Göra i Torshälla i Eskilstuna – Kulturarv, konst, Gröna Villan & Slagsta glass

Posted on

Vad finns att göra i Torshälla i Eskilstuna? Det är ett finfint utflyktsmål med hembygdsmuseet Bergströmska gården, skulpturpromenad, fräsch lunch och god glass.

En av mina utflykter som stod på önskelistan för sommaren 2021 var att åka till Torshälla strax norr om Eskilstuna. Med en kär vän som kan sitt närområde spenderade vi några timmar och upplevde svenskt kulturarv och diverse godheter för smaklökarna.

Torshälla är en tätort sju km norr om Eskilstuna men med tiden har den i princip vuxit ihop med Eskilstuna stad. Torshälla erkändes som stad redan i början av 1300-talet och var en handels- och hantverksstad samt senare en bruksort. Det har med andra ord varit liv i stan under många hundra år.

Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Torshälla Kyrka och deras landmärke Tors Bockar
Fina Torshälla ån
Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Några av många vackra hus

Att göra i Torshälla i Eskilstuna

Vi parkerade vid vårt kommande lunchställe Gröna Villan och gick sedan längs Torshällaån norr ut. Strax innan gästhamnen vek vi av med sikte på kvarnen uppe på höjden och gick därefter bland de äldre kvarteren kring Bergströmska gården. Vi åt vår lunch på Gröna Villan och tog sedan lite paus för att ladda om inför dagens avslut: Slagsta glass.

Det här är några av höjdpunkterna från våra timmar som vi valde att göra i Torshälla utanför Eskilstuna.

Promenad och skulpturer längs Torshällaån

Jag tycker mig se att allt fler städer och orter satsar på skulpturer och att förgylla promenadstråk på olika sätt. Det glädjer mig och människors kreativt överraskar gång på gång. Torshällas landmärke är en skulpturen Tors Bockar av Allan Ebeling som även har ett museum i Torshälla för den konst kan skapat.

Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Den första skulpturen jag möter
och det andra. Vilket jobb att skapa dessa!
Vill ha mer av sånt här som pryder städer och livar upp stadsbilden
Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Tors Bockar av Allan Ebeling
Som sagt, fint att gå längs ån
Trivas lite bland blommor och broar

Trähus och kulturarvet Bergströmska gården

Jag är ju mer än måttligt svag för små trähus i olika färger, gulliga fönster, kullerstenar och en känslan av att resa lite i tiden. Torshälla har en fin gammal kvar på en höjd, en ståtlig kyrka och så hembygdsmuseet Bergströmska gården som tyvärr var stängt just den dagen då vi var där. Bergströmska gården är ett borgarhem från 1700-talet som klarat sig undan bränder och visar på hur livet i Torshälla sätt ut genom året. I området finns också IOGT-NTO-huset som för en organiserad nykterist som mig självklart behöver tittas till samt ett fint rådhus.

Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Kvarnen på höjden
Med denna fina plats nedanför
Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Klassisk gata bland de äldre delar av Torshälla. Kyrkan i bakgrunden.
Att göra i Torshälla i Eskilstuna
IOGT-NTO-huset i Torshälla har mycket verksamhet
Kolla så fin grind!
Bergströmska gården
Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Rådhuset
Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Den gamla Folkskolan
Hittade denna glada överraskning i muren vid kyrkan
Vackert och gammalt
Det här huset skulle jag vilja gå in, dock privat så kanske inte så uppskattat att knacka på.
Den här fasaden vill jag ha på mitt hus
Mera gulliga fönster

Gröna Villan för lunch i Torshälla

Gröna Villan är ett omtalat ställe i Torshälla som serverar lunch, fika och glass. Vi åt varsin sallad och var båda belåtna efteråt. På grund av anledning nedan åt vi inget gottis hos dem men bakverken såg minst sagt goda ut.

Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Välkommen till Gröna Villan i Torshälla
Trevligt att sitta såväl ute som inne
Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Våra sallader
Några bakverk från bageriet

Slagsta glass är stor, god och galen

Slagsta glass som ligger mellan Torshälla och Eskilstuna hade jag hört talas om och den skulle därmed självklart prövas. Jag frågade min vän och Eskilstunabo vad som egentligen var så speciellt med glassen och fick svaret “Stor, god och galen”. Förväntningarna steg. Slagsta glass specialitet är deras mjukglass och det är denna som kombineras med olika kul-glass-smaker och andra tillbehör. Det var tveklöst gott, kreativt och mycket glass, men däremot ingen gelatosmaksensation om det är ens målbild av hur all glass bör smaka.

Att göra i Torshälla i Eskilstuna
Den berömda Slagstaglassen
Jag tog en nötsnäcka

Det var några exempel på vad som finns att göra i Torshälla i Eskilstuna. Hos Visit Eskilstuna finns ännu mer beskrivet om Torshälla och vilka guidningar som erbjuds.

Här finns fler tips på saker att göra i Eskilstuna samt alla inlägg om Sörmland.

3 thoughts on “Göra i Torshälla i Eskilstuna – Kulturarv, konst, Gröna Villan & Slagsta glass”

  1. Det är stor skillnad på att se Torshälla från en långsamt gående MC och gående till fots. Du ser mer som gående inser jag efter dina fina bilder. Under vår resa har jag tänkt på att det är mer konst söderut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.