Två månader på varmare breddgrader är bokat – hurra!

Posted on

Spikat, bokat, hurra! I höst blir vår andra långresa med familjen Vismer verklighet. Det blir varmt, miljöombyte och massa tid tillsammans.

Känslan av att ha en efterlängtad resa bokad är nästan oslagbar. Även om det var länge sedan vi “bestämde” att vi vill göra en långresa till och ett par månader sedan vi landade i resmål tycker jag att allt känns mer på riktigt när transporten är bokad. Och nu har det skett! Headerbilden ovan är från när jag var där 2016, kan du gissa var vi ska?

Svårt att välja resmål – vilken ynnest ändå

I oktober (hjälp va tiden går snabbt) skrev jag det här inlägget med hur vi tänkte kring vår långresa och fick jättefina och perspektivgivande kommentarer från er som läser. Tack! Det gav oss fler uppslag på möjliga destinationer och gjorde det om möjligt ännu svårare att bestämma oss när alternativen blev fler. Då gick vi i tankar om USA eller Nya Zeeland eller möjligen Costa Rica.

Vår plan har hela tiden varit att vara borta november – januari men då Eriks bror planerade bröllop på nyårsafton fick vi tänka om. Vi landade ganska snabbt i att åka fram och tillbaka är ohållbart. Både ekonomiskt, med tanke på utsläppen samt tidsomställningen och långa flygresor för barnen. Jag är inte den bästa på att ställa om snabbt men när jag deppat som jag behöver så är jag på banan igen. Vi bestämde oss för att åka två månader istället och vara glada för att två månader också är lång tid och kommer bli hur underbart som helst.

Elton i Nha Trang, Vietnam på förra resan

Jag tyckte inte att något av det vi pratade om kändes helt rätt. Listan över krav/önskemål började bli allt för lång och jag insåg att vi skulle behöva kompromissa. Jag tycker nästan alla resmål känns spännande på sitt sätt, så att åka dit vi är “mest sugna” hjälper oss inte i valet. Jag är sugen på allt! Vi landade i att vi vill bo på ett och samma ställe men ha möjligheter att utforska och göra utflykter så platsen behöver ha tillräckligt med utbud för att inte “vara gjord” på två veckor. Vi blev taggade på många ställen men ångrade oss när vi djupdök mera.

USA och Costa Rica föll på att vara för dyrt och i fel tidszon om en vill kunna jobbat mot Sverige. Malaysia och Indonesien har sina värsta regnperioder under den tiden vi hade tänkt resa. Kanarieöarna och Sydafrika var vi inne på ett tag, särskilt Sydafrika, men för mig lockar det inte när temperaturen i havet är för kall. Jag vill inte bara ha ett svalkande hav, jag vill ligga i ett vattenbryn. Thailand och Vietnam är inte aktuellt för min del pga vill ej göra en “favorit i repris” med förväntningar som det skulle innebära. Australien och Nya Zeeland valdes bort framför allt för att prisläget ligger rätt högt, resan är lång och för att som några kloka personer kommenterade, de destinationerna gör sig bättre med äldre barn. Kenya var jag sugen på men tror även det landet inkl att göra safaris, är bättre om några år.

Sydafrikas södraste punkt. Häftigt och vackert men inte varmt i vattnet

Så en dag bestämde vi oss för…

Till slut bestämde vi oss för att åka till ett land som har allt våra barn älskar: Tåg, elefanter, mango (140 sorter faktiskt!) och stränder att leka grävmaskin på. Vi ska till Sri Lanka!

Vi har siktat in oss på de södra delarna som inte kommer vara regnfritt men inte heller värsta regnperioden. Det är 4,5 timmars tidsskillnad under vintertid. Enligt Forex semesterindex ligger Sri Lanka på 23 (om Sverige är 100) och är alltså ett av de länder där en får mest för sin semesterkassa. Sisådär 27 grader i både luften och havet. Vi tummar på engelskspråkigheten och barnomsorg känns för mig inte som ett måste. Det är lättare att vara själv med båda nu jämfört med förra gången vi reste men nog vore det skönt med barnverksamhet eller en barnskötare som vill ta hand om dem några timmar i veckan. Vi får se hur det blir med och som sagt, det gick inte att få allt och nu är jag bara så himla glad över att Sri Lanka är spikat!

Det tropiska, så skönt det ska bli!
Temple of Tooth (Buddhas tand sägs det) i Kandy i Sri Lanka. Fint att få lära känna mer om Sri Lankas religion under vår resa
Åka tåg från Colombo, lite skräckblandad förtjusning

Boka en resa till Sri Lanka – tacka vet jag 2 för 1!

Vi har haft American Express i många år för att kunna spara ihop till 2-för-1 biljetter med Star Alliance. Det är alltid lite av en chansning för man vet aldrig om det finns biljetter som passar eller om det passar att nyttja rabatterna när en inte reser allt för ofta. Biljetter Stockholm – Colombo hade bara ett alternativ i veckan och hem till Stockholm hittade vi inga biljetter strax före nyår. Efter några kreativa förslag, några om och men, tid i telefonkö hos först SAS (för att boka 2-för-1-resan), sen Air India (för att boka resan till de andra två i familjen) och sedan SAS igen (för att koppla ihop biljetterna) lyckades Erik boka vår resa från Kastrup till Colombo tur och retur för oss fyra för 19 000. Alltså dra mig baklänges så bra pris!

Jag är så glad och tacksam för detta just nu. Att få se fram emot en till långresa med familjen. Att två av Sveriges mörkaste månader kommer gå mig blankt förbi. Att få fördjupa mig i ännu ett land. Att jag har en partner som också vill resa med mig, som mig. Att våra barn är taggade och att vi ska få uppleva kontrasterna och ombytet i vardagen genom deras ögon är fantastiskt.

Här finns alla inlägg om vår långresa 2024-2025

6 thoughts on “Två månader på varmare breddgrader är bokat – hurra!”

  1. Hej Lina.
    Spännande att ni valt Sri Lanka. När åker ni? Jag har varit där många gånger har en del kontakter och kanske kan jag ge lite tips om ett och annat.

  2. Åh så spännande det ska bli att följa! Är också väldigt sugen på en resa till Sri Lanka med barnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.