Leka och göra med barn i Chiang Mai, Thailand – tips på lekparker, lekland, lekcaféer

Posted on

13 tips på ställen att leka och göra med barn i Chiang Mai i Thailand. De små liven kräver sin sysselsättning och aktiviteter.

På många platser i Thailand är stranden en av de främsta ställena att sysselsätta sina barn, men hur gör en i en stad som Chiang Mai, långt från stranden coh vågornas underhållning?

För den som kommer med en svensk reskassa, och alltså är rik i thailändska mått finns en hel del att välja mellan för att leka och göra med barn i Chiang Mai. De flesta ställen har en avgift om 100-200 bath (30-60 sek) eller en deal om att man handlar mat om det serveras mot gratis inträde. Leklanden och andra aktiviteter är mycket prisvärt för den som är där på semester eller tjänar västerländsk lön men det innebär att “vanliga thailändska barn” sällan leker på dessa ställen. De tillhör i så fall någon typ av övre medelklass.

Jag skulle säga, något förenklat, att det finns tre typer av lek och sysselsättning för barn i Chiang Mai

  1. Lekparker och vanliga parker utomhus
  2. Lekland och arcardehallar inomhus
  3. Barncentrerade caféer och restauranger utomhus

De flesta ställen kräver en förflyttning utanför vallgraven men avstånden är inte jättestora. Det mesta går att nå på 15-30 minuter.

Lekparker i Chiang Mai – gratis sysselsättning utomhus

1. Lekparken i Nong Bauk Haad Public Park – bäst i Chiang Mai

Den största och bästa lekparken i Chiang Mai ligger i vallgravens sydvästra hörn och har en stor klätterställning som passar barn ett-sex år. Här tillbringade vi mycket tid på för- eller eftermiddagarna. Hyfsat bra med solskydd och väl skyddat med mur mot bilväg.

leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Bra park centralt i Chiang Mai. Fanns hus med skydd för solen och publika toaletter intill
leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Taggade bröder

2. Lekparken utan namn – åtminstone inte begripligt

En annan lekpark som på alla sätt sina bästa år men som våra barn ändå uppskattade som omväxling ligger bara några hundra meter från Public Park, söder om vallgraven. Den är långsmal och i södra änden finns en liten lekpark, ett hus att ta skydd från regn eller fika i samt publika toaletter.

Kul dubbelgunga som gnisslade och skramlade så in i bänken

3. Princess Mothers Health Garden – aka universitetsparken i Nimman

En klassiker som vi ofta gjorde var att ta med hink, spade, grävmaskiner och duplo och så gick vi till vad vi kallade undiversitetsparken. Vi satte oss under något träd och lekte i sanden/jorden under trädens beskydd. I den parken fanns också utomhusgym som vi balanserade på och lekte med det som gick. Gratis och tillgängligt eftersom vi bodde nära.

leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Skugga, löv och en grävmaskin, vad mer behövs?
Balansgång och öva kaninhopp
leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Stapla och bygga
Fanns få grönytor men i universitetsparken fanns en där vi sparkade boll ibland

4. Rama IX Lanna Park – grönskande park med lekställningar

Det här besöket blev ingen hit för oss. Det var gassande solsken och lekställningarna hade inget skydd mot solen. Det låg ganska off och fanns ytterst begränsat med utbud på lunch eller snacks. Själva parken var ganska trevlig men inte en så varm dag som när vi var där. Kanske ändå kul med utflykt för den som vill testa något annat.

leka och göra med barn i Chiang mai thailand
stekhett
Trevligt att gå om det är lagom varmt

Lekland i Chiang Mai – några olika favoriter för oss

5. After school – ett av Chiang Mais bästa lekställen för barn

En av de absolut bästa ställena. Stort, utomhus under tak, säkert och lätt att ha uppsikt. Möjlighet att äta medhavd mat eller köpa i caféer där det även gick att sitta och jobba.

leka och göra med barn i Chiang mai thailand
After school <3
Taggad på att krypa runt i sanden
Gott fika och utsikt

6. Arcardehallar i t.ex. Maya Shopping mall – gratis och enkelt

En i princip gratissysselsättning vi dödade många halvtimmar på här och där var alla arcardehallar som finns i många köpcenter. Eftersom våra barn var så små som 1 och 3 nöjde de sig ofta med att kliva in och ut ur dem och bara springa runt. Ibland fick de åka men oftast inte.

Taggad unge på stillastående flygplan i Maya mall
Kommer inte ihåg vart denna är ifrån men nästa alla stora varuhus/gallerior har någon typ av hall likt denna
leka och göra med barn i Chiang mai thailand
och denna.

7. Lotus mall med två lekområden – maximal stimulans

I de större köpcentren finns ofta stora lekland som barnen kan röja runt på. Bollhav med mjuka klätterställningar är standard, stationer med klossar och annat att bygga med, rollspelslekar som affär, doktor eller frisör. Det här uppskattade våra barn jättemycket även om det blev dyrt att gå dit. Kolla upp öppettider, sällan öppet på förmiddagarna. Vi var t.ex. i Lotus mall där det fanns två olika, ett för mer härj och större barn och ett mindre men ack så högljutt.

leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Drömmen för barnen
Kul för barn men otroligt stimmigt och stojigt
leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Säkert och under uppsikt av personal

8. Block and play cafe – produktsponsring och gränslös lek

Block and play cafe stimulerar barns ha-begär men ger också barn möjlighet att välja och vraka vad de själva vill leka med. Det är massa olika stationer med leksaker som kan testas på av barnen. maximal produktplacering men å andra sidan prisvärd lek och sysselsättning några timmar

Oändliga valmöjligheter
Röja runt bland etta
leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Prova på doktor, affär, veterinär, servitris osv

Caféer och restauranger med lekområden för barn i Chiang Mai

9. Yuubaan Studio – fancy och nice

Ett relativt dyrt café med några sittplatser inomhus med mycket AC och flera mysiga, avskilda sittgrupper utomhus oftast i skugga. Där fanns udda lekställningar och annat spännande att upptäcka. Ganska pricy men skön oas.

Avskilt och avslappnat
Något från rymden har landat
leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Udda och kul

10. Let grow – café, pizza och stor lekyta

Let grow hade en skön atmosfär. Inte så tillfixat som en del andra ställen. Stor cykelbana/skatepark för barn och möjlighet att låna cykel. Café och pizza vissa kvällar. Skyddade under stora lövträd så behagligt att vara där.

Trevligt ställe!
leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Bra lekområde på Let Grow

11. Nice Restaurant and Playground – med barnen som utgångspunkt

Ett ställen som helt utgår från barnen med kul meny för barn, en stor lekställning i form av ett skepp och möjlighet att sitta och äta med barnen under uppsikt. Vi åt vår julaftonsmiddag där och tomten kom som en bonus. Bra ställen men rätt kostsamt.

leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Del av lekplatsen på Nice

Bonus att ta vara på om möjligheten finns

12. Pop-up-aktiviteter för barn – sker titt som tätt i Chiang Mai

När vi var i Chiang Mai hade vi turen att det pågick en lång festival där Thailand och Ryssland hade ett samarbete med ett uppbyggt stort tält för barn. Konstgjord sandlåda, massa olika pyssel, teater, filmvisning och flera andra saker som barn i stor åldersvariation älskade. Så bra grej! Kolla upp om något liknande finns när du är i Chiang Mai.

leka och göra med barn i Chiang mai thailand
Hur trevlig personal som helst som barnen fortfarande kommer ihåg

13. Utflykt norr om Chiang Mai – Besök elefanter på Elephant Nature Park

Vi besökte Elephant Nature Park som tar hand om utarbetade elefanter. Deras sett att se på elefanter skiljer sig från många andra reservat och jag uppskattade mycket hur de går i bräschen för elefanter och turism. Våra barn tyckte det var en fantastisk upplevelse att mata elefanter med majs och banan.

Läs mer om vårt besök på Elephant Nature Park

Exalterad är förnamnet

Det var 13 tips att leka och göra med barn i Chiang Mai. Våra månader i Vietnam och Thailand gav en hel del erfarenheter och lärdomar om att resa med barn i dessa länder. Här är några av de mest relevanta inläggen på det temat:

Här finns alla inlägg om Thailand och vår långresa 2022-2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.