Djuren är vinnare – Påverkansarbete ger resultat

Posted on

En dag kommer vi se tillbaka på orimligheten i att djur hållits fångna och utnyttjats för turisters njutning. Här är tre exempel på framgångar där djuren är vinnare. Skam den som ger sig och upp till kamp för varenda litet (och stort) däggdjur.

Inom min livstid är jag övertygad om att djurturism i princip kommer bli utrotat, kanske redan innan jag fyller 50 om jag ska vara optimistisk. Tack vare omfattande påverkansarbete från djurrättsorganisationer så som Djurens rätt, Djurskyddet, WWF, World Animal Protection förändras både lagstiftningar och attityder till djur som underhållning. Skrev för några veckor sedan om förändrad elefantturism i Thailand och nu finns fler framgångar att fira.

3 framgångar där djuren är vinnare

No mor elefanter och sjölejon på svensk cirkus

En ny djurskyddslag träder i kraft våren 2019. Det innebär bland annat att det blir förbjudet att ha elefanter och sjölejon på cirkusar på svensk mark, även utländska cirkussällskap kommer alltså omfattas. Det var länge sen jag var på cirkus men svensk cirkusar verkar ha ställt om sina föreställningar till mer människor och mindre djur sedan några år tillbaka. Gott så! Är helt säker på att underhållningen inte blivit sämre.

Djuren är vinnare
Sjölejon eller dess kusin så som de borde ha det. Västkusten i USA.

Fade out för späckhuggare i fångenskap

Ving/Thomas Cook har beslutat att nästa säsong sluta erbjuda utflykter till Sea World i Florida och Loro Parque på Teneriffa. Sea world meddelade för ett par år sedan att de kommer sluta föda upp späckhuggare i fångenskap. De kommer däremot fortsätta använda de djur som redan finns i parken eftersom återföra dem till det fria inte vore möjligt. Bra beslut av Sea World men de har lång tid på sig att ställa om verksamheten med tanke på att späckhuggare i fångenskap lever tills de är ungefär 30 år, (i snitt 50 år i vilt tillstånd).

Djuren är vinnare
Sea World 2013, ett halvår innan dokumentären Blackfish lanserade och upplyste världen om vilka vidriga förhållanden som späckhuggarna i fångenskap lever i

Elephant Haven för pensionerade elefanter i Frankrike

Non-profit organisationen Elephant Haven håller på att bygga upp en park för före detta europeiska zoo- och cirkusarbetande elefanter där de kan leva sina sista år i schyssta förutsättningar. Besök ska tydligen vara möjligt men på elefanternas villkor. Hurra för alla elefanter som får komma dit.

djuren är vinnare
Print från Elephant Havens hemsida

Vilka djurkamper tycker du behövs närmaste decenniet? 

Fler inlägg om djurturism finns i den medvetna kategorin Djur

2 thoughts on “Djuren är vinnare – Påverkansarbete ger resultat”

  1. Jättebra framsteg! 🙂 Det är dessutom roligare att se djuren i sin naturliga miljö! Hur etiskt det var att simma med valhajar (i det vilda) är jag inte helt säker på, men vi hade stränga regler om att inte komma för nära (även för ens egna säkerhet förstås) och vi fick bara simma i mindre grupper i taget. Så jag tror och hoppas att det inte var skadligt för dem 🙂

    1. Det är ju svårt att veta och på många sätt inte individens ansvar att veta vad som är farligt eller inte utan djurhållarna. De behövs lagstiftning och en tydlig attitydförskjutning om att djurens hälsa ska gå föra pengarna. Bara då går något vettigt att uppnå och även om jag tycker att individer ska läsa på så är det ju svårt att som vanlig besökare sätta sig in i marina djurs behov..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *