Resa i Thailand med små barn

Posted on

Resa i Thailand med små barn är enligt mig både underbart och utmanande. Det finns saker att förbereda sig på och en hel del att ta på volley.

Att resa med barn i ett land en själv aldrig varit i innebär att ställas inför många situationer som blir nytt för alla inblandade. Tack vare thailands-veteranerna Towe/Come fly with me och Annika/Resfredag fick jag med mig massa bra info, tankar och tips men det ändå svårt att föreställa sig fullt ut vad som väntar.

Resa i Thailand med små barn

Det här är några saker som jag noterade under vår resa. Med detta inlägg vill jag ge dig som är sugen på att resa med barn i Thailand en möjlighet att få lite bättre koll på vilka förutsättningar som kan vänta.

Omhändertagandet

Thailändarna är så himla fina mot barn. De interagerar och uppmärksammar. De delar ut frukt och kakor, det hände regelbundet så inga engångsföreteelser. Barn är med på ett helt annat sätt än jag upplever det i Sverige. Det kändes aldrig som att de var i vägen, de var bara självklara på sitt sätt. Våra barn fann sig oftast i alla dessa situationer när thailändarna vill prata med dem, men kan tänka mig att det för en del barn skulle kunna vara väldigt påfrestande.

resa i thailand med små barn
En av de helt fantastiska servitriserna på vårt första hotell på Koh Chang

Värmen i Thailand och små barn

Jag tycker det var ganska ojämnt hur mycket barnen påverkades av värmen. Ibland blev de nästan utslagna, ibland ganska oberörda. Svalkade pool och hav var ofta mycket uppskattat. Vi trivdes bra i Chiang Mai där det var lite svalare. Bangkok var på gränsen till för varmt. Vi var där i nov/dec. Värme kan vara en källa till oro om det är svårt att få i barnen vatten men isglass brukar alltid gå ner. Vattenmelon åt de mycket av.

Lek en förmiddag utan solskydd. Varmt och så vidare. Tager vad man haver.

Maten

Mat var sällan ett problem i Thailand. Jag tycker det var relativt lätt att hitta mat till barnen. Nattmarknader bjuder på mycket olika att välja emellan och en kopp nudlar som kan värmas på finns i var och varannat hörn, åtminstone där det finns 7/11 eller en matbutik. Ibland blev det kanske lite enformigt och inte den mest näringsrika maten vilket stressade mig en del eftersom vår minsta inte riktigt höll sin växtkurva som han borde. Vissa dagar blev helt enkelt bara nudlar och mera vattenmelon. Allergier kan vara en utmaning om det är kritiskt. Vi undvek ägg till vårt ena barn men hur väl stekpannorna diskas mellan varven är svårt att säga. Han reagerade aldrig men å andra sidan vet jag heller inte hur allergisk han var.

Måltid på plaststolar, inte så lätt med små barn
resa i thailand med små barn
Varm majs i glassbägare på nattmarknad fastspända i vagnen – jättemycket lättare för alla

Välling och blöjor

Det finns blöjor med olika märken. Några kinesiska, några västerländska som Pampers och några från Thailand eller andra länder. De funkade helt okej men jag tycker nog Pampers eller motsvarande är ett snäpp bättre. Dessa var det svindyrt. Som jämförelse kostade att gå in på lekland 30-50 kr men ett paket Pampersblöjor 200 kr. Olika typer av barngröt fanns ofta risbaserade. Det köptes i de större matbutikerna med stor barnavdelning med många olika asiatiska och internationella varumärken. Dyrt i thailändska mått. Välling hittade vi inte alls trots flera försök så det fick folk som besökte oss köpa med sig.

Transport och säkerhet

Det tog mig lång tid inför resan att landa i att vi alltså skulle utsätta barnen för trafikfaror vi aldrig skulle göra i Sverige. Vi reste med portabla bilbarnstolar när vi åkte längre sträckor och i knät med oss med delat bilbälte när vi åkte taxi. I Thailands taxis, songothew, satt barnen i knät och där åkte alla utan bälte. Det kändes sådär måste jag säga men om det inte hade känts okej hade vi heller inte kunnat åka till ett land som Thailand. Jag har skrivit det här inlägget om säkerhet och barn under resa ur många olika aspekter.

Taxi på egen hand med dessa nyfikna själar.

Barnvagn i Thailand

Vi reste med barnvagn och hade den med oss nästan överallt. Som avlastning av alla saker, för att hålla barnen på en säker plats, för att slippa bära på dem när de inte orkar gå. Och för dagssömn eller om kvällarna när vi ville äta ute efter läggdags. Men å andra sidan, den skulle då vikas ihop och släpas in i taxi, alla gator är inte jättebreda eller vägar platta. Jag har ägnat att resa med dubbelvagn i Thailand och Vietnam ett eget inlägg. Så mycket finns att säga.

resa i thailand med små barn
Vanlig situation. En trottoar som inte är gjord för dubbelvagn. Bara att ge sig ut i gatan.

Sjukvård

Vi behövde aldrig uppsöka sjukvård och i varje ny stad sa vi att vi borde kolla upp nummer och adress till de internationella sjukhus som skulle vara aktuella för oss att besöka vid behov. Men vi kom aldrig så långt men det är ändå en rekommendation jag vill ge. Förlängd reseförsäkring är en självklarhet om du är borta längre än vad som ingår i hemförsäkringen. Generellt kan sägas att i de större städerna finns bra sjukhus, det som kan vara trixigt är om en är på en ö där en är beroende av reguljär färjetrafik som bara går några gånger om dagen för att sedan ta sig till närmsta stora stad. Det är något att fundera på vid resor med små barn utifrån var i Thailand vistelsen planeras.

Tacksam för att dessa höll sig friska

Lekland

I alla städer vi var i (Bangkok, Chiang Mai och Hua Hin) fanns det olika typer av lekland. Prismässigt billigt i relation till svenska pengar men lokalt ganska dyrt och något som ganska liten del av befolkningen skulle prioritera eller har råd med. Jag har skrivit om några av de ställen med fokus leka för barn som finns i Bangkok.

Lekhus i Bangkok med leksaker enbart i trä
resa i thailand med små barn
Ljuvligt ställe!

Resa var i Thailand med små barn?

Thailand får nog ändå beskrivas som en av de mer rese-barnvänliga destinationerna i Sydostasien men ändå var det många gånger jag förbarmade mig hur oanpassat för barn det var. Och därmed hur bra vi har det i Sverige. Det är inte standard med barnstol på restauranger och offentliga toaletter med skötbord vet jag inte om jag såg nån gång.

Phuket ska tydligen vara väldigt barnvänligt sa en som rest runt. Bangkok också på sina håll men det är stort, jättestort. På Koh Chang var det inte det i någon större utsträckning. Chiang Mai var ganska ojämnt, ibland helt och hållet, ibland inte alls. I Hua Hin där vi bodde sista månaden var absolut barnvänligt.

Varför vi valde Chiang Mai och var nöjda med det

Vi var en månad i Chiang Mai och gillade den staden mycket. Det är visserligen ingen kuststad men den har en behaglig temperatur stora delar av året. Det fanns en av de bättre utomhuslekparkerna och flera under tak eller inomhus. Här finns 13 tips på saker att göra med barn i Chiang Mai.

resa i thailand med små barn
Lekland i shoppingcenter i Chiang Mai
resa i thailand med små barn
Park med utomhusträning i Chiang Mai
resa i thailand med små barn
Public park i Chiang Mai med denna stora lekställning

Packning till små barn i Thailand

På det är temat har jag inget övrigt att tillägga förutom det Resfredag redan skrivit i denna packlista för barn som ska resa till Thailand.

Det var några tankar och erfarenheter från att resa i Thailand med små barn. Att resa med barn är alltid förenat med viss stress men jag är glad att Thailand var ett av de första länderna på lite längre distans som vi reste till när de var så små som ett och tre år.

Här finns alla inlägg om att resa med barn, de inlägg jag skrivit om Thailand och alla som tillhör vår långresa 2022-2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *