Djurparksguide om djurvett – Bra och dåliga svenska djurparker

Posted on

Vilka svenska djurparker är bra och dåliga på temat djurvett? Här finns en djurparksguide över 17 djurparker i Sverige som kan hjälpa dig välja djurpark.

En av de allra skarpaste organisationerna som arbetar med djurs levnadsvillkor runt om i världen är World Animal Protection. Jag har imponerats över deras arbete i flera år och nu har de precis lanserat en Djurparkguide om 17 av Sveriges djurparker på temat Djurvett och etikett. Det ger oss framtida djurparksbesökare en möjlighet att få en uppfattning om vilka svenska djurparker som är bra och dåliga ur djurens välmåendes perspektiv.

Det här inlägget har först en sammanfattning av Djurparksguiden, därefter några rader om problem och möjligheter av olika exempel på djur(o)vett och sist lite egna tankar och reflektioner.

Djurparksguide djurparker i Sverige
Seaworld i Florida 1996, sedan dess har det kommit mycket kritik mot hur deras djur har det
Djurparksguide
Två björnungar som hittats i den albanska skogen och som en hotellägare tar hand om under lite oklara omständigheter

Djurparksguide av svenska djurparker

Jag ska inte på något sätt ta åt mig äran för allt underlag det här blogginlägget bygger på, den credden ska ges till World Animal Protection. Resultatet bygger på enkäter där de ställt frågor till respektive djurpark där de fokuserat på

  • Om djurparken har djurshower
  • Om närkontakt med vilda djur tillåts
  • Hur djurparken jobbar med bevarandearbete

På djurparksguiden.se finns en beskrivning av varje djurpark där det går att läsa mer för de djurparker som du kanske funderar på att besöka. Där framgår utöver svar på frågorna ovan vem som äger och driver djurparken, hur deras syfte beskrivs och om medial kritik finns kring något i verksamheten. Väldigt lättillgänglig information och enkelt att läsa in sig på inför ett eventuellt besök.

Utifrån World Animal Proctions guide har jag gjort två sammanfattningar. Den ena en väldigt kort och den andra en sammanställning av de svar jag läst ut.

Djurparksguide: Kort sammanfattning

  • Ungefär hälften av djurparkerna erbjuder närkontakt med vilda djur
  • Kolmården är den djurpark som tyvärr är sämst i klassen. De är den enda djurparken som erbjuder shower med djur vilket är det mest onaturliga ett vilt djur kan göra.
  • De bästa djurparkerna utifrån den här undersökningen är
    • Furuviksparken
    • Järvzoo
    • Nordens Ark
    • Universeum

Sammanställning av svar

Djurparksguiden består främst av en sida/djurpark, detta har jag sammanställt i en liten tabell som jag tycker ger än ännu mer överskådlig, om än lite förenklad, bild.

DjurparkDjurshowerNärkontakt vilda djurBevarande-projektMedial kritik
Borås DjurparkEj svaratEj svarat26 stJa, avlivar hotade arter
Furuviksparken (Gävle)NejNej7 stNej
Gotlands DjurparkVet ejJa, alpackor och vattenbufflarNejNej
Junsele DjurparkEj svaratEj svaratEj svaratEj svarat
Järvszoo (Järvsö)NejNej9 st, samt rehab av skadade djurNej
Kolmårdens DjurparkJa, delfiner, sälar och rovfågelJa, vissa specialguidade visningar10 st, samt rehab av skadade djurJa, vargolycka som dödade en vårdare
Kolmården TropicariumNejJa, ormar, apor, fåglar, hajarOklartNej
Kungsbyn Djurpark (Västerås)Vet ejJa, lemurer och nätpytonNejNej
Lycksele DjurparkNejNej8 st, samt rehab av skadade djurJa, djur som rymmer
Nordens Ark (Kungshamn)NejNej10 stNej
Orsa RovdjursparkNejNej6 stTveksamheter kring att vissa djur matas med levande föda
Parken Zoo (Eskilstuna)Vet ejJa, men framgår ej vilka32 stJa, tidigare ej följt djurskyddslagar
Skansen (Stockholm)NejNejFlertaletJa, olämplig avlivning och stress
Skansen AkvarietVet ejJa, spindlar, ormar, apor och lemurerVet ejNej
Universeum (Göteborg)NejNejJa, oklart omfattningNej
Ystad DjurparkNejJa, lemurer och surikater2 stNej
Ölands DjurparkNejNej3 stNej
Svenska djurparker
Simtur med delfiner i det fria utanför Zanzibar
djurparksguide
Björnungarna som vid det laget var relativt tama

Djurparker i Sverige – problem och möjligheter

World Animal Protection och deras djurparksguide utgår från ett antal aspekter av djurhållning och djuranvändning som jag kort beskriver nedan.

Vad är problemet med djurshower och närkontakt med vilda djur?

En del tycker kanske att det säger sig själv, för andra är inte problematiken inte lika uppenbar. Ofta handlar det om hur djup kunskapsnivå som finns. Som relativt påläst amatör på ämnet sammanfattar jag det så här:

Djurshower

Djurshower innebär att djur måste dresseras och hållas i relativt små utrymmen jämfört med deras naturliga behov. Inlärning kan ske med straff eller genom förstärkning genom att t.ex. inte utfodra djuren fullt ut och låta drivkraften att få mat vara det som motiverar djuret att anstränga sig.

Närkontakt med vilda djur

Närkontakt med vilda djur innebär att djuret behöver vara så ”tamt” att det inte innebär en säkerhetsrisk för besökarna. Det i sig har ofta föregåtts av inlärning om vad som är rätt och fel. Att ha människor så nära inpå så att det går att klappa eller fotas med dem innebär ofta en stress för djuret där de kan känna sig trängda.

djurparksguide Djurshow delfiner
Seaworld i Florida med en av sina spektakulära delfinuppvisningar
Djurpark närkontakt vilda djur
Matar en Wallabee i Australien

Vad är möjligheterna med bevarandearbete?

Jag har inte hittat någon enhetlig definition av bevarandearbete. Det verkar kunna vara allt ifrån att rehabilitera och återinsätta skadade vilda djur, att bedriva avel av hotade djurarter för att hålla en sund population och att stödja olika projekt i t.ex. andra länder där de vilda djuren lever sitt vanliga liv. Här kan djurparker spela en otroligt viktig roll och många gör det redan idag.

Däremot saknas det transparens kring omfattningen. Vad säger det oss besökare om det bedrivs 9 bevarandeprojekt eller om det skänks 200 000 kr till något center för skadade schimpanser i Kongo-Kinshasa? Det som behövs är en tydligare redovisning av andel av vinsten som går till bevarande arbete eller hur omfattande de bevarandeprojekt som bedrivs är. Det är först med transparens som vi besökare kan göra aktiva val vilka djurparker vi vill besöka och därmed stödja genom vår inträdesbiljett.

Djurpark bevarandearbete
Samma Wallabee som var en del av ett bevarandearbete på det djurcentret i Crains i Australien
Djurpark bevarandearbete
En koala som ”jobbar” som modell till förmån för olika koalabevarande projekt på samma djurcenter

Reflektioner om Djurparker i Sverige

Utbildning

Jag har länge tänkt att djurparker fyller en funktion i utbildningssyfte och för att barn (och vuxna) ska bry sig om djur. Det som är nära är oftast lättare att bry sig om än det som är långt bort. Efter World Animal Protections djurparksguide och övriga texter på den webben inser jag att det absolut behöver finnas en närhet till djur, men det är inte givet att den behöver vara fysisk som i att levande vilda djur hålls fångna. Tekniken gör att det skulle gå att skapa otroligt närgångna upplevelser med hjälp av 3D eller 4D där vi kan släppas in i djungel och regnskog för att lära oss om djurs behov och levnadsvillkor. Tänk att sitta i ett rum där det kommer en dusch vatten från ovan samtidigt som en apa hoppar från en blöt gren till en annan, då kan vi snacka upplevd närkontakt.

Djurparksguide som hjälp

Jag blev glad av den här djurparksguiden. Det hjälper mig att att navigera i vilka djurparker som jag eventuellt ska besöka med mina barn. Personligen tycker jag att det är bra att djurparker finns, jag är inte per definition emot att djur hålls i fångenskap men det ska göras på ett så bra sätt som möjligt.

Kolmården vs Nordens Ark

Det blir uppenbart för mig att Kolmården går bort. De sticker ut med sina delfinshower och jag hade önskat att de vågat fatta ett modigt beslut och avveckla den verksamheten, hur vinstdrivande den än är och även om det innebär att de djuren då behöver avlivas för att de inte klarar sig i det vilda. Så länge det finns djurshower kommer det finnas en efterfrågan och en syn om att det är ok att hålla djur i fångenskap för det syftet.

Nordens Ark blir jag extra intresserad av att besöka. De är en ideell stiftelse med 90-konto som har som syfte att ge utrotningshotade djur en framtid. Ur det perspektivet skiljer de ut sig från alla andra djurparker som är mer eller mindre vinstdrivande verksamhet.

Du som spanat in World Animal Protections djurparksguide, var den till någon hjälp eller vägledning inför eventuella djurparksbesök?

4 thoughts on “Djurparksguide om djurvett – Bra och dåliga svenska djurparker”

  1. Bra inlägg!
    Dock har det skett en dödsolycka på Orsa rovdjurspark också, som förstås tagits upp i media.
    Myskoxecentrum i Tännäs förtjänar att nämnas också, de gör ett fantastiskt arbete för myskoxestammen. Dels avlastar de den vilda flocken på fjället från nyfikna besökare, dels har satt ut en myskoxe i flocken för att få ny gengas.
    Jag håller som bäst på att skriva ett inlägg om dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *