Resa till diktatur, är det okej? Nu kan vi diktaturkompensera som ett sätt att stärka mänskliga rättigheter i länder vi gärna besöker med odemokratiska regimer. Tillsammans med organisationen bakom initiativet har jag skrivit fyra tips.
Det har precis lanserats att grymt bra initiativ som gör det möjligt för oss resenärer att diktaturkompensera när vi reser till odemokratiska länder. Det är människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som står bakom detta initiativ. Upplägget är enkelt. Du besöker deras webb, skriver hur många dagar du ska vara borta, vilket land du ska besöka och vips så räknas det ut hur mycket pengar du ska diktaturkompensera för din resa. Ju ”värre” diktatur och ju fler dagar, desto mer pengar.
Tillsammans med Civil Rights Defenders har jag skrivit några tips om hur vi kan resa mer medvetet när vi reser till odemokratiska länder. Läs tipsen här.
Resa till diktatur – rätt eller fel?
Diskussionen om vilka länder ”en kan besöka” och inte brukar till och från gå varm. Dubai och Turkiet brukar dissas med hänvisning till kvinnosyn och diktator medan andra ställen som Dublin och Thailand kan resas till helt oproblematiserat trots att det fram till för bara några år sedan var enormt stränga abortlagar i Irland och Thailand är en diktatur. Jag har skrivit om detta fenomen många gånger och min hållning har alltid varit att
- Jag väljer inte bort några resmål pga dess politiska styre
- Det står var och en fritt att välja vart de reser. Att välja bort destinationer ska baseras på fakta och sina egna värderingar, inte på fördomar eller nån sorts allmän domstol om ”vart det är okej att åka”
- Den som reser till odemokratiska länder behöver läsa på extra mycket om landet för att förstå vilken kontext en reser till och hur en som resenär kan bidra med det som går och inte förstärka det som är dåligt.
Med detta sagt, det är inte oproblematiskt att resa till länder med odemokratiska statsskick. Korruptionen är större, fler mänskliga rättigheter bryts, turismindustrins arbetsvillkor är sämre och ens semesterpengar löper större riskerar att hamna i regimens felaktiga fickor än i demokratiska länder.
Diktaturkompensera – ett briljant initiativ!
Ni som hängt med länge vet att jag redan 2016 tog initiativ till #Reseprocenten som handlar om att ge en procent av sin resebudget till ett gott ändamål gärna kopplat till den destination en rest till. Det kan vara djurbevarande, barns utbildning eller arbete mot trafficing. Därför är jag himla glad att en Civil Rights Defenders tagit dessa tankar ett steg längre och gjort något väldigt konkret.
Jag har ju skrivit en hel bok om resenärens makt, om hur våra val och beslut när vi reser spelar roll med den bärande tanken att vi är en länk i en kedja snarare än en dropp i havet. Men samtidigt är jag ödmjuk inför att vår är en liten, liten kugge och att t.ex. bojkotta länder pga dess styren inte är ett så kraftfullt verktyg. Däremot har det precis lanserats ett annat verktyg som är betydligt mer träffsäkert och gör skillnad på långsikt. Nu kan vi diktaturkompensera våra resor till odemokratiska länder. Mycket bra!
Hos Civil Rights Defenders går det att läsa mer och även vad de baserar uträkningen på.
Hur mycket ska jag diktaturkompensera?
Jag tycker ”prislappen” är helt rimlig. För vår resa till Thailand 45 dagar och Vietnam 90 dagar blir det knappt 12 000/person. Det är ju en betydande summa men vi ska komma ihåg att de flesta reser en vecka eller två och då handlar det om en eller några tusenlappar. Några kanske tycker att de inte har råd att diktaturkompensera, eller att det blir alldeles för mycket att först klimatkompensera och sen diktaturkompensera också. Vad ska vi kompensera för härnäst, tar det aldrig slut? Jag fattar invändningen men att resa är ett privilegium och kanske får vi då spara en månad extra till vår resa för att ha råd att göra den inkl dess kompensation. Det finns ingen anledning att beklaga sig, den som klagar med rätta är den som sitter i fängelse utan rättegång som är verkligheten i många diktaturer.
Skillnad mellan att klimatkompensera och diktaturkompensera
Jag tycker att det finns en avgörande skillnad mellan att klimatkompensera och diktaturkompensera. Klimatkompensera handlar om att betala för en skada som redan blivit skedd, alltså plåster på jorden sår. Möjlighet för jorden att läka lite bättre för den skada våra utsläpp orsakar. Diktaturkompensera handlar om att långsiktigt stärka mänskliga rättigheter och vår resa till en diktatur behöver inte per definition innebära att vi bidrar till ”att förvärra diktaturen”. Men oavsett det tycker jag iden om att diktaturkompensera är lysande. Den är kunskapshöjande och insiktsbringande om att många av de länder som vi ofta reser till är odemokratiska vilket i sig förhoppningsvis gör att fler resenärer läser på och ser på destinationen, politikerna och befolkningen med lite andra ögon.
Är det okej att resa till diktatur?
Den frågan kan bara du svara på. Om du fortsatt känner dig rådvill finns fler svar att söka i boken Resenärens makt – turism som när och tär som jag skrivit som du kan beställa här.
Nu är det bara för dig att gå in och leka med uträknaren för att se hur odemokratiska de resmål som du kikar på just nu är och sen när du väl valt, se till att ge Civil Rights Defenders bättre möjligheter att fortsätta det ovärderliga arbete som de gör för människor.
Vad tycker du om initiativet om att diktaturkompensera, är det något som passar dig?
Alla bilder är skärmdumpar från Civil Rights Defenders. För tydlighetens skull är detta inget reklamsamarbete utan något jag skriver om för att jag tycker det är grymt bra och dela med mig av hur en kan tänka kring sånna här svåra frågor gör jag mer än gärna.
One thought on “Är det okej att resa till diktatur? Diktaturkompensera när vi reser till odemokratiska länder”