Resereflektion nr 61: Seger för minskad elefantturism i Thailand

Posted on

Det finns hopp även för elefanterna runt om i världen. Acceptansen för elefantturism minskar och ett stort center i Thailand har bestämt sig för att sluta med upplevelser som bygger på interaktion mellan elefanter och turister. 

Happy Elephant Care Valley i Chiang Mai, Thailand har bestämt att de ska förändra sin elefantturism. De kommer sluta låta turister bada, rida och vandra med elefanterna på centret. Beslutet verkar ha kommit efter påtryckningar från aktörer inom turistindustrin och ett omfattande påverkansarbete av World Animal Protection.

Elefantturism i Thailand

Det är en lång väg att vandra innan alla elefanter runt om i världen lever i det fria. Eller åtminstone inte tvingas tränas lydiga nog att på ett säkert sätt kunna befinna sig med turister. Just därför är det viktigt att uppmärksamma alla framsteg även om elefanter fortsatt kommer finnas i fångenskap. Kantar (undersökningsföretag) har gjort globala undersökningar som visar att acceptansen från att rida på elefanter har sjunkit från 53 procent till 44 procent på bara tre år.

Kollar man in Happy Elephant Care Valleys hemsida verkar de inte riktigt hunnit ställa om än. Visst är det fantastiskt att de kan lyckas framställa det som en fullständig njutning för elefanten att bli skrubbad av en turist? Vägen dit är garanterat inte lika njutningsbar för de stora vilda djuren. Låt oss hoppas att de tänker styra om sin kommunikation omedelbums.

Hur lång tid tror du att det tar innan vi i Sverige tycker att djurturism är lika oacceptabelt som att aga barn?

Underlag till detta blogginlägg är hämtat från ett pressmeddelande från World Animal Protection som du kan ge en gåva här. Bilder är tagna från Happy Elephant Care Valley. 

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner fler inlägg om djurturism finns i den medvetna kategorin Djur

2 thoughts on “Resereflektion nr 61: Seger för minskad elefantturism i Thailand”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *