Mysigt i Malacca, Malaysia (åk dit!) 

Posted on

Malacca. Den mellanstora staden i mitten av Malaysia med mysiga caféer, street-art-målade hus och ett myller av människor som alla vill ha sin del av den minnesvärda historien och olika sorters mumsbitar. Åk hit om du vill ha skön atmosfär, småstadsliv utan stress och stimulera dina sinnen. I Malacca finns alltid något nytt att titta på, smaka på och njuta av. 

Malacca, eller Melaka som det heter på malaysiska ligger knappa tre timmar söder om Kuala Lumpur. Vi stannade där och upplevde lite småstadsliv mellan våra intensiva dagar i Kuala Lumpur och Singapore. Malacca överraskade mycket positivt. Staden sprudlade av liv och jag fann snabbt mina två favoritområden: Jonker walk och Malaka River.

Jonker walk löper längs Jonker street (Jalan Hang Jebat på malaysiska) och består av flera små butiker och caféer. Till utseendet lite lik Västerlånggatan i Gamla stan men inte samma hetsiga überturistiska känsla. På helgkvällar omvandlas den till en enda lång nightmarket med mat i alla former och marknadsstånd med allt ifrån egenproducerad eko-tvål till krimskrams. Vi gick Jonker walk och kringliggande gator upp och ned flera varv och smååt i timmar. Bäst var glassen som de här två brudarna gjorde. Tänk er en crepes som steks fast motsats, glassmet som kyls så den stelnar och sen skrapas till rullar.

IMG_3274  IMG_3311
Skickliga tjejer och ett av många caféer vi hängde på

Längs Melaka river, som rinner genom Malacca radar husen upp sig med den ena maffiga street-art-målningen efter den andra. Det fanns alltid någon ny detalj för ögonen att leta reda på trots att jag passerade några av husen otaliga gångar. Jag vill hävda att jag utforskade gatorna längs ån ordentligt. Utöver att vandra några av dem i stekande hetta dagtid, intog vi utserveringarna på kvällarna och åkte en 45 minuters båtsightseeing, Melaka River Cruise. Det var också längs ån jag upplevde Den värsta springturen i mitt liv men trots denna skräckupplevelse är jag smått förälskad i Melaka river.

IMG_3354  IMG_3350  IMG_3245

Utöver dessa favoriter har staden ett klocktorn som är knutpunkten för alla trehjuliga taxicyklar för den som vill få en överblick av staden och samtidigt en lokal guide. Klocktornet och byggnaderna i närheten är alla rödmålade i en nyans som liknar faluröd. Jag kände mig hemma på något sätt.

IMG_3345  IMG_3344
IMG_3232  IMG_3258
Klocktornet, Queen Victoria’s Fountains och Christ Church, färgsprakande taxicyklar samt duvor. Är du hatisk mot duvor avråder jag dig från att åka till Malacca. 

2008 blev Malacca utsedd till World Heritage City, något som de utan tvekan är mycket stolta över. Här finns ruiner och en historia att grotta in sig i för den som är intresserad.

IMG_3337  IMG_3318IMG_3341  IMG_3333
A Famosa Fort, ett stort restaurerat vattenhjul, Malaccas tveksamma snodda tagline från Texas och Erik som illustrerar hur det är att vara 155 cm kort. Det var i Malacca som den här resebloggen skapades. 

Det kan verka futtigt att åka till ett ställe för en gatas skull, men Malacca är väl värt ett besök och jag skulle gärna åka dit igen.

Avslutningsvis några korta tips

  • Vi bodde på hotellet 1825 Gallery på Jalan Bunga Raya. Ett designhotell med en av de snyggaste inredningarna jag sett, supertrevlig personal, bra läge och mycket prisvärt.
  • The Daily Fix var ett något gömt cafe längs Jonker street där vi åt en mycket välsmakande frukost. Trendig inredning och skön känsla.
  • Kolla upp när det är nightmarket så du är på plats de dagar då den är öppen
  • Till och från Malacca går det regelbundet med bussar både till och från Kuala Lumpur och Singapore och att resa med buss i Malaysia är superbilligt. Enjoy!

5 thoughts on “Mysigt i Malacca, Malaysia (åk dit!) ”

  1. Vi var där i slutet på 2009 och det var fantastiskt mysigt. Dessutom lyckades vi precis pricka in ett traditionellt bröllop som vi hängde och tittade länge, länge på.
    Strax utanför Melaka finns dessutom mängder av lite större resorthotell längs nästan öde (men fantastiska stränder). Vi bodde i Port Dickson några dagar innan vi gav oss iväg till KL igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.