Djurvänlig turism – 9 hållbara tips på sunda exempel

Posted on

Finns det djurvänlig turism och går det att använda djur inom turism och samtidigt vara djurvän? Här tipsar jag om nio exempel på djurturism som är hållbar och där djurens välbefinnande ofta kan vara högt. 

Jag har skrivit en hel del inlägg om djurturism som alla på ett eller annat sätt är kritisk till att djur används som turistattraktion. Min vinkel är som vanligt ofta att se flera olika perspektiv på frågan men i botten finns tänk-ett-varv-till innan du väljer att använda djur för din egen underhållning. Det här inlägget skiljer sig från dessa och lyfter i stället fram 9 antal djurvänlig turism. Här finns det stor chans att du som konsument kan nyttja djurturism utan att det behöver skada djuren.

Djurvänlig turism med gott samvete

Det går givetvis att ha långa filosofiska diskussioner om vad välbefinnande är och om djur i fångenskap överhuvudtaget kan må bra. Det här inlägget är mer praktiskt lagt och utgår från en grund om att djur i fångenskap faktiskt inte behöver vara synonymt med att lida förutsatt att det görs på ett riktigt bra sätt.

Förutsättningar för djurvänlig turism

En grundförutsättning för all typ av djurhållning är att djurskyddet står i fokus och att djurens välmående går före kommersiella intressen. Det innebär att bara för att formen i sig är djurvänlig så innebär inte det per definition att själva utförandet är djurvänligt. Det gäller oavsett djurart, land och den omfattning som djuret används.

För att vi ska kunna använda djur inom turism, om det nu är önskvärt, så finns det två viktiga saker som behövs i alla länder.

A. Starka djurskyddslagar

Djurens hälsa och välbefinnande måste stå i första rummet och deras naturliga behov ska tillgodoses i största möjliga mån. De ska därmed skyddas och behandlas väl.

B. Attitydförändring

Djur behöver i större utsträckning ses som levande individer med känslor och behov. De behöver uppgraderas från att ses som människans verktyg till människans vän och behandlas med respekt därefter.

Djurvänlig turism som är sund och hållbar

1. 4H-gårdar i Sverige

Runt om i Sverige finns många 4H-gårdar som är utmärkta utflykter i Sverige för den som vill ha en lagom dos med djur och natur. 4H-rörelsen har god djurhållning och utöver dessa finns även den del andra bondgårdar som tar emot besök.

Håll koll på: Om du besöker andra bondgårdar, välj med fördel en ekogård där djuren får gå ute

2. Djurparker med utbildningssyfte

Det är skillnad på djurpark och djurpark. Den ena sorten är nöjesparker och tivolin där djuren snarare är en del upplevelsen än står i fokus. Det blir sällan särskilt djurvänligt. Den andra typen är renodlade djurparker med ett tydligt utbildningsfokus och som även föder upp vissa arter för att bevara eller återföra i det vilda.

Håll koll på: Att det finns ett utbildningsuppdrag eller tydligt uppdrag om att bevara arterna som djurparken har.

3. Fågelskådning

Intresset för fågelskådning må vara smalt men för de som har det ofta djupt. Jag har själv aldrig prövat men blev sugen nu senast efter att jag kom hem från Gotland och insåg att jag dissat att besöka Stora och Lilla Karlsön. Så länge fåglarna är på avstånd (nästan jämt vare sig vi vill eller inte) och de som vill titta på dem respekterar deras häckningstider finns det få hot mot fåglarnas hälsa så fågelskådning. Detta kan ofta göras med gott samvete.

Håll koll på: Häckningstider, då ska fåglarna få vara i fred så att de inte utsätts för stress

4. Hundspann

I ett gnistrande snölandskap där allt skulle varit knäpptyst om det inte vore för hundarnas otåliga skall åkte jag en strålande soldag  hundspann för första gången. Att åka hundspann bakom ett gäng hundar som bara älskar att springa är en riktigt häftig känsla. Det gick långsammare än vad jag väntat mig när jag väl satt på men från sidan var det fullt ös. Hundar som är väl omhändertagna och får vila mellan varven kan vara djurvänlig turism att njuta av.

Håll koll på: Hur mycket vilotid hundarna får och om ägarna är sunda i sina värderingar och syn på hunden som människans bästa vän (eller i ett sämre fall ses som verktyg)

5. Ridning av islandshästar eller turridningar generellt

Jag är som bekant ett stort fan av hästar och rider gärna. Många hästar tycker om att jobba och passar utmärkt för att ta människor ut på en behaglig tur i vackra landskap. Om djuren sköts bra kan turridningar vara djurvänlig turism i allra högsta grad.

Håll koll på: Om hästarna står uppstallade om dagarna (dåligt) eller om de får gå ute i större hagar under en stor del av dygnet (bra).

6. Safari på savannen

Djur mår som allra bäst när de är i det vilda vilket gör att många typer av safaris kan vara djurvänlig turism. Det finns även en hel del företag och organisationer inom safaris som jobbar väldigt aktivt mot tjuvjakt och vill ta ett ansvar kring att bevara arternas population.

Håll koll på: Om det finns en djurpolicy och om företaget resonerar om djurens naturliga behov och kring att närma sig djuren utan att pressa dem.

7. Omhändertagna djur

Det händer att vilda djur skadas och genom människans omvårdnad kan må bra igen. Ibland kan de återföras till det vilda, ibland behöver de finnas i människans förvar för att klara sig. Att värna om skadade djur är extra viktigt när arten är utrotningshotad och det finns mängder med rädda-djuren-människor runt om i världen med alla tänkbara goda intentioner. Bland dessa finns också flera typer av djurhem både i Sverige och i andra länder som går att besöka och ofta stötta med en slant.

Håll koll på: Verksamheterna kan se genuint fantastiska ut men skenet kan bedra. Du som besökare behöver försäkra dig om att verksamheten är fri från baktankar och vinstintressen så långt det är möjligt.

8. Valsafari

En annan form av safari där djuren får leva i det vilda och där människans närvaro ofta stör minimalt är valsafari. Valarna kan simma undan och så länge båtarna inte stressar valarna är valsafari djurvänlig turism

Håll koll på: Fråga om organisatörerna håller koll på när och vart valarna parar sig och om de då låter valarna vara samt om de lockar på valarna med exempelvis mat, hur tänker de kring detta?

9. Dyka och snorkla

Människan är betydligt mer långsam än alla vattenlevande djur och tur är väl det, det gör att snorkling och dykning med tuber ofta blir djurvänlig turism.

Håll koll på: Hur företaget ställer sig till nedskräpning och vilket ansvar de tar för att hålla haven rena

Som sagt

Det är hur själva utförandet görs som avgör om aktiviteten i sig kan räkna som djurvänlig turism. Som turist är du ansvarig för att försäkra sig så lång du kan om hur djurens behandlas och vilka behov som tillgodoses. Ställ frågor, var nyfiken och var inte rädd för att tacka nej och välja en annan aktör om du möter motstånd eller får en obehaglig känsla

Har du andra exempel på djurturism som är djurvänlig?

Mer skrivet om djurturism med andra vinklar

Simma med delfiner – för- och nackdelar med samvetet i behåll

Björnungar och etiskt dilemma i Thethi Paradise, Albanien 

Om du ändå ska åka häst och vagn

Djur i bur som turistattraktion 

Kuranda Koala Gardens

7 thoughts on “Djurvänlig turism – 9 hållbara tips på sunda exempel”

  1. Blir glad av att läsa detta! Och att vi nu pratar mer och mer om att ta sitt ansvar och vara en djurvänlig turist. De kan ju inte föra sin egen talan. Kul också att det ändå finns flera trevliga sätt att få vara nära djur på – turridning och safari är solklara favoriter hos mig! Har funderat lite över hundspann, det vore kul att testa någon gång.

    1. Ja, det är viktigt att komma ihåg att all turism med djur per definition är dålig. Det gäller att vi upplyser fler så att fler kan ta medvetna beslut över hur de reser och tar vara på djur under deras resor. Ja, hundspann – testa testa!

  2. I Australien finns det gott om möjligheter till djurvänligt turistande, många av djuren har man rätt goda chanser att få se på roadtripen genom bushen, när man snorklar och när man åker på flodtur för att spana på krokodiler 😊 Lättja eller brist på tid kan dock locka folk att kolla på känguruerna m.m. på zoo istället för i sin naturliga omgivning. Men känslan att se vilda djur i sitt naturliga esse slår ju allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *