Resehacks för resor med barn: 22 tips för att (över)leva utomlands med barn

Posted on

Mina tips på resehacks för resor med barn för att göra tiden utomlands med barn till ett rent nöje, eller åtminstone mer drägligt. Några ess i rockärmen som en räddare i nöden

Efter fem månader utomlands med barn har jag hunnit samla på mig en del resehacks för resor med barn, eller kanske snarare för mig som förälder. Tips och trix för att bättre kunna njuta så gott det går de flesta dagar och överleva en del andra dagar då inga energier tycks vara synkade. För att det skulle vara lätt att resa med barn, eller ens i närheten av någon typ av semesterkänsla, det kan jag absolut inte skriva under på även om det på massa möjliga och omöjliga sätt också är helt fantastiskt.

Resehacks för resor med barn
What ever floats the boat. Här på en tågresa var J nöjd med att ligga på golvet och knäppa pappas sandal om och om igen

Jag måste säga att jag blev ganska skillad på att befinna mig utomlands med barn, åtminstone våra barn i Thailand och Vietnam som var de länder vår långresa utspelade sig i. De var då 3-3,5 år och 1-1,5 år och var nog som småbarn är mest i den åldern. Intensiva, finurliga, nyfikna och anpassningsbara. Men också jävligt störande och riktigt omständiga och viljestarka. Även om alla barn är olika och alla resehacks för barn absolut inte funkar på alla, varken barn eller föräldrar, så kanske det finns några tips som någon annan kan ha nytta av.

Så varför vill jag dela med mig av detta? I första hand för att jag hoppas att fler ska vilja resa med barn. Det är både jobbigt och ljuvligt och kan några saker underlätta eller vara hoppingivande så är allt vunnet. Många gånger har dessa resehacks för resor med barn nästintill varit livräddande, åtminstone sinnesroräddande.

Resehacks för resor med barn – tips från vad fem månader utomlands lärde mig

Jag skulle säga att gemensamt för de flesta resehacks för resor med barn är olika former av avledande manövrar. Hålla dem sysselsatta och på gott humör under nästan alla omständigheter det är vad mina resehacks för barn går ut på.

Semitorkad mango är en hit för att hålla vår minsting sysselsatt en stund i vagnen

1. Popcorn i bakfickan vid toabesök

En av de mer komiska situationerna lärde mig detta resehacks om en reser med barn. Jag var själv med båda barnen, den äldre behövde uppsöka en toalett när vi befinner oss i en public park med helt okej renlighet men inget golv jag vill slicka. Så vad gör jag med det yngre barnet? Jo, sätter honom en bit bort på gräset och slänger ut popcorn i hopp om att han ska sysselsätta sig med att finna dessa. Ska sägas att han på den tiden inte gick och alltså dels inte tog så snabbt iväg och dels inte hade kunnat stå inne på toaletten utan snarare krupit runt. Han satt på samma plats när jag kom ut.

Hjälten som sitter och knaprar för sig själv

2. Metallsugrör utan spill

Tvättbart och alltid nära till hands. Det kan drickas i tid och otid på guppiga taxiresor utan att det skvimpar, det passar både vatten och smoothis och det är miljövänligt och stabilt.

Resehacks för resor med barn
Stabilt vattenintag på flygresa

3. Portabel mjuk stol

Det finns tygstolar som kan hängas upp på de flesta vanliga stolar som anvönds i brist på höga barnstolar vid matbord. Vi kom oss inte för att använda så mycket men jag kan tänka mig att det kan vara uppskattat hos andra. Det var kanske 1 av 15 ställen som vi åt på som hade någon typ av stol anpassad för så små barn att sitta i.

4. Hdmi-kabel och VPN för bekant TV-tittande

Oberoende av TV-kanaler eller att de ska sitta med våra telefoner möjliggjorde en HDMI-kabel och VPN-tunnel som möjliggjorde för oss att visa de bekanta barnprogrammen på TV oavsett var vi befann oss så länge där fanns en TV på väggen.

Resehacks för resor med barn
Klistrade framför den trygga TV:n med samma program som hemma

5. Pixiböcker

Samma lilla saga om och om igen. Bekant i den annars obekanta tillvaron. Minimal med plats tar den också och passar för flygresor och andra allehanda transportmedel.

6. Gömma saker i tvättmaskinen

Överskåp ska inte tas förgivet i lägenhetshotell eller andra boenden och med klåfingriga barn fick tvättmaskinen med lucka upptill agera köksskåp för kex, godis och annat eftertraktat.

Vår gömma i tvättmaskinen

7. Badkar på hotellet

För vår del har det varit guld värt med badkar där vi bott. Det går att slå ihjäl många kvartar om kvällar och vissa mornar där.

8. Små klubbor – godiset som håller länge

Hur många gånger vi blivit räddade av minigodisklubbor vet jag inte men det är många. Gånger då barnet varit otåligt, less på att åka bil/taxi eller bara behöver fördriva lite tid. Var extremt effektivt innan han insåg att de gick att tugga på dem, då höll förtrollningen inte lika länge.

Mini Chupa chups var en succé

9. Generös skärmtid

Vi har gett våra barn ganska mycket skärmtid, det kanske inte räknas som ett resehacks för resor med barn utan snarare everyday life för många. För oss har det varit ett sätt för oss föräldrar att få koppla av och för våra barn att vila upp sig i en trygg och bekant form. Det märks på dem att det är detta som behövdes när dagarna i övrigt är fyllda av nya platser, intryck och smakar.

10. Kolla på bilder på telefonen

Telefonen i stort funkar för mycket som resehacks för barn men en sak som funkar allra bäst, och som också ”känns bra” är att kolla på bilder och videor. Antingen från resa eller något hemma. Det kan skapa pratstunder snarare än ”slötid”

Resehacks för resor med barn
Trött kille efter strandhäng som väntar på maten. Ett mobilstöd hade kanske varit ett förslag att ta med.

11. Ballonger, såpbubblor, studsbollar och annat som överraskar

Många gånger behövs något som ”snaps them out of it”, som bryter en nedåtgående spiral innan ett breakdown slår till och olika saker med runda former har ofta fungerat utmärkt. Lyckan är ofta relativt kortvarig men kan vara precis det som behövs där och då.

12. Lekland och lekparker

Kanske inte rikigt heller kvalar in som resehacks men räddade åtminstone oss många gånger. Att trötta ut dem på lekland och själv samla energi för att hantera de mer knepiga situationerna som att tex förflytta två barn på egen hand när ingen vill sitta i vagnen etc.

Trötta ut dom rejält så de är mer fogliga sen 🙂

13. Kex med små djur

Kex överlag har varit ett utmärkt sätt att hålla humör uppe och sysselsätta bara en liten stund till. När vi dessutom köpte kex med djur kunde vi förlänga och förhöja kexätarnöjet ytterligare. Gissa djuret, leka med djuret, berätta saker om djuret – släpp lös fantasin hos dig själv och dela den med barnen.

14. Våtservetter i alla lägen

Jag skulle inte resa en sekund utan våtservetter, kanske inte heller leva utan dem. Nödtorka smutsiga händer innan måltider, torka kladdiga munnar efter måltider, torka upp saker som spillts och kladdiga rumpor. Alltid flera paket ”igång” samtidigt, minst ett paket i varje rum och alltid på max en armlängds avstånd.

Resehacks för resor med barn
Så roligt att få byta blöja när det görs stående

15. Hopfällbar hink till stranden

Vi insåg att barnen kunde sysselsätta sig med gräv- och sandlek betydligt längre om där fanns vatten, och då inte vatten som oberäkneliga vågor utan som en hink med vatten vid våra parasoll. På tryggt avstånd från just havet. På ett ställe kunde vi ta med hotellrummets sophink, en annan gång skar vi av en femlitersdunk men en hopvikbar hink finns i olika varianter och kan beställas hem innan resan. Kan vara en värd investering.

Tillfällig hink som gjorde strandleken mycket roligare

16. Nedladdade youtubefilmer till flygresan

Youtube är en guldgruva och att spara ner några av favoriterna i offlinemode har varit jättebra. Upplever att mina barn varit för små för att sitta med hörlurar och flygets utbud.

17. Plastburkar och zip-påsar

Att ha med sig burkar och påsar för frukt, mackor, kex och majsbollar har varit toppen. Dels för att skyddas från smuts, inte kladda eller bli mosade/smulade men också för att luftfuktigheten gör det mesta som en gång var torrt och knaprigt snarare sladdrig och gojsigt.

Resehacks för resor med barn
En plastburk vi använde dagligen för diverse fika som skulle medtas

18 .Tagga barnen med namn och nummer

För att minska risken att tappa bort vår äldre unge i något vimmel någonstans så hade vi vid en del tillfällen hans och våra namn samt nummer på ett band runt hans handled. Vi hittade ”flergångs” som gick att använda ett par dagar innan det var dags att byta.

Vi beställde dessa som var engångs som höll i några dagar. Funkade bra även om huden blev irriterad under om de satt för hårt och länge

19. Mattermos och vanlig termos

Termos är en himla bra uppfinning. Kokade makaroner/nudlar som håller sig halvljumma eller överbliven smoothie som håller sig kall. Bra förvaring helt enkelt både för kalla och varma klimat.

Resehacks för resor med barn
Vem vill vaska en så här good smoothie om den inte dricks upp? Ingen, termos löser biffen

20. Tugga på is innan måltider

Det här kan vara ett av de mer udda resehacks när en reser med barn, och kanske är det bara hos våra barn som det går hem. Men, en kritisk stund på dygnet är tiden precis innan måltid. Alla i sällskapet är ofta ganska trötta och hungriga, både till lunch och middag och att då få knapra på isbitar, eller för den delen leka med dem medan de smälter i hetta har möjliggjort relativt lugn tills maten är på plats.

Isbitslek efter måltid

21. Låt barnen bli skitiga

Vi föräldrar är såklart olika med var vi drar våra gränser om hur skitiga våra barn får bli och när vi får panik över att de sedan stoppar fingrarna i munnen. Jag tror att jag är ganska chill från start, men jag förflyttade också mina gränser enormt. Det gick helt enkelt inte att hålla efter och det blev betydligt mer avslappnat ju mer jag släppte efter istället för att jaga ihjäl mig.

Resehacks för resor med barn
Plockar lite kex från marken och intar sin måltid under vagnens beskydd

22. Viktigast resehacks för resor med barn: Kör mer på devisen ”låt gå”

På samma tema som ovan så är mitt generella resehack att låta en förflytta sina gränser för vad som är överkomligt och okej i syfte att allt ska bli lite mer smidigt. Vi lät dem titta mer på skärm, äta fler godisklubbor, ha mer napp, äta i sängen etc. Vi tog helt enkelt färre fajter och bestämde oss istället för att orka med en detox när vi kom hem och det var så värt och de blev inte helodrägliga ungar av det.

Här är alla mina gränser flyttade. Nudelsmulgegg i min säng och en skärm medans han äter halvliggandes i sängen. Det fick gå det med.

Här finns alla inlägg från vår långresa 2022-2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *