Bo i Strängnäs – kärleksförklaring till min hemstad som är lagom och nära

Posted on

Att bo i Strängnäs, min hemstad som jag hastigt och lustigt blev kär i och sedan har kärleken bara växt. Här är några anledningar att gilla livet i Strängnäs.

I två år minus en långresa har vi nu bott i Strängnäs och jag pratar mig gärna varm om min stad. Det som skulle vara ett ”Vi testar och ser hur det känns” har nu övergått till ”Varför skulle vi bo någon annanstans?”. Vi kanske inte blir kvar här för evigt men det enda jag nu kan se skulle kunna få oss att flytta är antingen någon typ av personlig tragedi eller ett oemotståndligt arbete på annan ort. Det är så fint att känna att vi hamnat så himla rätt.

Smidighet är ett av mina ledord i livet och den här kärleksförklaringen blir kanske snarare praktisk än romantisk. Strängnäs slogan är dynamisk idyll så visst finns här mysigt och idylliskt men för mig här och nu trumfar allt det som skapar enkelhet i livet som Strängnäs ger mig.

Sedan vår inflytt har vi lyckats hamna på lokaltidningens första sida vid två tillfällen. Jag med anledning av den bok jag skrivit och sedan var Eriks Våffelvagn det som gjorde att vi blev föremål för att vara en del av intervjuserie om nyinflyttade i Strängnäs. Kul att bli uppmärksammad och att bo i en mindre stad!

Framsidor och
fina reportage om oss!
bo i strängnäs
Snygg väggmålning fylld med intressanta budskap att tolka
Kulissen i Strängnäs, så snygg!

Bo i Strängnäs – utbud som är lagom och precis det vi behöver

Vi valde Strängnäs för att det kändes som en lagom stor stad med rimliga avstånd till Stockholm och närhet till Hallmyra som var vårt enda sammanhang när vi flyttade hit. Sedan dess har Strängnäs vuxit i mina ögon. Det är inte en särskilt stor kommun oh ändå har staden och omgivningarna gett mig långt mycket mer än vad jag först såg erbjudas.

Strängnäs ligger mellan Södertälje och Eskilstuna. 48 minuter med tåg från Stockholm. I kommunen bor 39 000 personer och i tätorten Strängnäs ca 15 000. Det är alltså ingen jättestad vi har att göra med, ändå är utbudet precis lagom.

bo i strängnäs
Utsikt från Kungstornet
bo i strängnäs
En annan vacker vy med historiska byggnader

Strängnäs utbud

Här har vi nästan allt vi behöver. Det är sällan jag åker till Eskilstuna eller Stockholm för att det är något som behöver inhandlas. Det finns större matbutiker, second-hand-affärer, bygghandlare, blomster/trädgårdsbutiker, sport- och leksaksaffärer. I centrum finns ett Lindex som har allt akut som skulle kunna behövas i klädväg till både mig och barnen. Där finns också en bokhandel och några mindre nichade och personliga butiker med inredning, hantverk, stenar och kristaller.

Strängnäs ligger vid Mälaren vilket ger både badmöjligheter, båtliv och simning utomhus för den som är lagd åt det hållet. Det finns lekparker inom korta avstånd och flera olika naturområden. Allt från mer parkliknande till riktiga skogar. Här finns bowlinghall, padelhall, nybyggd gymnastikhall, ett nyetablerat stort Frikis och Svettis och ett nytt badhus håller på att byggas. I en av ”skogarna” finns milspår, MTB-led och elljusspår. I år har det till och med funnits skidspår, bara en sån sak är värd en kärleksförklaring.

Strängnäs är en sommarstad som lever upp rejält under årets varmaste månader. Det är också en historisk stad, med röda trähus, en pampig kyrka och kullerstensgator. Vi hamnen anlägger båtar och husbilar radar upp sig. Torget vid namnen är livat och levande från senvår till tidig höst. Här finns fritidsbanken öppen om sommaren, restauranger med uteservering och kvällssol och en jättetrevlig promenad längs vattnet. En jättemysig del av stan.

Med Strängnäs som utgångspunkt finns det utflyktsmål inom en timme som är fantastiska i sig. Små gårdscaféer och andra platser människor lagt ned sin själ i. Inom en timme finns Enköping, Nyköping och Trosa, alla jättetrevliga sommarstäder.

bo i strängnäs
Det är älskar jag, borde strosa där mer
Markmålning på gång utanför biblioteket
Stora lekparken vid hamnen
bo i strängnäs
En vilande hamn i istid
bo i strängnäs
En av många konstverk vid strandpromenaden
Utmärkt badplats. Visholmen nära city
bo i strängnäs
Fritidsbankens grejer på torget vid hamnen
Ospray, ett utflyktsmål

Att bo i vårt hus i Ulvhäll i Strängnäs

Vi bor på någon typ av ultimat plats som inte alls är någon slump. Jag hade ringat in det här området bland våra sökkriterier men att det skulle bli så här bra det kunde jag inte ana. Vi når med fem minuters promenad vår förskola, en liten matbutik, en bensinmack, folktandvården, vårdcentral och skog med kortare motionsspår. Det ger ett smidigt vardagsliv som jag var orolig att förlora när vi borde i Sundbyberg. Men icke, Strängnäs levererar! Tio minuter ifrån oss ligger tågstationen och ner på stan tar det 25 minuter att gå, 10 min att cykla. Där finns bibliotek, mysiga fik, ett centrum som skulle behöva lite nytt liv och rörelse men däremot finns ju hamnområdet som är desto bättre.

På temat praktiskt finn ett smidigt källsorteringssytem som bygger på att det mesta sorteras i hemmet och slängs i en och samma soptunna, så nöjd med detta!. Det finns en brun soptunna under vår-höst för trädgårdsavfall som töms två gånger i månaden och fullskalig återvinningsstation. Det finns släp att låna i princip gratis. Huslivet är med andra ord också smidigt.

Som med alla platser vore de ingenting utan sina invånare. Jag skulle inte säga att Strängnäsborna utmärker sig för att vara något särskilt, de är som folk är mest. Trevliga och hjälpsamma, särskilt våra grannar! När vi var borta över jul skottade en granne åt oss för att det inte skulle verka allt för obebott, så snällt!

Det här är en upprapning av saker, men allt det här ger livskvalité av närhet och smidighet som jag värderar oerhört högt i det liv vi lever nu. Jag nyttjar inte allt, men valmöjligheten, att det erbjuds om jag vill är ett skäl att älska Strängnäs. Välkommen att flytta hit eller varför inte komma och hälsa på!

Gigantisk råtta att vid sagostigens skulpturer
bo i strängnäs
Småttigar och jag äter blåbär i vår skog

Hyr vårt boende i Strängnäs

Jag avslutar med reklam för egen verksamhet, vår källare! Det har visat sig vara ett genidrag att göra om källaren till en uthyrningsdel med egen ingång, Det är många som vill bo hos oss med alla möjliga olika reseanledningar till Strängnäs. Under höst och vinter är det ofta folk som reser hit av arbetsrelaterade anledningar uppblandat med människor som ska hälsa på släkt och vänner och under sommaren är det semesterfirare från Sverige och andra europeiska länder.

Hos oss finns nyrenoverad lägenhet med kök, toalett och dusch, kombinerat vardagsrum och sovrum med bäddsoffa med bäddmadrass om 140 cm och två enkelsängar eller en dubbelsäng som dras ihop. Finns att hyra på booking eller airbnb eller slå en signal så styr vi kompispris!

bo i strängnäs
Kök
bo i strängnäs
Matbord, vardagsrum och sovrum, all in one!

Här finns alla inlägg om Strängnäs och Sörmland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *