The Drinkable Country – alkoholromantik eller att utmana alkoholnormen?

Posted on

The Drinkable Country är en ny kampanj från Visit Sweden, är den fylld av alkoholromantik eller utmanar den alkoholnormen?

Ett intressant initiativ från Visit Sweden fångar min uppmärksamhet. Den här gången på temat drycker och bilden av destinationen Sverige.

The Drinkable Country

Igår släppte Visit Sweden ett innovativt och spännande koncept som går under namnet The Drinkable Country.

I deras pressrelease från den 15 juni framgår att

Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden öppnar idag bokningen till världens största utomhusbar: The Drinkable Country. Såväl utländska som svenska turister kan nu njuta av unika svenska dryckesupplevelser vid 16 bord på några av Sveriges mest natursköna och rofyllda platser

Jag blir stolt, fundersam, glad, orolig, nyfiken och besviken. Lite som Per Gessles här kommer alla känslorna på en och samma gång. Stolt, glad och nyfiken för det nytänkande och naturnära sättet att presentera Sverige. Fundersam, orolig och besviken över alkoholens (antar jag) centrala roll.

Det drickbara landet, eller det drickande landet, jag vet inte hur jag skulle översätta Drinkable. För de allra flesta skulle jag säga att bar, dricka och drinkar associeras med alkohol. Så stark är faktiskt alkoholnormen även om jag av hela mitt hjärta önskade att så inte var fallet. Här finns mer att läsa om själva upplägget för The Drinkable Country.

The drinkable Country
Pressbild av Niklas Nyman/Visit Sweden

Alkoholromantik eller utmanad alkoholnorm?

Ingenstans av pressmeddelandet eller webben framgår det om det är alkoholdrycker eller alkoholfriadrycker som kommer serveras. Min gissning är att det är båda, det mest konkreta jag hittat är ”saft, must, öl och annat”. De två första brukar ju vara alkoholfria och den svenska alkoholfria hantverksölen är verkligen på uppgång. Men jag tror att ”öl och annat” i huvudsak kommer bestå av alkoholbaserade drycker. Ser fram emot att bli motbevisad.

Drinkrecept som imponerar

En bärande del av kampanjen är do-it-yourself-recept (se längst ned på sidan i fyra länkar) som en av Sveriges bästa bartenders tagit fram. Dessa drinkar kommer också till stor del vara de som går att beställa på de 16 utomhusbarerna om jag förstått det rätt. Alltså jag är imponerade. Ett 20-tal recept fördelade på fyra årstider fyllda med svenska smaker. Alla alkoholfria i sin grund och med förslag på alkohol att tillsätta för den som vill. Det här är så modernt! Istället för att som det ofta är, ha en alkoholdrink där spriten behöver tas bort för att drinken ska bli alkoholfri, är alkohol något som tillsätts. På så sätt blir alla drinkar mer likställda, alkoholen blir ett komplement och inte en förutsättning.

Visit Sweden om dryckeslandet Sverige

Visit Sweden har till uppdrag att marknadsföra Sverige. Få saker är så instagramvänligt som att fota sig själv och en dryck, eller bara en dryck i en fin, häftig eller annorlunda miljö. Dessa 16 utomhusbarer lär alla vara just fotovänliga. Så vad händer när Sveriges marknadsföringsbolag använder dryck som signum för Sverige? Det kan både vara alkoholromantiserande och utmana alkoholnormen. Allt handlar i slutändan om hur upplevelsen är för besökaren.

Det är svårt att kritisera en kampanj för att befästa alkoholnormen och vara alkoholromantiserande när den inte ens börjat och jag själv inte upplevt eller testat den. Av texterna som framgår i pressreleasen finns det egentligen inget att angripa. Om det inte vore för att vi i Sverige lever i en stark alkoholnorm. Det innebär att allt som inte är uttalat alkoholfritt antas vara alkoholbaserat.

Tänk om hela kampanjen skulle totalchocka både svenska och utländska besökare med att bara servera alkoholfritt. Det hade varit att vara i framkant och utmanande. Om det visar sig att allt som serveras är alkoholfritt är jag den första att lovorda Visit Swedens mod och ta tillbaka all eventuell kritik som detta inlägg kan uppfattas innehålla.

The drinkable Country
Pressbild av Niklas Nyman/Visit Sweden

Tips för att undvika att vara en alkoholromantiker

Jag ska inte klistra på dig mina nyktra värderingar men för den som tycker att Visit Swedens kampanj känns rolig och intressant men själv inte vill bidra till alkoholromantiserande har jag följande tips (funkar såklart även generellt vad gäller drycker):

Lyft fram alkoholfritt

Lyft fram alkoholfria drycker som du testar lite extra mycket. Det handlar om att skapa en balans och bredda synen vad god dryck kan vara. Från många andra kommer alkoholdryckerna med stor säkerhet få stort fokus, då kan du bidra genom att vara en motvikt.

Beskriv alkoholdrycker med omsorg

Välj det du skriver/delar om alkoholdrycker med omsorg. Du kan både problematisera, ifrågasätta och nyansera. Du kan såklart också dela med dig av att du provat något med alkohol som du tycker är gott men du behöver inte ösa på med alla superlativ i världen.

Visa intresse för det alkoholfria

Både om det alkoholfria är synligt eller osynligt på t.ex. menyer, var nyfiken. Ställ frågor, beställ in en extra drink som är alkoholfri, skapa efterfrågan och visa intresse. Det kommer förstärka det alkoholfrias position och uppmuntra till att ständigt utveckla den alkoholfria närvaron.

Fortsättning följer för Visit Sweden och The Drinkable Country

Det blir intressant att se hur kampanjen tas emot. Vad kommer folk dela för bilder och skriva om deras upplevelser? Kommer alkohollagen följas och inga minderåriga serveras alkohol där ute i skogen på en stubbe långt ifrån tillsynsfolk? Vi får se helt enkelt. Om inte annat så hoppas jag att fler upptäcker hur spännande alkoholfria drinkar som går att smaka av svenska smaker.

Här finns fler inlägg på temat alkohol

2 thoughts on “The Drinkable Country – alkoholromantik eller att utmana alkoholnormen?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *