Kuranda Koala Gardens

Posted on

Är det rimligt att hålla koalor i fångenskap för att turister ska kunna betala 150 kr för att få hålla dem i två minuter och ta ett foto? Jag var tveksam men efter ett besök på Kuranda Koala Gardens blev bilden lite större. 

När jag var liten fascinerads jag av koalabjörnar men på vuxna dagar tycks jag ha växt ifrån det. Erik däremot hetsade i veckor om att han ville hålla i en koala. Han fick sin vilja igenom så när vi kom till Cairns som ligger i nordvästra Australien åkte vi på utflykt till Kuranda – Village in the Rainforest för att hålla i en koala och mata kängurus. Och jag erkänner, det var en häftig känsla. Läs mer här.

Till Kuranda är det knappt en timme från Carins och en tar sig dit med en shuttelbuss, bil eller ett turiståg. Väl där går det lätt att slå sönder en hel dag. Det finns en bland annat en park med koalabjörnar, krokodiler, kängururs och wallabies, ett fjärilshus, vandringsleder och en marknad med souvenirer och hantverk.

5  6

Vi fokuserade på koalaparken och hängde på låset vilket innebar att vi var helt själva i parken. Kängururna var morgontrötta och lite blyga i början men till slut kom de fram och åt ur våra händer. De var mycket mindre än jag väntat mig och sjukt snabba. Krokodilerna låg mest i vattnet men vi hade tur och var där precis när de skulle matas vilket bara sker tre gånger i veckan.

3   2

Koalorna satt i sina trädklykor och sov, vilket de gör cirka 20 timmar om dygnet. En skötare gick och hämtade en sömntuta och satte den i min famn, det togs ett foto och sen var sessionen över. Kan låta lite futtigt men det var ändå värt det, särskilt med tanke på syftet.

Att låta turister hålla i koalor är ett sätt att öka kunskapen och omsorgen om djur och pengarna som de får in används till att skydda vilda koalor genom att bland annat plantera eukalyptusträd. Det finns för många människor som skor sig på exotiska djur, dödar dem för att få tag på allt ifrån hajfenor till elfenben. Ett första steg att stoppa detta är att fler människor vet om omfattningen på problemet och börjar bry sig om frågan. Först därefter kommer det skänkas pengar till de organisationer som jobbar med att skydda djuren och först då kommer det vara möjligt att få till en bra djurskyddspolitik runt om i världen. Kuranda Koala Gardens är en pusselbit på vägen även om det krävs väldigt mycket mer för att färre djur ska utnyttjas så av oss människor.

4   IMG_3777

6 thoughts on “Kuranda Koala Gardens”

  1. Älskar bilden när ni står och håller koalan tillsammans, det ser ut som en familjebild på mig och Tobias när vi stolta står och håller en nyfödd liten Sebbe, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *