Ska man besöka elefanter i Thailand? Finns det etiska och djurvänliga elefantreservat?

Posted on

Besöka elefanter i Thailand, är det rätt och finns det djurvänliga reservat för elefanter? Jag delar några ”bra att veta” och tips inför att du bestämmer dig.

Det korta svarat på frågan om det är ”rätt eller fel” att besöka elefanter i Thailand är att det beror på. Det beror på dina värderingar och det beror på vilken typ av elefantpark du besöker. Det finns fortfarande elefanter som står fastkedjade om dagarna för att sedan gå en tur med turister på ryggen för att sedan återvända till betongplattan och plåttaket. Men det finns också många så kallade elefantreservat som ger eller mindre sken av att vara ”elefantvänliga” när verkligheten nog snarare är sådan att ytterst få på riktigt kan räknas som att verksamheten finns på elefantens villkor. Men det behöver inte bli etiskt fel att besöka dessa elefanter. Allt beror på vilket sammanhang du sätter det i och vad du tycker är rätt enligt dig.

Som vanligt så finns det få tydliga rätt och fel. Det här handlar om ens egna värderingar och att göra informerade och medvetna beslut. Det är ditt ansvar som resenär, med den makt du har, att göra kunskapsbaserade val utifrån din inre kompass.

Elephant Nature Park där många av elefanternas naturliga behov försöker mötas
Hela familjens stora upplevelse

Besöka elefanter i Thailand – bra att veta innan du bestämmer dig

Innan vi åkte till Thailand var jag inställd på att vi inte skulle besöka någon elefantpark. Jag tänkte att det aldrig skulle gå att försvara etiskt utifrån mina värderingar. Även om jag inte skulle rida på dem vill jag inte stödja verksamheter där det erbjuds. Detta var som sagt innan, väl på plats blev situationen en annan. När min man uttryckte att besöka är elefanter var det han helst av allt ville göra på sin födelsedag började vi kolla runt vilka möjligheter som skulle kännas bra även med samma etiska kompass.

Det här är saker vi lärde oss på vägen innan vi till slut stod på en platå och matade en elefantsnabel med en majskolv.

På säkert avstånd kan min treåring mata en av elefanterna på marken nedanför

Historien om de thailändska elefanterna

Elefanter har varit en del av den thailändska traditionen i hundratals år. De har varit under mänsklig underkastelse och användes under många år i skogsbruket. Elefanter är stora djur men även de har svaga punkter där de inte har smärttröskel att stå emot. Att genom våld göra djur undergivna är en del av processen att göra dem ”tama” och hanterbara, med andra ord säkra för människor att vara kring.

Många elefanter har slitits ut av deras arbete i skogsbruket och skogsbruket i sig har också skövlat den skog som varit deras habitat. När elefanter inom skogsbruket förbjöds 1989 var det många thailändare som förlorade ekonomiskt. Vad skulle de göra med sin värdefulla resurs som nu var värdelös? De söktes efter nya inkomstkällor och istället för skogen som arbetsplats blev turisterna elefantägarnas nya levebröd.

Den här donnan har slitit ut sin kropp och hasar sig fram men ser ändå ut att vara vid ganska gott mod, särskilt när grönsakstårta väntas

Vilda djur under mänsklig kontroll

En sak som förvånade mig när vi gick längst gatorna i Chiang Mai var alla turistbås av aktivitetsarrangörer med bilder på elefanter där det stod ”no riding”. Thailand är tydligen längre fram än jag väntat mig. Att erbjuda ridning är inte längre det som skyltas med, snarare det motsatta. Med det sagt, flera erbjuder att få klappa och bada dem och jag vet inte om det är så mycket bättre.

Vilda djur som interagerar med främmande människor är ALLTID satt i mänsklig kontroll och därmed inte fria. Även om de inte är kedjade, protesterar och till och med verkar njuta av att få vatten på sig är de under ständig bevakning av skötarna. Varje elefant har en så kallad ”mahuot” som de lyder under. Ofta har de en pinne i handen, ibland har pinnarna en vass metallände som används för att korrigera elefanten på huvudet när mahouten rider.

Ingen ridning men att bada med dem anses inte mycket bättre för elefanten, de måste ändå vara under hård mänsklig kontroll för att verksamheten ska kunna genomföras säkert
Att elefanter ska kunna vara bland främmande människor och ändå kunna erbjuda en säker upplevelse bygger på att elefanterna är under mänsklig kontroll

Livsuppgift vara en kassako

Det går på alla sätt att känna tvivel inför att elefanter hålls fångna och inbringar inkomster. Det är möjligt att vissa skulle säga att erbjuda interaktion med elefanterna är nödvändigt för att hålla dem vid liv, alltså att de går att tjäna pengar på dem, annars skulle ingen ha råd att förse dem med några hundra kilo vegetation om dagen. För mig handlar det om vilka ansträngningar ägaren gör för att djuret ska få ett bättre liv i mer frihet.

Liksom all annan turism under pandemin i princip lamslogs uteblev också inkomsterna för elefantägarna. Eländigt för de som lever på turismen men också för elefanterna som istället kostade istället för att ge intäkt. Hur många som avlivades, svalt eller lämnades under pandemin har jag inga siffror på men att det skedde var en av saker jag fick lära mig tack vare den elefantpark vi besökte.

Några bananer
På Elephant Nature Park finns några före- och efterbilder för elefanter som fått rehaba hos dem. Magra, misshandlade, spruckna hovar och kuvade

Etiskt och djurvänligt elefantreservat i Thailand – Vi valde Elephant Nature Park

Vi gjorde en hel del research innan vi bestämde oss om vi skulle besöka elefanter i Thailand och valde till slut att besöka Elephant Nature Park norr om Chiang Mai. Jag är så glad att vi åkte dit. Både för upplevelsen i sig som var stor och ett djupt bestående minne för alla i familjen och för allt jag lärde mig och min fördjupade förståelse för ”elefantfrågan” i Thailand. Här har jag skrivit mer om den parken och vårt besökt.

Innan vi åkte dit kollade vi på en väldigt gripande dokumentär om hon som driver Elephant Nature Park. Den fanns då på SVT (men inte längre) och heter Elephant Mother från 2022. Kvinnan bakom parken heter Lek Chailert och är en pionjär vad gäller elefanters välfärd och står längst fram i kampen för djurens rättigheter och hälsa. Hon tar emot mordhot för den opinionsbildning och verksamhet hon bedriver. Frågan är stor och komplex och jag rekommenderar alla att se den.

Stjärnan och hjärnan bakom all kärlek och all go you own way
Fin målning av Lek och en av hennes kära elefanter

En elefantpark som skiljer sig från mängden

Elephant Nature Park (ENP) skiljer sig från många andra reservat. För Lek på ENP är målet glasklart. Inga av deras elefanter ska behöva interagera med människor om de inte själva vill. Besökare och elefanter ska ha så lite som möjligt med varandra att göra samtidigt som en stor upplevelse ska skapas för besökarna.

Vi valde att besöka deras ”hands off-projekt” som är den modell de önskar att alla elefanter ska leva efter. Det skulle innebär att elefanterna inte måste vara säkra nog att ha bland turister utan de räcker med att de fungerar i sin egen flock. Många elefanter som ENP tar hand om har farit väldigt illa av människor så ska de byggas upp för att inte vara en livshotande fara för besökarna måste de genomgå ännu en process de allra bäst skulle slippa.

Men att bygga hands-off till alla kostar pengar, intäkter som besök dit just nu bidrar till samtidigt som de inspirerar andra aktörer hur de kan tänka och se på sina djur och hur de kan vara intäktsbringande utan att behöva tumma på deras egna frihetliga rättigheter. Förutom den att de är beroende av människan resten av deras liv eftersom de faktiskt inte skulle klara sig i det vilda efter så många år i fångenskap, några av dem hela deras liv.

Beskrivning av Hands Off som ger besökaren möjlighet att se elefanterna i ett mer naturligt tillstånd
Den uppbyggda ställningen vi fick gå på
Bygge i bakgrunden, kanske ett till hands off som är på gång

Finns det djurvänliga elefantreservat i Thailand?

Jag borde lämna svaret på den frågan till en zoolog men jag ger det ett försök. Mitt svar är ja och nej. Ja, det finns reservat likt det vi besökte som sätter djurets hälsa så långt fram de bara kan. Alternativet för dem är att avliva djuren och om det är mer djurvänligt är på alla sätt en etisk/filosofisk fråga jag inte tycker att det finns något generellt svar på. Nej, inget vilt djur i fångenskap lever ett djurvänligt liv. Däremot kan deras liv möjliggöra för andra djur att få ett mer djurvänligt liv i framtiden och vad det är värt är en lika etisk/filosofisk fråga som beror på situationen.

Några av sakerna som ENP berättar att de gör för att förbättra för de många elefanterna i Thailand

Hur ska du veta om det är en etiskt elefantreservat?

Det är svårt att veta om du på ett etiskt sätt kan besöka elefanter i Thailand. De som jobbar på parkerna kan marknadsföring, att presentera verksamheten så bra som möjligt och att lita på folks omdömen på tripadvisor eller liknande skulle jag inte göra. Folk kan generellt väldigt lite om djurvälfärd och det räcker med att det ser bra ut för att många turister ska vara ”nöjda”. Som besökare kan det vara svårt att sätta sig in i om det är tillräckligt på djurens villkor. En tumregel är att ju mer de kommunicerar om djurens behov och rättigheter och ju mindre interaktion besökare erbjuds ha med djuren desto bättre.

Du får känna själv hur viktigt det är att möta elefanterna och vad du kan göra för att försäkra dig om att de har det bra.

Det här inlägget har jag skrivit om själva upplevelsen att besöka ENP: Etisk elefantpark i Thailand – Elephant Nature Park i Chiang Mai

Här finns fler inlägg på temat djur och alla inlägg från Thailand

2 thoughts on “Ska man besöka elefanter i Thailand? Finns det etiska och djurvänliga elefantreservat?”

  1. När vi var i Thailand 2012 var vi på en safariliknande tur, där man såg (mer eller mindre?) vilda elefanter med kikare på långt avstånd i naturen. Man åkte med en öppen liten buss med kanske 10 säten. Det var alltså inte fråga om någon närkontakt med elefanterna, men vid ett tillfälle såg vi dem hyfsat nära, vid ett vattenhål. Jag tror att det kan ha varit i nationalparken Kui Buri, nära Prachuap Khiri Khan (söder om Hua Hin). Jag uppfattade den verksamheten som etisk, men jag undersökte det inte speciellt noga. Men det är ett tips om någon är i närheten.
    https://www.thainationalparks.com/kui-buri-national-park

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *