Jobba utomlands: Fem länder jag vill bo i och varför

Posted on

Om jag skulle jobba utomlands och alltså bo i ett annat land då är dessa fem några av de mest intressanta alternativen just nu. Naturen, kulturen och maten lockar.

⇒ Inlägget är ett betalt reklamsamarbete 

Min relation till att bo och jobba utomlands har verkligen pendlat under mina år. Jag har varit allt från en hemmakatt som absolut inte vill riskera att relationer på hemmaplan tar stryk av att jag befinner mig utomlands till att tycka att Sverige är världens tråkigaste land och sett att den nytta jag ska bidra med absolut ska vara utomlands. Det där två ytterligheterna representerar ungefär 25 år av mitt 37 år långa liv och på de åren har ju en del saker förändrats. Dels har jag märkt att relationer inte behöver bli sämre av utlandsvistelse, dels är Sverige fantastiskt. Lägg därtill digitaliseringens möjligheter som skapats de senaste 25 åren och vad som kan vänta de kommande 25. Det går inte ens att förutspå för en vanlig person som mig.

Efter vår senaste långresa så är två känslor tydliga. 1. Jag älskar att Sverige är vår bas. 2. Jag älskar lika mycket att hela världen kan vara vår tillfälliga bas, kort eller långt. Detta har fått mig att drömma om möjliga ställen att bo och jobba från. Det finns många saker som möjliggör detta. Att jag nu satsar på att driva eget är ett skäl, att det går att resa och jobba säkert utomlands är ett annat. Det finns t.ex detta VPN-erbjudande, digital signering och olika tjänster som som ger digital säkerhet med dubbel autentisering som används för att bekräfta ens identitet. För att inte tala om BankID som tillsammans med många andra tjänster möjliggör att tryggt jobba utomlands.

Jobba utomlands: Länder jag vill bo i

Det här är fem länder som jag vill bo eller jobba ifrån och varför just nu. Det där ändras ju med tiden och skriver jag samma inlägg om ett år eller tre så drömmer jag säkert om andra länder. Men här och nu, hit vill jag.

Tanzania

Tanzania är det enda land jag bott tillfälligt i och det landet ger mig mersmak varje gång jag är där. Det är starka färger, smaker, dofter och livligt. Det är kaos och uppstyrt på samma gång. Det är sång, dans, musik och kulturella uttryck. Swahili som jag gärna skulle lära mig och en ljuvlig temperatur. Paradisön Zanzibar inom weekendräckhåll, hur nice skulle inte det vara?

påfrestande
Marknadsområdet i Dar es Salaam i Tanzania. Foto av Josephine Bladh

Slovenien

Ett kärt litet favoritland som har allt. Storslagen natur året runt med berg och sjöar, en trevlig huvudstad och flera andra städer och byar som jag är nyfiken på. Gräns till fyra länder och korta avstånd för utflykter och äventyr. Lägg där till relativ närhet hem och möjlighet för människor att komma och hälsa på.

Tänk att bo med den här naturen runt hörnet?

Sydafrika

Kontrasternas land med en komplexitet som jag inte vet om jag skulle kunna greppa ens om jag bodde där. Ett land likt Slovenien har allt. Här i form av natur, mat, upplevelser, stora städer och lika stora områden av slum och landsbygd. Bra grej att tidsskillnaden mot Sverige är endast någon timme.

En liten korvmoj i Kapstaden. Hur glad blir en inte av färgerna?

Kanada

Kanada känns lite som att bo i Sverige fast ändå inte – den tesen skulle vara intressant att få prövad. Skulle vilja bo i Kanada för dess natur men också människor och kultur som jag inte vet mycket om men är så nyfiken på. Hur är det att ha USA som granne? Hur kan politiken bli så olika i två så närliggande länder? Ett plus för att vara omgiven av engelska.

Vancouver för åtta år sedan, hur trevlig stad som helst.

Sydkorea

Jag gillade verkligen Seoul när vi var där fyra dagar 2016. En riktigt stor stad med stort uttryck i ett land som ligger i framkant på så otroligt många sätt. Vad gör det med människor och kultur när ett land har så hög välfärdsutvecklingstakt och med en väl utvecklad demokrati så som bara Japan och Taiwan är i hela Asien. Dessutom mat och smaker jag älskar.

Ett surr av intryck och kommunikation hela tiden blir vardag i Seoul

Om du skulle flytta till annat land för ett tag, vilka länder är du då nyfiken på?

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete. Text, tankar och åsikter är som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *