Budget för långresa: Familjens kostnader krona för krona i Thailand & Vietnam

Posted on

Vilken budget behövs för en långresa? Det beror såklart på men här delar jag filterlöst med mig av alla våra kostnader när vi åkte fem månader till Thailand och Vietnam 2023.

Vad kostade vår fem månaders långresa i Thailand och Vietnam? Det en fråga som några vågar sig på att ställa men som jag tror att många undrar. Jag gillar transparens och kommer därför dela med mig om precis så mycket som det kostade oss.

Budget för långresa – kostnader i vår resebudget

Vi har följt våra kostnader noga, inte så att vi fört bankbok men Erik har gjort månatliga sammanställningar med hur mycket pengar vi tagit ut och de större kostnader som är bokningar som boende och resor håller vi ordning på i ett gigantiskt excel. Så jobbar vi.

Förberedelsekostnader för långresa: 24 200 kr

Sånna här kostnader är lätt att glömma bort men som tillsammans ändå blir en inte helt oväsentlig andel av en total budget för en långresa.

Vaccin 9 600 kr. Såklart individuellt utifrån vilket skydd som finns innan och som behövs.
Reseförsäkring 8 100 kr. Utöver våra 45 dagar som ingår i hemförsäkring.
Inköp till barn 5 900 kr. Två portabla EU-godkända bilbarnstolar samt smidigare dubbelvagn.
Eftersändning av post 600 kr. En småsumma i sammanhanget man allt räknas.

E har just fått en spruta

Transporter till destinationer: 52 300 kr

Flyg och resor till destinationer 52 300 kr. Vi flög Sthlm – Bangkok tor samt diverse flygresor till och från Vietnam. Vi gjorde också två längre taxiresor till Koh Chang och Hua Hin som också är medräknat i summan.

Boende för fem månader: 61 500 kr

Vi hade siktat in oss på att ha en boendekostnad på omkring 10-12 000 kr men ju längre tiden gick ju mer kräsna blev vi och konstaterade att det var värt ett bar tusenlappar extra att gå upp oss lite i standard, i storlek på rummen eller att ha två sovrum som gick att stänga för att få bättre nattsömn med två små barn.

Koh Chang 3 800 kr. 12 dagar, enklare hotellrum med två enkelsängar.
Bangkok 3 100 kr. 6 dagar, stort hotellrum, vi betalade för fyra nätter och blev bjudna på två.
Chiang Mai 10 300 kr. 28 dagar, mindre lägenhet med två sovrum.
Da Nang 13 900 kr. 30 dagar, större lägenhet med två sovrum.
Nha Trang 14 200 kr. 30 dagar, två hotellrum i anslutning till varandra.
Hua Hin 16 200 kr. 32 dagar, två olika boenden som vi växlade mellan, lägenheter med okej och bra standard.

budget för långresa
Boendet i Chiang Mai går på alla sätt och vis under parollell Compact living och ingen lyx alls
budget för långresa
Ett av våra boenden i Hua Hin däremot var betydligt större och lyxigare

Levene och urval av aktiviteter: 112 000 kr

Vi hade en levenekostnad på 21-23 000 kr/månad. I levene ingår alla våra övriga kostnader. Mat, vatten, färsk frukt och snacks. Transporter på orten, leksaker vi köpte och alla aktiviteter vi gjorde. Det förvånar mig att det var så jämt månad till månad trots att vi gjorde ganska olika mycket saker och upplevde att städerna vi bodde i var olika dyra. I Chiang mai gjorde vi flera lite dyrare aktiviteter, i Da Nang var priset generellt högra, i Nha Trang hade jag mina syrror på besök och då levde vi mer ”semesterliv” än ”longstayliv” och i Hua Hin unnade vi oss ganska mycket nattmarknadsmat vilket i sig inte är dyrt men ändå kan dra iväg när en tar allt en vill ha flera kvällar.

budget för långresa
En av våra billigare middagar, plockmat från en lokal marknad intaget på en grusplan
budget för långresa
En av våra dyrare middagar på en bättre sushirestaurang

Några av våra mer kostsamma aktiviteter var

I 112 000 kr ingår några lite större aktiviteter. Det här är ett urval med prisindikation

  • Besöka Elephant Nature Park utanför Chiang Mai 10 500 THB (3 200 kr) för två vuxna+två barn
  • Matlagningskurs i Chiang Mai 2600 TBH (800 kr) för två vuxna
  • Cykeltur på landsbygd samt matlagningskurs i Hoi An 2280 (700 kr) för två vuxna samt barnstolar till cyklarna
  • Winwonders och Vinpearl-dygn på ön Hòn Tre utanför Nha Trang 2900 THB (900 kr) för boende, transport och inträde
  • Hyra cyklar i Hua Hin i två veckor 4000 THB (1 250 kr) för två cyklar med barnstolar i två veckor
Cooking class med A lot of thai
Vinwonders badområde och ett av deras många hotell

De 53 200 kr som gick upp i rök

Vår lilla miss, att inte ha koll på passens utgångsdatum för ett av våra barn, kostade oss 53 200 kr. Resan till Bali, boendet på Bali och flygresan Bali till Chiang Mai som vi inte kunde varken utnyttja eller avboka svider såklart. 50 000 kr är mycket pengar. Det gjorde vår resa en sjättedel dyrare. Men det är också bara pengar. Det är hade kunnat vara en olycka eller sjukdom som avbröt hela resan. Vi hade tur som kunde få en passtid snabbt, som hittade ny (om än något kostsamma) biljetter till Thailand och faktiskt kunde fortsätta vår resa när det där och då på Arlanda kändes som att hela resa riskerade att ställas in.

Budget för långresa – utfall allt som allt: 303 771 kr

Totalt gick hela våra resa på lite drygt 300 000 kr, inkl vårt kostsamma misstag om 50 000 kr. En kvarts miljon är alltså en mer rättvisande siffra av vad själva upplevelsen kostade totalt.

Vi har många gånger frågat oss själva om 250 000 är mycket pengar. Svaret är självklart ja. Det är jättemycket pengar, både i absoluta tal och relativt. Men det är också fem oförglömliga månader med vår familj, en investering av allra bästa sort. Hade jag hellre haft 250 000 mindre i lån på bostaden, en bättre bil, mer pengar sparade? Svaret är enkelt: Nej.

budget för långresa
Det är upplevelserna vi samlar på och det behöver inte vara fancy. Som när vi klämde in allihopa, vår packning och våra hyrcyklar för att byta boende för några dagar. Långt ifrån bekvämt eller säkert, men desto mer minnesvärt.

Hur har ni råd?

Med den sammanställningen om hur vår budget för långresa föll ut så är det också många som undrar hur vi har råd. Jag svarade kortfattat i 100-frågor och svar-inlägget på den frågan men här kommer ett längre svar.

Ett svar på den frågan är givetvis hur vi lever hemmavid vanligtvis. Jag läggar nästan alla mina pengar på resor (och lite på ridning) men i princip inget på kläder, smink, alkohol, skönhetsfixande osv.

Ett annat svar är våra intäkter under resan. Vi hade huset uthyrt som täckte våra boendekostnader. Erik tog ut 20 % lön och resterande tid föräldradagar. Jag tog ut full föräldraledighet även om vi både började knapra av 180-kr-dagarna som ju inte blir så mycket pengar. Jag började alltså jobba tidigt med vårt första barn eftersom jag hade siktet inställt på att spara dagar till denna resa. Att leva och bo i Thailand och Vietnam är billigare än i Sverige och även i Sverige hade vi ju kostat pengar. Ärligt talat till och med mer än vad vi bo och leva kostade under vår långresa.

Det som alltså kostat extra är tre saker.

  1. Förberedelsekostnader som vaccin och försäkring.
  2. Flygresor till och från destinationerna.
  3. Resa till och boende på Bali som vi inte kunde nyttja pga big mistake från vår sida.

Med andra ord, vi har inte sparat ihop 300 000 kr och ”bränt” dom på en fem månader lång resa. Vi har sparat en del innan men under själva resan har vi både dragit in pengar och inte haft kostnader som sticker ut från vårt vanliga liv i Sverige.

budget för långresa
Pengar är bara pengar, varken mer eller mindre

Vad är dina tankar om pengar och budget för den långresa vi gjort eller du önskar göra?

Nu när jag varit transparent med mina siffror så vågar du ställa precis vilken fråga du vill och är även fri att dela med dig av dina tankar om pengars värde och vad som är rimligt osv.

Här finns alla mina inlägg från vår långresa 2022-2023 och här de inlägg jag skrivit på temat budget från andra resor jag gjort.

2 thoughts on “Budget för långresa: Familjens kostnader krona för krona i Thailand & Vietnam”

    1. Det är olika. När vi transporterat oss i vårt handbagage och när vi kommit fram i vårt boende. Vi har flera kreditkort med oss och alltid på olika ställen ifall vi skulle bli av med en väska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *