Att göra i Lycksele – Tips och guldkorn för en dag i stan

Posted on

Det finns några väl utvalda guldkorn att göra i Lycksele som jag vill tipsa om efter att vi spenderade en dag i Lycksele.

Lycksele är för många framför allt förknippat med motorveckan som är en folkfest för alla fordonsälskare. Men som med de flesta ställen med en signaturaktivitet erbjuds så mycket mer. Utöver motorveckan väljer många att uppleva Lycksele för dess natur med jakt, fiske, vandringar och andra äventyr. I det här inlägget är det snarare fokus på det lite mindre äventyren som går att göra i Lycksele.

Att göra i Lycksele
En del av torget i Lycksele centrum
Trevliga hus
Att göra i Lycksele
En “modern” och ståtlig kyra
Att göra i Lycksele
Och en kyrka från back in the days som finns på Gammplatsen

Guldkorn att göra i Lycksele

Det är en salig blandning så det finns något för alla. Den som älskar kaffe, skog, svensk historia, djur och hantverk kommer med all säkerhet finna minst en sak att göra i Lycksele som ger fina upplevelser och minnen.

Budhas Kafferosteri

Budha Kafferosteri är först ut av mina tips av en anledning, det är helt enkelt en av de sakerna som jag uppskattade mest med vårt besök i Lycksele och då dricker jag inte ens kaffe. Budha Kafferosteri drivs av Budha som kommer från Indonesien och har en stor passion för riktigt gott kaffe. Så gott att rosteriet utsågs till årets kaffebar av White Guide 2017. Det är inte illa pinkat i en liten ort som Lycksele. Rosteriet har en stark karaktär, var fullsatt när vi var där och min man lovar att kaffet var gott och jag kan intyg att Chailatten var bland de bästa jag druckit.

Det ser ut som ett rätt så vanligt hus
Att göra i Lycksele
Väl inne är inte stilrent ett av ledorden, snarare all in.
En supporter kan köpa en kasse
Att göra i Lycksele
Skuggläge för varma sommardagar

Gammplatsen

På en halvö längs E12 finns Gammplatsen. Under århundraden var det en samlingsplats för handel, religiös aktiviteter och utbyten. Idag finns flera mindre museer, flertalet gamla hus och kåtor som alla erbjuder en mental tidsresa från en svunnen tid. Inne på Gammplatsen finns Ruselegården som serverar enklare luncher och sötebröd.

Att göra i Lycksele
Gammplatsens första två hus som möter en vid parkeringen
Skärradren i Textilmuseet
Fina miljöer
En gamla handelsbod med försäljning av nostaligiska produkter
T.ex. godis från förr, fast färskt alltså.
Att göra i Lycksele
Fin kyrka utanpå…
…men inte särskilt märkvärdig inuti
Att göra i Lycksele
Samiskt område
Att göra i Lycksele
Ruselegården
Lite hantverk finns att köpa
Västerbottensostpaj till lunch, hurra!

Skogsmuseet

På Gammplatsen finns Skogsmuseet som består av två större byggnader. En inne på Gammplatsens område med fokus på det tidiga skogsbruket och en precis utanför om det moderna och maskinella skogsbruket. Inträdet till det ena ger inträde till det andra. För den intresserade finns här stor möjligt att förkovra sig rejält, för den mer ytligt nyfikna (som jag) går det att få en bra bild av hur livet med skogsbruk har utvecklats genom åren.

Att göra i Lycksele
Det tidiga skogsbruket och hästens ovärderliga roll
Hur ett år kunde se ut
Att göra i Lycksele
En an många feta maskiner i Skogsmuseet

Hantverkshuset Villa Veja

På turistbyrån blev vi tipsade om Villa Veja. På “infarten” till Lycksele finns ett hus med ett stort utbud av hantverk. ÅH så mycket fint där fanns. Hantverk, souvenirer, design, lokala entreprenörers skapande och typiskt västerbottniska/lappländska saker. Jag hade kunnat gå loss rejält. Hög kvalité, unika ting och massor av passion.

Att göra i Lycksele
En bråkdel av allt som fanns att handla
Varför köpte jag inte Pluppdockan, det undrar jag än idag.

Ansia Badpark

Ansia Badpark har jag själv inte prövat i vuxen ålder. Min vän med barn som var där beskrev det som “Lagom, passade stora som små” och jag kan tänka mig att det är rätt bra betyg. Det är inte en jätteanläggning med Norrlands häftigaste rutschbanor men samtidigt så mycket mer än en motionsbassäng och plaskpool.

Lycksele Djurpark

Jag är alltid försiktig med att tipsa om djurparker som aktivitet eftersom det per definition innebär vilda djur i fångenskap. Lycksele djurpark har jag besökt som barn men inte som vuxen men som de flesta djurparker är det en upplevelse och något som uppskattas, inte minst av barn. Ett tips innan ett eventuellt besök på Lycksele djurpark är att läsa denna Djurparksguide.

Brunbjörn finns på Lycksele djurpark, här är en björn i Albanien.

Bonustips om Lycksele

Här är några ytterligare tips om Lycksele. Några ligger på längre avstånd, andra är just bonus snarare än besöksmål i sig.

  • Ruth och Randigt – inredningsbutik i centrala Lycksele som för den inredningsintresserade är lite av en dröm att botanisera runt i.
  • Underjordisk kyrka – Sankt Anna underjordiska kyrka i Kristinabergsgruvan ligger en knapp timme norr om Lycksele. Jag har inte varit där men tror det kan vara häftigt.
  • Restaurang Wild River – Lyxig restaurang som ligger precis utanför Lyckseles kommungräns. Riktigt gott och väl värt en egen resa.
  • Turistinformationen – är ofta bra att besöka tycker jag och vi hade en väldigt trevligt snack med en Lyckseleentusiast som älskade sitt jobb.
  • Visitlycksele.se har massor med mer information om vad som finns att göra, inte minst på temat äventyr och natur.
En sneakpeek på Ruth och Randigt

Här finns alla tips och inlägg om Västerbotten

2 thoughts on “Att göra i Lycksele – Tips och guldkorn för en dag i stan”

  1. Lycksele är en alldeles lagom stad. Lagom mycket affärer och fina bagerier. Så förutom alla sevärdheter så gick det bra att shoppa loss, bla på en fin PMU butik( second hand)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.