Skiddagar i Sälen – livskvalité, lära barn åka skidor & Skistars maskot Valle

Posted on

Skiddagar i Sälen 2024 blev en utmärkt introduktion av slalom för våra barn. Hundfjället, trollskogen, Valle och en dag med strålande sol – lycka!

Vi är nyss hemkomna från fyra skiddagar i Sälen. Eller ska jag säga två dagar, ankomsten blev en halvdag och en dag snöade det ett par decimeter med omfattande blåst. Sista dagar var det optimala förhållande och den dagen kan jag leva på länge.

Skiddagar i Sälen – Hundfjället, trollskogen och Skistars Valle

Både jag och Erik kommer från familjer där det har åkts utförs mer eller mindre varje år och jag är så glad för det. Han älskar det snäppet mer än mig men jag vill på alla sätt ge skidglädje till mina barn och efter de här dagarna har vi lagt en bra grund för det. Jag och Erik har också konstaterat att det är några slitiga år nu när de är små och sedan har vi flera år framför oss med mindre kånkande och godismutor.

Två barn på axlarna med pjäxor och skidor plus bära ens egna utrustning i snöigt underlag, jo vi var uppvärmda när vi kom fram till backen
Egentid på vår nioårsdag. Blött och ”härligt”
En stund var vi ute hela gänget på den snöiga dagen. Mest för att kolla på Valle och mindre för att åka skidor

Lära barn och åka skidor

Vi körde hårt på idén om att håla humöret uppe med högt och jämt blodsocker och godis som muta, belöning och motivering. Eftersom undertecknad åker snowboard så fanns vissa utmaningar med att få med sig två barn upp i backen, varken knapp eller bygellift är en hit för snowboard+barn. Det är fascinerande hur snabbt barn kan lära sig saker och otroligt fint att få göra fysiska saker tillsammans. Jason lärde sig stå på benen själv mellan Eriks ben och jag hade Elton i sele framför mig. Glad att snowboardtakterna sitter i. Nästa år hoppas jag vi kunna sätta dem i skidskola. Det kommer vara en värd investering där de både kommer lära sig av proffs, inte ha föräldrarna som lärare och ge mig och Erik egen åktid i backen på våra villkor. Minst Win-win-win på det.

Eriks bror tog Elton första dagen i backen när vi alla var lite mer nya i skorna

Skistars Valle – en motiverande snögubbe med sunda budskap

I Sälen, och på vissa andra ställen där Skistar har verksamhet) finns en maskot som heter Valle och han gjorde underverk för våra barns dagar. Vi introducerade honom några dagar innan avgärd med roliga sånger och dans på youtube och de blev sålda direkt. I Hundfjällen i Sälen där vi var kör Valle sho två-tre gånger om dagen vilket blev ett perfekt avbrott på skiddagarna. Vår minsting blev som tokig i honom och vi kunde använda ”spana på Valle” som en drivkraft att åka skidor flera gånger. Jag skulle säga att Valle gjorde halva skillnaden för våra barns första upplevelse av att åka skidor.

Valleshow och taggade barn
Nästan hela vår skidklan i Sälen denna gång
Tre åk med sittliften och i Trollskogen i Hundfjället. Alla glada!

Skistar har jag mest bara gott att säga om, det finns såklart utmaningar med att vara en så stor aktör med dess maktposition i ett skidområde som Sälen. Samtidigt vet jag att de gör stora investeringar för att bli en mer miljömässigt hållbar aktör och bli en året-runt-destination vilket möjliggör en levande bygd hela året och inte bara under högsäsong.

Det är minst fem år sedan jag åkte snowboard senast och redan till påsk blir det dags för nästa omgång. Då i Sorsele med min ursprungs-storfamilj i Sorsele. Elva timmar enkel väg med bil. Man kan säga att tåg eller flyg ekonomiskt sätt inte var ett alternativt.

Här finns alla inlägg om Sälen

One thought on “Skiddagar i Sälen – livskvalité, lära barn åka skidor & Skistars maskot Valle”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *