Resa med (dubbel) barnvagn i Thailand & Vietnam – fördelar & utmaningar

Posted on

Ska en resa med barnvagn i Thailand och Vietnam och går det ens att resa med dubbelvagn eller det dömt att misslyckas? Läs själv och avgör.

Alla familjer har olika relation till barnvagn när de reser. En del har med det exakt överallt, andra ytterst sällan. Vi tillhör gruppen som kånkar och släpar med oss barnvagnen, på gott och ont. Om du har siktet inställt på att resa med barn till Thailand och Vietnam så är det här några fördelar och utmaningar som barnvagnsresande innebär. Många av tipsen gäller oavsett enkel eller dubbelvagn men helt klart är att mycket av utmaningarna förstoras av att ekipaget är dubbelt så stort.

Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
En av alla tillfällen vi var tacksamma att vi hade vagn. Middagsintag på nattmarknad på Koh Chang
På en galleria fanns gratis barnvagnar att låna, en av gångerna vår vagn var helt överflödig

Fördelar med att resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam

För mig överväger det här fyra alla tänkbara nackdelar med att behöva släpa på en vagn.

Avlastning

Att kånka på barn kan vara oerhört tungt. Att veta att deras totalt 25 kilo inte behöver bäras på var vi än ska om benen inte orkar var väldigt skönt. Det innebär också att kunna lasta en del saker som en behöver kånka med sig med barn så som ombyte, vatten och nödproviant under vagnen.

Kunna förflytta sig med två barn (inte minst på egen hand)

Enligt mig är en av de allra största fördelarna med att resa med barnvagn att det är möjligt att förflytta sig själv med barnen på ett säkert sätt. Att veta att de sitter fastspända och inte kan ta sig ut i gatan eller springa på andra äventyr sänker stressnivån enormt.

Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Tagit mig ombord på taxi på egen hand med barnvagn bredvid mig

Solskydd och regnskydd

En fördel med barnvagn i Thailand och Vietnam är också att suffletterna är ett bra solskydd. Att gå mitt på dagen kan vara väldigt utsatt för just sol och där är barnvagn ett bra basskydd utöver den redan befintliga solskyddsfaktorn. Suffletten kan också skydda mot lättare regn och sen finns det ju olika kreativa lösningar för att skydda sovande barn mot skyfall, t.ex. en engångsponcho.

Alltid en stol

Det var mer undantag än regel att restauranger hade barnstolar och ibland bara små pallar som det inte känns så säkert att sätta en 1,5 åring på. Att kunna ha barnen sittande i vagnen medan de åt var skönt för alla. De fick sitta barn och vi slapp ha dem i knät

Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Att hålla Elton på plastpall var görbart en stund, Jason gick inte att lämna en sekund
Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Multitasking på hög nivå

Sova

En av huvudskälen till att vi reste med dubbelvagn i Thailand och Vietnam var för att vi tycker att det är smidigt att veta att vi alltid hade en horisontell plats för båda våra barn att sova på. Oavsett om det var dagsvila eller för kvällen.

Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Så här i efterhand, hur lyckades vi söva dem på en flygplats?
Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Drinkar på takbar i Bangkok med två sovande kids

Utmaningar med att resa med dubbelvagn i Thailand och Vietnam

Även om jag personligen tycker att det finns fler fördelar och jag aldrig skulle velat göra resan utan en dubbelvagn så finns det situationer varje dag då jag tog mig för pannan, svor en ramsa eller var tvungen att lägga band på mig själv. Att resa med dubbel barnvagn i Vietnam och Thailand, det har sina friktioner.

Trottoarer

Ibland fanns dom, ibland inte. Om de fanns så var de höga. Det handlar inte om 10-12 cm som i Sverige utan snarare +20 cm. Jag skulle tro att det är för att hantera de skyfall som kommer under regnperioder. Ibland var trottoarerna tillräckligt breda för att rymma en dubbelvagn, ibland inte. En del trottoarer gick att köra smidigt på, andra var trasiga, gropiga eller allmänt svåra att ta sig fram på. Det var sällan det gick att gå en helt kvarter längs trottoaren. Ofta stod motorcyklar eller något annat ivägen och då var det bara att ta sig ned på vägen, runda parkerade bilar utan att bli halvt överkörd och sen häva sig upp igen. Ett träningspass i sig. Generellt så upplevde jag att trottoarerna var bredare i Vietnam än i Thailand.

Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
En bra trottoar, och en inte lika bra vägren och en minst sagt olämplig cykelparkering. Bara att runda ut i gatan.
Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Knappt en enkelvagn eller rullstol hade kunnat passera här.
Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Ut i gatan och upp på trottoaren igen

Komma in genom dörrar

Det var inte givet att vi skulle komma in genom alla dörrar. En liknande byggstandard som vi har i Sverige där ett visst mått alltid ryms fanns inte på samma sätt. Det kunde vara hissar, ytterdörrar eller dörrar in i butiker som var för smala och då var det bara att gilla läget och ställa dubbelvagnen på gatan utanför.

Kliva på en taxi

Att kliva på de kollektiva taxibilarna hade varit lättare utan barnvagn. Om vi var hela familjen kunde en hålla i barn och en vika ihop vagnen och på så sätt vara redo att kliva in direkt när taxin kom. När vi reste själva var det enklare att ha barnen kvar i vagnen. Hiva in dem en efter en och låta någon annan vuxen hålla i dom och sedan vika ihop och lyfta i vagnen för egen masking. Allt som ofta var folk väldigt hjälpsamma och våra barn fann sig i att andra höll dem i handen eller hade dem bredvid sig tills vi kommit på plats vilket underlättade.

Tomt på taxin så fått upp hela vagnen utan att fälla ihop den

Trappor

Trasiga rulltrappor och frånvaro av hiss. Att helt enkelt vara utelämnad till de trappor som finns när olika typ er av nivåskillnader ska hanteras. Vår vagn höll inte riktigt för att låta barnen sitta kvar i vagnen varken upp eller ner för trappor. Att då ta sig upp eller ner med vagn och åtminstone ett barn gående det var utmanande delux.

Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Hej och välkomman till rulltrappan upp till gångvägen över motorvägen. Synd bara att de inte kunde tänka hela vägen. Så komiskt!

Bra att tänka på inför en resa med barnvagn i Vietnam och Thailand

Det här är några saker att fundera kring inför en resa med dubbelvagn.

Välja modell på dubbelvagn: på varandra eller bredvid varandra

Om det är bäst med en dubbelvagn i Thailand och Vietnam där de sitter bredvid varandra eller framför/bakom varandra skulle jag säga är en smaksak men också avgörs av barnens ålder. En där de sitter framför varandra skulle vara smidigare när det var trångt och smalt. Samtidigt kanske svårare att få upp på trottoarer då det blir tyngre hävstång med vikt så långt fram. Att välja en modell där ett barn sitter och ett barn står på en sån platta vid fotändan skulle jag inte rekommendera eftersom det så ofta skulle behövt kliva av vid alla ojämnheter eller upp och ner för trottoaren.

Vilken barnvagn vi valde

Vi har en Bugaboo hemmavid som vi valde att inte ta med. Den är relativt tung och har stora hjul så den blir inte särskilt liten ihoppackade. Den är otroligt skön att köra och hade varit bättre på ojämna underlag än den vi valde. Vi köpte en begagnad som vi var nöjda med. Båda barnen kunde ligga i princip horisontellt. Lätt att vika ihop, lätt vikt och liten ihopfällbar. Däremot blir ju inte en dubbelvagn någonsin särskilt liten, även i ihopvikt position. Fem månader på Vietnam och Thailands gator med begagnad vagn tog ut sin rätt. Den var fullt fungerande men mot slutet fick vi lyfta istället för att häva upp och ner på trappor och trottoarer.

Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam

Ibland vid förflyttning använde vi vagnen som ett extra bagaget och fyllde det med kläderpåsar och diverse annat
Resa med dubbel barnvagn i Thailand och Vietnam
Upphämtning av insamlingsorganisation i hopp om att vagnen kan användas av fler och inte behöver släpas hem till ingen nytta

Saker att ha med till barnvagnen.

Lås för att kunna kedja fast barnvagnen när den behöver lämnas. T.ex. när vi åkte cykeltaxi en timme som sightseeing i Hoi An.

Myggnät för att skydda mot det uppenbara, men också ytterligare ett litet solskydd

Regnskydd för att hålla barnen torra vid blöta överraskningar

Myggnät, främst för att hålla störande flugor borta
Två sovande barn och en tränande mamma i regn.

Selar för större barn är ett alternativ.

Om man inte vill resa med barnvagn så är sele eller bärstol att rekommendera. Det finns alla möjliga olika modeller och varianter. Vi träffade en tysk familj som hade lite äldre barn än oss, kanske tre och sex år. De hade köpt selar som tog ganska liten plats där de kunde bära barnen på ryggen som en ryggsäck de sträckor barnen inte orkade gå.

Om du står inför en resa och fundera på om barnvagn ska släpas med och kånkas på finns det många saker att ta hänsyn till. Hoppas det här kan hjälpa dig något. Våra barn var drygt ett (gick ej för egen maskin) och tre år när vi inledde resan.

Här finns fler inlägg med fokus på att resa med barn och alla inlägg från vår långresa 2022-2023 som de här barnvagnserfarenheterna är baserade på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.