in på en djurpark där djuren har det uppenbart dåligt (tänk betonggolv). Jag vill inte rida på en elefant i Thailand, men jag skulle gärna rida på en kamel i Egypten. Hur mycket dubbelmoral är inte det?

2016-02-10 15.09.19
Drömmen om att få rida hästar längs en sandstrand slog in på min 30-årsdag

Den som hade hoppats på en do’s and don’ts-lista i det här kommer bli besviken. Det finns ingen verksamhet jag kommer stämpla som godkänd eller okej. Det där måste vara upp till varje individ och familj att avgöra. Mitt enda mål med det här inlägget är att ni tänker ett varv extra. Reflekterar ihop med varandra i resesällskapet om hur ni ska förhålla er till djur i turistverksamhet. Eller kanske till och med tar upp frågan på fikarasten på jobbet imorgon.

Tips på organisationer att ge en slant till inom ramen för reseprocenten som jobbar med just djurs förutsättningar runt om i världen är: WWF, Djurskyddet och World Animal Protection.

Vart går dina gränser för djur inom turistbranschen? Konsumerar du fritt eller har du en massa principer du förhåller dig till? Vad ser du för fler för- och nackdelar med att djur som används som en turistattraktion?

22 thoughts on “Djur i bur som turistattraktion”

 1. Bästaste inlägget jag läst på evigheter Linda! Som utbildad djurvårdare och förskollärare har djurparker en stor plats i mitt hjärta. Jag ser enorma pedagogiska vinster med djurparker som en plats att få människor personligt engagerade i vår planets djur och natur. MEN! detta måste av naturliga skäl ske på bekostnad av djurparksdjurens frihet och det tycker jag är superdupermegasvårt att förhålla sig till 🙁
  Jag drömmer om att en dag arbeta som zoolärare men kommer nog för alltid brottas med den inre konflikt jag har kring att exploatera och hålla djur i fångenskap för att visa, lära och få människor mer kunniga och engagerade i deras vilda släktingars situation. Det är sannerligen inte lätt …

  1. Tackar ödmjukast Linnea, va roligt att du tyckte det. Ja det är verkligen dubbelt. Min resonemang i vanliga livet bygger ofta på solidaritet. Alltså att några kanske får offra sig lite för att den stora massan ska ha det bra. Men går det att översätta direkt till djur eller funkar det bara för människor som på så många sätt har mycket mer frihet och allt som oftast åtminstone två val?

 2. Intressanta reflektioner! Jag har varit på en del djurshower i mitt liv, men blivit lite mer kritisk med åren. Jag tycker nog att djurparker har en positiv sida, men det gäller ju att man tar hand om djuren så bra som möjligt. Shower är jag väl lite tveksam till, även om det säkert kan göras bättre om sämre. När jag såg en ormshow en gång tänkte jag dessutom att vi (genom att betala för såna saker) också bidrar till att showartisterna utsätter sig för risker… det fick mig att må lite illa…

  Om du inte vet vad du ska skriva om någon dag så har jag förresten 11 frågor till dig på vår blogg (och en liten award ;))
  http://www.freedomtravel.se/2016/06/the-liebster-award-till-resebloggare/

  1. Tack Helena. Ja, visst är det stor skillnad på djurparker i naturnära inhägnader och djurshower. Det går ju verkligen uppnå målet om att fler ska gilla djur och bry sig om dem utan att djurshower behöver vara en del av detta.

   Åh, vilken ära. Tack så hemskt mycket!

 3. Bra fråga du tar upp! Det funderar vi mycket på här med. Alltså det här med att beröva ett annat djurs frihet för att ställa ut dem för människans eget nöje. Det finns två sidor av myntet tror jag. Om man tar ett bra exempel som en djurpark där djuren får relativt stora ytor att röra sig på och där det finns mycket information och engagerad personal, så som på tex Borås eller Prag zoo så får man inte bara se djuren utan man får lära sig om biologi och hur viktigt det är att tex inte välja produkter med palmolja. Palmoljan ger mer pengar till markägaren än själva värdet på regnskogen. Vi har med egna ögon sett detta när vi var på Borneo med barnen förra året. Jag tycker det är oerhört viktigt att djurparkerna tar hem den biten och visar vilken fantastisk djurvärld vi har och vad vi går miste om när man skövlar. Alla kan inte åka till Borneo för att se det. Då är det mycket mer praktiskt att gå till en djurpark. Inte i alla. men i många västerländska zoo värnar de om naturen så på sätt och vis ger de ofria djuren där sina vilda likar mer frihet.

  Saker som delfinarier (delfinerna dör efter en kort tid av sorg), elefantridningsturer där elefanterna misshandlas och andra platser där man kan tro att djur behandlas dåligt tycker jag dock man ska undvika som pesten.

 4. Mycket bra Linda, de här frågorna är viktiga! Det finns nog inga rätta svar. Jag har blivit så mycket mer medveten i mina val efter att ha sett Blackfish, en film jag uppmanar ALLA som funderar över de här frågorna att se: http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/blackfish-en-film-som-beror-och-uppror

  Efter att ha sett filmen tänkte jag att jag ALDRIG skulle gå på en djurpark mer, någonsin. Nu när det har gått ett tag inser jag att det är skillnad på djurpark och djurpark. Mina barn älskar att klappa getter, mata grisarna och skratta åt knasiga kaniner på Skansen. Jag tror inte att de djuren far illa. Men att hålla en späckhuggare instängd i en liten pöl där den är bevisat deprimerad? Nej, Sea World går bort för mig. Min syster ville till Singapore Zoo när vi var där i våras, jag kände mig dock inte alls sugen. Återkommer med ett eget inlägg om ett tag, behöver fundera lite till…

  1. Åh, jag vet inte ens om jag vill se filmen, kommer nog bara må dåligt. Samtidigt så kanske det är just därför jag ska titta, för att påminna mig om hur hemsk verkligheten kan vara. Ser fram emot att få läsa ett inlägg med dina tankar kring detta!

 5. Så otroligt intressant och viktigt! Det är ett svårt och komplext ämne. Det finns en enorm dubbelmoral hos människor. Vissa djur får absolut inte skadas medan andra är det okej att äta för egen tillfredställelse. Elefanter är ett djur som människor ofta bryr sig om man samtidigt är det okej med elefantfotboll. Folk tycker det är synd om igelkottar som brinner inne i Majbrasor samtidigt som de vänder revbenspjäll på grillen.

  Jag vet många personer som skulle utan tvekan säga att alla former av djurparker och djurshower är fel. Jag är däremot inte lika säker. Personligen skulle jag aldrig gå på en cirkus med djur och undviker även djurshower som sker pga ren underhållning. Jag tycker det är fel och vill inte stödja det.

  Däremot finns det djurparker och projekt i reservat som gör bra saker. De har räddat djur, de tar hand om skadade djur och hjälper utrotningshotade och placerar ut etc. Besökte en orangutan sanctuary i Sumatra som var ett jättebra projekt där individerna var fria men kunde komma till matplattformar om de ville. Men tyvärr är min erfarenhet att de flesta djurparkerna inte är bra. De vill göra business och tjäna pengar. Jag besökte en djurpark i Malaysia och volontärarbetade där 2 dagar. De sa att syftet var att placera ut djur som var hotade men under sina 20 år hade de inte placerat ut ett enda djur. Dagen efter kom jag inte tillbaka.

  Jag önskar att fler brydde sig om det här på riktigt.

  1. Det är verkligen ett svårt ämne och jag förstår vad du menar med dubbelmoral. Den finns nog i viss utsträckning i alla människor. Jag själv skulle aldrig äta hästkött men nötkött går bra, och alla de exempel du beskriver är ju fullt av just motsträviga agerande. Jag håller med dig om att en stor orsak till problemet är de ekonomiska intressena som finns i olika typer av djurinblandning.

   Jag önskar också att fler brydde sig mer om detta. Det här inlägget är väl ett sätt att åtminstone få folk att reflektera pytte pytte lite även om det inte ändrar hela världen. Du, däremot verkar oerhört genomtänkt i allt vad djur heter måste jag säga 🙂

   1. Jag önskar att det var så lätt och jag visste exakt vad jag tyckte och hade allt genomtänkt men tyvärr är det inte så. Jag har fortfarande vissa saker jag har problem med men jag försöker varje gång att ta reda på information. En enkel indelning är om djuren far illa och om det är för vår egen njutning eller om det är ett seriöst försök att hjälpa. Vissa saker är helt självklara t.ex. elefantfotbollen, det är inte ett naturligt beteende för elefanterna och de får inte utlopp för sitt naturliga beteende. För mig gäller samma sak med att äta kött, det kan inte vara bra för djuren på något sätt. Däremot vissa djurparker och reservat är inte lika självklara. Det är svårt som besökare att veta och djuparken är inte helt öppna med vad som egentligen händer och hur djuren behandlas när ingen är där. Enligt mig går det inte att säga att alla djurparker är dåliga, jag har varit på platser som är jättebra. Men samtidigt ska man komma ihåg att djurens problem och att de håller på att utrotas är nästan alltid orsakat av människor. Så det är lite ett sätt för oss att försöka fixa ett problem vi själva skapat.

    1. Du verkar alltid veta vad du tycker men förstår att det såklart inte är så. Att dra allt över en kant är ju sällan helt enkelt och i slutändan tycker jag att det viktiga är att en tänker två varv extra och tar medvetna beslut. Det är mitt mål med typ allt jag gör i livet 🙂

 6. Det där är en svår balansgång. Jag undviker djurparker och zoo, klappar inte tigrar i Thailand och går inte på cirkus med djur. Men jag älskar ju djur och åker gärna på valsafari på djurens villkor, med forskare som jag hoppas bidrar till att göra djurens liv bättre, som här i Tarifa: http://explorista.se/whale-watching-i-spanska-tarifa/. Jag rider gärna på platser där jag ser att hästarna har det bra, men undviker häst och vagn i städer där hovarna är missväxta och de inte får vatten.

  När jag väljer att se på djur utomlands väljer jag icke-vinstdrivande organisationer som räddar djur – elefanter i Nepal, orangutanger på Borneo eller sköldpaddor i Malaysia. Det känns bra, mina pengar går till att kunna rädda fler djur. Samtidigt är jag ju inte naiv och det är alltid svårt att veta hela bilden bakom de här “bra” organisationerna också.

  1. Kloka tankar, framför allt det om vem som står bakom verksamheten. Det kan ju verkligen vara en bra ledstjärna att ha med sig när en väljer vilka aktörer en vill genomföra sin tur/besök/äventyr med. Tack för bra inspel!

 7. Jag får ont i magen av detta för jag tycker att det är så konstigt att det är vi människor som ska bestämma vad som är bäst för djur. Skulle vi kunna låsa in ett gäng människor och prostituera deras kroppar för vårt nöjes skull om betalningen gjorde att andra människor inte blev inlåsta? Det är så mitt perspektiv blir på detta. Just i Kuranda tyckte jag att det var ett typiskt exempel på koalor som inte har det bra. Stor skillnad när vi senare besökte Koala sjukhuset i Port Macquire och Lone Pinne utanför Brisbane där de får leva i sina naturliga grupperingar och med stora utrymmen + lång stängningstid mellan så de får sova alla sina timmar de behöver. London zoo är mitt värsta skräckexempel på dålig djurhållning. En fråga som berör mig djupt, och ännu mer sen Asla flyttade hem till mig, ett djur som egentligen borde leva i frihet och jag kommer att göra allt för att hon ska få göra det framöver.

  1. Klokt som vanligt Wilda, och visst spelar det stor roll om en har djur i sin närhet som en bryr sig om. Just ordet zoo känns så förlegat!

 8. Väldigt bra inlägg, jag tänker väldigt mycket som du! Var och en måste dra sin egna gräns för vad som är ok, och jag skulle önska att alla hade någon typ av gräns. Men nu finns det ju de som inte har några gränser alls utan tycker det är ok att djur behandlas precis hur som helst för att man ska få sin underhållning. Jag tänker t.ex. cirkus, drogade djur, tjurfäktning. Sen finns det zoon/djurparker där man ger djuren så bra omständigheter som det bara går, där de får “göra sitt” istället för att tvingas till närkontakt med människor (dock skulle jag så väldans gärna hålla en koala för en stund – jag hoppas bara koalabjörnarna faktiskt är ok med det också..). Helst stöder jag djurparker m.m. som tydligt jobbar för bevarandet av olika arter, kanske sysslar med uppfödning och forskning för att djurarten i fråga ska få fortsätta existera. Ett sådant ställe finns i Teneriffa, Monkey Park 🙂 Jag har varit i Loro Parque, som också sysslar med viss forskning och uppfödning, men som även gör tvivelaktiga saker… Monkey Park är kanske inte perfekt heller, men stöder hellre den parken, för den brukar inte vara så överfull av turister heller. Oerhört svårt tema, man vet inte ens riktigt var man ska dra sin egna gräns..!

  1. Du radar upp ännu fler exempel som är viktiga att ta ställning till, tack för att du delar med dig! Ja, alla måste dra sin gräns och det är svårt och göra vid varje enskilt tillfälle och ännu mer att vara konsekvent. Det viktiga enligt mig är att en reflektion görs och att personer tar aktiva beslut och är medvetna om konsekvenserna oavsett vilket alternativ de väljer.

 9. Intressant inlägg! man får helt enkelt sätta sina egna gränser och hoppas att moralen är högre än spänningen med en bra selfie tillsammans med ett exotiskt djur och många likes..
  Jag har också varit på cirkus som barn, ridit elefant och simmat med delfiner. Men med tiden och all erfarenhet och kunskap som man samlar på sig genom livet så tänker jag idag annorlunda och bojkottar sådant.
  Jag är väldigt glad i djur, bl.a hästar och bl.a. galopperat på en strand i Sydafrika. Såg inget fel i det, däremot skulle jag aldrig åka häst och vagn i en storstad då det är så tydligt att djuren inte får utlopp för sitt naturliga beteende.
  Tycker det är viktigt att försöka vara ett gott föredöme och att föra över det till övriga familjemedlemmar om att djur ska behandlas väl och att vilda djur ska få förbli vilda.
  Med vänlig hälsning Tina
  http://www.nouw.com/nokids

  1. Hej Tina!
   Håller helt med dig och visst måste det vara ok att ändra sig? Att förvärva mer kunskap och sen inser att tidigare agerande kanske inte var optimalt. Tycker sånna insikter är härliga att få och att det bara är positivt att då känna att man utvecklas istället för att ha dåligt samvete för det en gjort. Håller med dig om moral vs spänning, den förstår jag kan vara svår för vissa ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.