Gott nytt reseår 2022

Posted on

Reseåret 2022 kan sammanfattas med en bok, totalt drygt två månader utomlands och en nyfiken uppleva mitt nya närområde Strängnäs och Sörmland.

2022 har en kurva som börjar i en dal och sen går i princip stadigt uppåt. Ett år av många stora förändringar. Det är inte tvära kast fram och tillbaka, det är inte några fundament eller stommar som ändrats men några väggar som ändrats om och nya utrymmen som skapats. Bildligt, inte bokstavligt. En lägenhet i Sundbyberg har bytts mot hus i Strängnäs. Ett stabilt arbete har bytts mot ett mer osäkert och mer stimulerande egenföretagarliv. Ett långt projekt blev äntligen en färdig bok.

Några saker är dock precis de samma. Samma man och barn, samma kropp och knopp. Samma blogg och samma passion för att resa och berikas med nya intryck från världens alla hörn. Samma syfte att med min passion försöka bidra till en mer hållbar turism. Jag ser tillbaka på 2022 som ett år då jag gett väldigt mycket men också fått väldigt mycket tillbaka.

Gott nytt reseår 2022
Tat mok, Chiang Mai, Thailand

Mitt reseår 2022

Bloggåret 2022

Snart firar jag sju år med bloggen och vid det här laget har jag lärt mig att det går upp och ned. Inspirationen att skriva, motivationen till varför jag håller på, rimligheten i hur mycket tid och energi jag lägger ned. Jag får några kommentar av någon som tackar för att ett inlägg varit givande att läsa och då är det värt allt. Till skillnad från de senaste åren har 2022s bloggår inte varit präglad av en trött hjärna som skapat meningsfullt innehåll till både bok och blogg parallellt – skönt!

Reseåret 2022

Det har varit ett befriande år på resfronten. Ett år som gett mig hopp om att världens finns kvar även om den skakats om rejält av covid. Vi har gjort en stor och en jättestor utlandsresa med familjen och jag är så tacksam att våra barn både finner sig i och verkar gilla att resa. Förutom våra utlandsresor så känns det som att jag rest rätt lite i Sverige men när jag tänker efter så har jag varit tre gånger i Västerbotten och med tanke på vår nya bostadsort så öppnar det upp för en hel massa nya ställen att besöka men på närmare avstånd inom Sörmland.

Gott nytt reseår 2022
Prescott, Arizona, USA
Gott nytt reseår 2022
Koh Chang, Thailand

Årets låt och ord

Mina ord för 2022 har varit att investera, skörda och omfamna. De har varit så bra ord att jag nästan vill ta med mig dem in i 2023. Jag har investerat i tid, pengar och engagemang i ett hus, en bok, ett nytt jobb, en långresa och i min familj. Jag har skördat ett boende vi trivs i, en faktisk bok i min hand och massor med tid tillsammans med min familj. Jag har omfamnat, alltså accepterat att något är som det är, att det är krig, en inrikespolitik jag avskyr, att jag under delar av året varit väldigt slutkörd, att starten på vår långresa blev allt annat än vad jag hoppats på men väldigt bra till slut.

Det här med årets låt får jag nog lägga ned för nu är det andra året jag inte vet vilken årets låt är som inte är en barnlåt eller något som Erik lyssnar på i köket om mornarna. Men jag väljer alla låtar med Takida. Ett band jag återkommer till och igen fick möjlighet att se live under 2022.

Gott nytt reseår 2022
Grand Canyon, Arizona, USA

Mina resor 2022

Så här har mitt resår 2022 varit månad för månad.

Januari – Sista tiden i Sundbyberg och urvattnad på energi

Januari gick framför allt ut på att ta hundratals beslut kring renoveringen av vårt hus som vi fick tillträde till och att vara i slutredigering av texten till min bok. Den månaden slet på mig och jag var åter tacksam för min målmedvetenhet och förmåga att fullfölja trots att jag är helt slut. Jag gav mig ett litet blogguppehåll vilket ändå tyder på någon typ av sund inställning till mig själv.

⇒ Medveten favorit: Covid-19-pandemin 2 år: Utvecklar resor och turism

Intensivt bokarbete

Februari – Kalifornien och fullskalig invasion med krig i Europa

I februari började vi packa ihop vårt hem men gjorde ett avbrott för en efterlängtad resa till USA. Vi tog succéebeslutet att åka till en mindre stad än San Fran eller LA och valde istället San Diego. Jaga vågor, göra små utflykter, fånga solnedgångar och umgås med varandra.

Jag kommer också ihåg den dubbla känslan av att själv njuta av en resa på andra sidan jorden och samtidigt följa rapporterna om när Ryssland invaderar Ukraina efter åtta års krigsföring. Så sjukt och så långt ifrån vad jag väntat mig.

⇒ Medveten favorit: Antaganden som sätter förväntningarna ur spel – tre delar

San Diego, Kalifornien, USA.

Mars – Arizona och huspremiär

Kalifornien övergick till Arizona och ett mycket kärt återseende av Barb och Steve som vi vandrade Inkaleden med 2016. Homestay och att känna lokalbor gör resorna till något helt annat än när en bara är turist. Perfekt sätt för oss att resa med så små barn. Enorm gästfrihet och en efterlängtad bucketlistcheck att besöka Grand Canyon.

⇒ Medveten favorit: Vad är turism? 15 former av turism – definition, inspiration och tips

Grand Canyon, Arizona, USA.

April – Småutflykter i Strängnäs

Tempot lugnade sig äntligen och fokus var att boa in oss i Strängnäs. Att upptäcka närområde är mysigt och roligt. Vi gjorde en utflykt till ett sörmländskt guldkorn hos Sund Örtagård.

⇒ Medveten favorit: Spendera pengar medvetet – så hamnar de i rätt fickor när du reser

Ekorrvägen, Strängnäs, Sörmland, Sverige

Maj – Boklansering av Resenärens makt

För mig handlar maj 2022 bara om en enda sak: Att lansera Resenärens makt – turism som när och tär. Jag är obegränsat stolt över den boken och vad den kan betyda för turism om tillräckligt många läser den. Så mycket fina ord jag fått för boken och för lanseringskvällen.

⇒ Medveten favorit: Nu går boken att köpa och 10 skäl till varför jag älskar den

Min bok Resenärens makt!!

Juni – Göteborgslyx och Sommarsträngnäs

I juni hade min vän Josephine styrt en riktig lyxhelg med utsökt mat och konsert med Hanson. Barndomsdrömmen som gick i uppfyllelse och en leverans långt över förväntan. Göteborg är verkligen min andra kärlek, eller kanske min första. I juni började också Strängnäs visa sig från sin bästa sida och varför det är en riktigt härlig sommarstad.

⇒ Medveten favorit: Makten att välja transportmedel och ömsesidiga fördomar

Hanson i Göteborg

Juli – Sommar i Sörmland och Västerbotten med besök på The Wood Hotel

Som så många andra somrar var vi ett par veckor hemhemma i Västerbotten. Utekväll med syskonen, kusinhäng, bad, jordgubbar, kortspel och annat som hör till. Jag och Erik åkte till Skellefteå på eget dygn och bodde på Wood Hotel – en utmärkt upplevelse på alla sätt. Andra halvan av juli var vi mest hemma och njöt av vår egen hemstad och att vänner kom på besök.

⇒ Medveten favorit: Turismens historia och kuriosa

The Wood Hotel, Skellefteå, Västerbotten

Augusti – Riktig sommarkänsla och nyföretagarresan börjar

Min sommarkänsla var som mest intensiv i augusti trots att vi då gick från semester till vardag. Blåbär i skogen, het svensk sommar med bad som faktiskt är skönt (sa badkrukan), ridläger och kräftskiva med systrar. En inre resa började under augusti i form av att ge det ett seriöst försök att ta mitt intresse för hållbar turism till nästa steg som egenföretagare.

⇒ Medveten favorit: Vad krävs för att värderingar ska trumfa passionen? Temat: flyg och ohållbarhet

Mälaren, Strängnäs, Sörmland

September – Sälen och företagsinvestering

Svenska fjäll om hösten kan vara bland det mest färgsprakande som finns om en prickar rätt och det gjorde vi i år när vi åkte till Sälen i Dalarna i september. Under månaden träffade jag otaliga intressanta och smarta personer på temat turism och/eller hållbarhet och det är viktigt att få perspektiv från alla de som jobbar i branschen och på samma sätt som mig tror på turismens kraft att bidra.

⇒ Medveten favorit: Att göra saker för nöjes skull – ska vi skammas för allt vi gillar?

Sälen, Dalarna, Sverige

Oktober – Spahelg och bokframgångar

Under hösten hade vi snålmånader hemmavid för att både spara extra till vår långresa och skapa ännu större kontraster till den stora belöningen att resa iväg. Synd att vi inte såg några minskade kostnader eftersom priser steg på det mesta… Roligast under oktober var att lyxa med spahelg tillsammans med the one and only bokredaktör Cecilia. I oktober köpte den första skolan in en klassuppsättning av boken och att fira det med spahelg kändes så skönt och välförtjänt.

⇒ Medveten favorit: Resa hållbart med kryssning – problem & potential med kryssningsindustrin

Finaste boken

November – Äntligen Thailand med fokus på Koh Chang och Bangkok

Efter en oktober med strul med att hitta seriösa hyresgäster och försenat takbyte skulle vi då äntligen få komma iväg på vår ofattbart efterlängade långresa. Om det inte varit för att varken jag eller Erik hade kollat giltighetstiden på våra barns pass. Känslan av snopenhet att stå på Arlanda och inte komma iväg är en underdrift men det är också en känsla som redan är bortglömd i relation till alla de fina känslor kopplat till att vi tillslut äntligen kom iväg. Bad, chill, komma in i att vara på resa, umgänge med mina föräldrar som kom på besök, små utflykter präglade vår dryga vecka på ön Koh Chang. Storstadsliv och för min del magsjuka präglade Bangkok. Thailand var en perfekt start för vår långresa.

⇒ Medveten favorit: Att arbeta i turismens tjänst – tre exempel från Thailand

Koh Chang, Thailand

December – Chiang Mai passar oss helt perfekt

I slutet av november landade vi i Chiang Mai och vi kunde ansluta oss till vår ursprungligen tänkta rutt. Även om både Koh Chang och Bangkok var bra på sitt sätt så var Chiang Mai något annat. Vi hade valt den staden av flera skäl (Bra temp/väder, lagom stor, kulturell och kul stad) och det visade sig verkligen att vår research stämde och att staden passar vår familj perfekt. Massa roliga utflykter och sprudlande liv runt varje hörn.

Sista dagarna i december spenderas i Da Nang i Vietnam, staden som vi valt som vår enda anhalt på vår långresa som vi hade planerat vintern 2021. Det blir spännande att se om vi gjort lika bra bedömning om att staden ska passa oss som vi gjorde med Chiang Mai.

⇒ Medveten favorit: Är det okej att resa till diktatur? Diktaturkompensera när vi reser till odemokratiska länder

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailand

Reseår 2022 i siffror:

Antal besökta länder: 3 länder
Antal nya länder: 1 stycken (Thailand)
Antal resdagar: 65 utomlands och 25 Sverigeresedagar
Antal blogginlägg: 102 (fler än förra året, märks att boken är klar och att jag åkt på långresa)

2019 var ett galet intensivt år (bebis, bröllop, badrumsrenovering och stor leverans på jobbet) och jag vet att jag då längtade efter ett mindre projekttungt år. Det fick jag 2020 och fram till november 2021 (förutom bokproduktion och en bebis till…) och kanske behövdes det för att palla ett så slitsamt slut på 2021 och första halvår 2022.

Nu ser jag fram emot ett 2023 med tre månader i Vietnam, att hitta formerna för ny vardag i Strängnäs, satsa realistiskt mycket på mitt företag och sedan början drömma och planera för nästa långresa och däremellan kanske några korta och halvlånga.

Här finns mina tidigare summeringar. Tänk att det här är mitt sjätte gott-nytt-resårs-inlägg.

Gott nytt reseår 2016
Gott nytt reseår 2017
Gott nytt reseår 2018
Gott nytt reseår 2019
Gott nytt reseår 2020
Gott nytt reseår 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.