Dublin vs Dubai: Om abort och dubbelmoral (Debattartikel publicerad)

Posted on

I Dublin är det 14 års fängelse för att som kvinna göra abort. Insikten om detta fick mig att skriva en debattartikel om turisters dubbelmoral. Varför tänker många olika när det kommer till Dublin vs Dubai? Och hur tänker du?

När det blev klart att jag skulle åka till Irland fick vi veta att det bara några veckor efter vårt besök skulle hållas en folkomröstning om abort. Ni må tro att jag blev förvånad när jag insåg hur det ligger till. I Irland är det 14 års fängelse för den kvinna som gör abort om det inte är fara för hennes liv. Det är den enda gången som abort är lagligt. Detta sker alltså i ett land två timmar från Sverige, ett land som vi nästan kallar grannland.

abort dublin
Väl i Irland var kampanjandet i full gång med budskap på varje lyktstolpe.

Debattartikel om Dublin vs Dubai

Det går att förfasas över detta och jag hoppas för alla kvinnor i Irland att folkomröstningen röstar ja till laglig abort upp till vecka 12. Men, det intressanta i detta är inte Irlands abortlagstiftning utan hur många turister som

  1. Inte vet om detta
  2. Även om det visste detta åker till Irland utan att blinka
  3. Samma människor ratar städer som Dubai för att de har en så fientlig jämställdhetspolitik.

Så, med detta som inspiration skrev jag en debattartikel om turisters dubbelmoral som publiceras i ETC.

Jag skriver:

Irländarna folkomröstar om liberaliserad abortlagstiftning i maj 2018, låt oss hoppas att de tar sitt sunda förnuft till fånga. Men.

Faktum kvarstår, idag är deras kvinnosyn inte fräschare än den i Dubai. ändå tycks Dubai för många vara en otänkbar destination medan Dublin är självklar på mångas lista.

Vad är det med svenskars dubbelmoral när det kommer till att välja vilken destination semestern ska gå till?

dubai eller dublin
Inledningen i debattartikeln om Dublin och Dubai

Jag är ju den som personligen inte väljer bort något land för dess regim, styre eller lagar men det finns många som hatar på Turkiet men älskar Thailand. Trots att de inte alls är insatta nog i skillnaden mellan regeringarna eller befolkningens förutsättningar.

Folkomröstning om abort i Irland

Den 25:e maj 2018 folkomröstar den irländska befolkningen om abortlagstiftningen. Det är den femte gången sedan 1990. Fyra gånger har det blivit nej men de olika blocken närmar sig varandra och många tror att det nu kommer tippa över till JA-sidans fördel. Ett JA innebär att befolkningen vill ändra i en del av konstitutionen och göra det möjligt för kvinnor att göra abort upp till vecka 12 förutsatt att två oberoende läkare intygar att det finns medicinska skäl till detta. Ja, som ni hör, det är inte fri abort upp till vecka 30 vi talar om men åtminstone bättre än 14 års fängelse till den som väljer sitt eget liv före ett ofött foster.

Vi hade den stora lyxen att få en föreläsning av en av JA-kampanjernas huvudansvariga under vår utbildning. Så sjukt intressant.

abort Irland
Så går det när en sådan sak som abort är olagligt
abort Irland
Jag gillar verkligen det här huvudbudskapet. “Sometimes a privet matter needs public support”. Kampanjansvariga berättade att de riktar sig mot de osäkra väljarna, inte de som redan slåss för kvinnors rättigheter och är övertygade feminister.

Läsa mer på samma tema

Vi har alla vår börda – om turisters dubbelmoral och fotavtryck

Min första debattartikel publicerad hos Aftonbladet

Vad tycker du, är vi fyllda i dubbelmoral i vilka länder vi väljer eller tycker du att du själv eller din omgivning är rätt bra på att motivera varför de väljer det ena eller andra?

One thought on “Dublin vs Dubai: Om abort och dubbelmoral (Debattartikel publicerad)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.