Att göra i Eskilstuna – tips på parker, kulturarv och utflykter

Posted on

Saker att se och göra i Eskilstuna och utflykter i närheten. Här är några tips på det jag själv upplevt och ser fram emot att besöka.

Eskilstuna, jag får dubbla känslor. Å ena sidan påminns jag om gamla rykten av en nedgången, tråkig och kriminell stad som producerat det melankoliska bandet Kent. Å andra sidan är mina egna erfarenheter av Eskilstuna visserligen inte särskilt omfattande men goda. Där har jag besökt en av de finaste rosenparkerna, stannat på återbruksgalleri som är ensam i sitt slag och ätit mat i historisk miljö. Hur det är att bo i Eskilstuna kan jag inte uttala mig om men att besöka staden för en dag eller weekend det finns det absolut skäl till. Inte minst för alla utflykter från Eskilstuna som utgångspunkt som finns att göra.

Rothoffsparken Eskilstuna
Så här glada minnen har jag från Eskilstuna

Tips att göra i Eskilstuna

Parker i Eskilstuna

I Eskilstuna har jag besökt tre parker som i princip är sammanlänkade med varandra.

Rinmansparken

I Rinmansparken är ett tillhåll för lokalbor som umgås på de stora gräsytorna och en givet besök för barnfamiljer tack vare deras lekpark Upptäckten. I parken finns också flera udda och fascinerade skulpturer och konstverk av varierade slag efter konstnären Sven Rinman som numer även namnger parken.

Rothoffsparken

Rothovsparken minns jag som en total idyll. Den är inte särskilt stor men rosorna gjorde mig hänförd – kär vid första ögonkastet kan sägas. Det är lätt Eskilstunas vackraste park med stor variation på växtligheten som odlas. Skön oas för avkoppling.

Göra i Eskilstuna Rothoffsparken
Rosor rothoffsparken

Stadsparken

Jag som bott delar av mitt liv i Umeå blir lika glatt påmind om hur fint det är med parker som löper längs vatten och hur fina promenader det kan ge med en god vän eller som träningsomgivning.

Göra i Eskilstuna
Utsikt över Stadsparken en vintermorgon från hotellet vi bodde på

Kulturarv i Eskilstuna

Kulturarvet i Eskilstuna är stort. Kyrkor, slott och friluftsområden. Visit Eskilstuna har en bra överblick av utbudet på den fronten

Rademachersmedjorna

I ett friluftsområde i centrala Eskilstuna finns Rademachersmedjorna, välbevarade hus från 1600-talet. En hel miljö med tidsresa skulle jag beskriva det som. Om dagarna finns café och små butiker, hantverk och lokala entreprenörer som visar upp sina mästerverk.

Kulturarv i Eskilstuna
Fint längs vattnet i Eskilstuna
Rademachersmedjorna
Café vid Rademachersmedjorna

Jernberghska

I ett av husen i Rademachersmedjorna finns restaurang Jernberghska. Där blev vi serverade riktigt bra husmanskost och jag kunde beställa ett glas mjölk och så var min kväll fulländad.

Äta i Eskilstuna
Jernberghska, en del av husen i Rademachersmedjorna

Utflykter från Eskilstuna

Retuna – återbruk i alla former

En hållbar och härlig pärla utanför Eskilstuna är Retuna återbruksgalleria. Precis i anslutning till en stor återvinningscentral upprättades världens första återbruksgalleri med en mix av försäljning av varor, hantverk och entreprenör som alla bygger på någon variant av hållbarhet, återanvänt och återbruk. Väl värt en utflykt från Eskilstuna eller ett stopp för den med vägarna förbi.

Bild från Retuna återbruksgalleri. Lånad bild från retuna.se

Vilsta – en avskild sandstrand i populärt område

Eskilstunaån som rinner genom stan går att bada i om tar sig en liten bit utanför stan. Vilstabadet är ett populärt badområde med sandstrand och stora gräsytor. När jag var i krokarna valde jag och mitt sällskap att istället slå oss ned vid en avskild badstrand med brygga och några ändfamiljer. Det finns ingen adress men koordinaterna är 59°20’41.3″N 16°29’49.1″E och för att komma dit gick vi förbi ett fint koloniområde med små gulliga stugor och odling i massor.

Utflykter från Eskilstuna
Koordinaternas lilla fridfulla och avskilda strand

Torshälla – något helt annat än vad jag trodde

Jag hade fått Torshälla helt om bakfoten. Jag trodde det var en nedgången förort som fått för lite kärlek och uppmärksamhet av kommunen. Men så visar det sig vara en gemytlig liten ort en liten bit utanför Eskilstuna. I Torshälla finns en gammal stadskärna med trähus, en glassbod och gottigheter hos caféer Gröna villan och flera kulturhistoriska platser och ställen att besöka. I närheten av Torshälla ska också den uppskattade Slagsta Glass kunna avnjutas. Torshälla har genast seglat upp på listan över utflykter från Eskilstuna som jag vill göra.

Sundbyholm – så mycket mer än ett slott

För mig är Sundbyholm lika med slottet där Bonde söker fru har sin speeddejting men vi närmare efterforskning finns där så mycket mer. Visit Eskilstuna säljer in Sundbyholm bra genom att framhäva att en av Sveriges bästa småbåtshamnar finns där, Mälarens längsta naturliga sandstrand, friluftsområden och såklart möjligt att bo och äta kungligt på Sundbybholms slott. Det får bli en utflykt även hit tror jag allt.

Här finns mer tips på utflykter från Eskilstuna eller tips om Sörmland i allmänhet.

One thought on “Att göra i Eskilstuna – tips på parker, kulturarv och utflykter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.