Drivkrafter att resa – 19 anledningar till varför vi reser

Posted on

Vad är dina drivkrafter att resa, har du funderat på det? Eller annorlunda formulerat, vet du varför du reser?

Det finns många olika anledningar till varför vi reser och olika drivkrafter som får oss att vilja resa och ta del av vad vår värld har att erbjuda. Drivkrafterna kan variera för olika resmål, typer av resor och förändras över tid.

Drivkrafter till varför vi reser

En del av att resa medvetet är att reflektera över varför du reser och identifiera dina egna drivkrafter. Det är nästan lika viktigt som att ha koll på dina egna värderingar eftersom även drivkrafter påverkar hur vi tänker och agerar.

Eftersom turism både kan slita och nära både människor, djur och natur behöver vi känna att våra drivkrafter känns ärliga och rimliga. Om inte så uppstår ofta skav och en friktion. För att ta två exempel. Om Avkoppling är din viktigaste drivkraft då är frågan om en resa till andra sidan jorden för att få tag i en solstol och en strand är motiverat. Eller om att utmanas är den viktigaste drivkraften, då kanske det finns former för att uppnå den känslan utan att ens lämna landet. Obs, inget värderande i att dessa skulle vara sämre drivkrafter, det var bara exempel.

Att tänja på mina gränser och utmana mig, här med att resa på egen hand, är en av mina starkaste drivkrafter.

19 drivkrafter att resa

De flesta motiven till att resa är så kallade pullfaktorer, alltså där vi dras till eller lockas av något. Medan några kan klassificeras som det motsatta, så kallade pushfaktorer där det snarare handlar om att lämna vardagen eller den plats vi befinner oss på. Drivkrafterna att resa är ofta en kombination av flera olika.

Avkoppling

Du längtar efter återhämtning och att slappna av. Komma ned i varv, ha få världsliga saker att bry dig om, kanske pausa sociala medier och vara mer i nuet.

Barnens världsbild

Du vill ge eventuella barn i din närhet möjlighet att se att världen är större än hemma och Sverige. Du tror att det gör dem tryggare, mer ödmjuka och mer tacksamma.

Frihet

Att resa får dig att känna dig fri. Få saker binder dig och du njuter av den fysiska känslan av att förflytta dig i tid och rum.

Drivkrafter att resa
En av mina mest frihetsgivande bilder

Förbättrarambitioner

Du tror att världen blir en bättre plats av resor. Genom utbyten mellan människor och genom att relationer över nationsgränser byggs. Att resa skapar empati och förståelse, det kan vara grunden till ett engagemang för att på olika sätt, med tid, kunskap och pengar bidra till en mer rättvis eller jämlik värld.

Glädje

Du gillar att skratta och vill göra det du tycker är roligt. Det kan handla om att utmana dig själv med en jeeptur i öknen, åka världens snabbaste berg-och-dal-bana eller resa med de människor som får dig att skratta allra mest.

varför resa
Rullskridskodisco i San Francisco – bara glädje och ganska konstigt

Identitetsförstärkning

Du vill resa till ditt ursprung eller där din släkt finns. Som ”hemresande” kan du ha behov av att, om än bara för en stund, vara i ett land där du ser ut som alla andra. Att stärka sin kulturella identitet, dela språket och känsla för landet kan vara en stor anledning att resa.

Insikt om att livet kan vara kort

Du är medveten om att livet kan vara kort och vill ta vara på varje stund du har här på jorden. Den insikten kan vara en drivkraft starkare än alla. Kanske har över ett år av pandemi förstärkt detta ytterligare.

Jobb

Du reser för att göra business. Att ännu en gång resa iväg är inte alltid roligt men du vet att affären i sig som du kan skapa möjligheter för genom att resa är värd mödan.

Kulturutbyte

Du älskar människor med alla våra likheter och olikheter och tanken på att få en djupare förståelse om hur andra tänker, hur samhällen växer fram och vad som formar olika individer runt om i världen är kittlande.

varför vi reser
Fått en djupare kunskap om hur livet för Titicacafolket som bor på flytande öar i en sjö i Peru kan te sig. Här kommunicerar jag med en liten tjej genom att rita bilder

Känna dig som hemma

Du känner att din personlighet kommer bättre till sin rätt i andra kulturella kontexter. Oavsett om du är född i Sverige eller inte finns det andra länder där du känner dig mer uppskattad och välkommen för den du är.

Miljöombyte

Du längtar efter att komma bort från vardagen och rutinerna. Miljöombyte kan ge perspektiv och andrum till en annars ganska inrutad eller hektisk vardag. Du kanske är en rastlös person som mår bra av omväxling. Med miljöombyte uppskattar du vardagen och den egna sängen lite mer vilket i sig ökar livskvalitén.

Nyfikenhet

Du söker ständigt efter ny kunskap. Nya infallsvinklar och nya perspektiv. Att se hur andra lever, lära dig om historia, politik, kultur, religion och livsfilosofi ger dig ny kunskap som stimulerar din kunskapstörst.

Drivkrafter att resa
En inblick i hur ett liv med stark tro och gospel i Ghana kan te sig

Passion

Du älskar att resa. Det är din hobby, ditt största fritidsintresse, det du helst av allt förgyller ditt liv med. Det ger dig livslust och livskraft som inget annat. Belöningar och kickar din hjärna ständigt vill ha mer av.

Plats

Du reser för att du vill befinna dig på en alldeles särskild plats. Det kan vara ett sommarställe, en stad som får dig att känna dig ung eller en plats som du hört mycket om och längtat efter att få uppleva med egna sinne.

Relationer

Du vill få kvalitetstid med de som är viktiga för dig. En chans att umgås på tu man hand eller i mindre grupp med personer som du annars inte kan träffa i den omfattningen eller intensiteten. Att resa ihop skapar minnen och gemensamma erfarenheter som kan stärka relationerna.

Drivkrafter att resa
Att skapa upplevelser tillsammans är helt klart en av mina drivkrafter att vandra (och resa när vi får möjlighet)

Självinsikt

Att möta nya miljöer, kulturer och människor som tänker lika och annorlunda kan ge stor insikt om dig själv. Det skapar möjlighet till reflektion och du får chanser att lära känna nya sidor hos dig själv som du kan ha nytta av.

Upptäcka

Du vill se nytt. Storslagna utsikter, nya maträtter, smarta lösningar på problem som kan finnas runt om i världen. Du letar efter det som är annorlunda mot hemma och har radarn inställt på det okända.

Utmanas och utvecklas

Du reser utanför din trygghetszon till platser du inte känner till. Du gör saker som utmanar ditt tankesätt eller tar beslut som kräver mod. Du triggas av att klara av saker, allt från att köra i vänstertrafik till forsränning.

Drivkrafter att resa
Den här känslan, att klara av utmaningen att bestiga ett högt berg i Slovenien, den gillar jag

Välmående

Din kropp behöver något annat än Sverige. Det kan röra sig om allt från kyla och mörker till mentalitet och samhälle. Alla människor mår inte som bäst med det som Sverige har att erbjuda och det kan röra sig om både psykiska och fysiska behov som inte tillgodoses.

Alla drivkrafter samtidigt

Dessa drivkrafter kan givetvis kombineras. Det är sällan en resenär reser av bara en enda anledning, kanske känner du till och med att alla passar in. Eller så har olika resor olika syfte som svar på varför du reser just där och då. Om du skulle välja en eller ett par, vilka drivkrafter att resa är då starkast för dig?

På temat drivkrafter har jag tidigare skrivit följande inlägg

One thought on “Drivkrafter att resa – 19 anledningar till varför vi reser”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.