Spendera pengar medvetet – så hamnar de i rätt fickor när du reser

Posted on

Att spendera pengar medvetet när vi reser är en viktig del i att bidra till en turism som utvecklar sig väl. Stora och små summor gör skillnad för vems fickor de hamnar i,

Hur vet vi att vi använder våra pengar på ett sätt så att de bidrar till en bättre värld? Ja, det är ju jättesvårt att veta det om alla ens pengar men det finns några saker du kan göra. Med att försöka och tänka till kommer vi åtminstone ett steg närmare att spendera pengar medvetet när vi reser.

Spendera pengar medvetet

Vems ”rätt fickor” är, det avgör du. Det finns inte ett korrekt svar, det beror på dina egna värderingar och intentioner. Spelar det roll för dig om ficka tillhör en kvinna eller man, ung eller gammal? Eller om pengarna går in i ett ekonomiskt system byggt på samhällsnivå eller direkt i handen till en lokalbo.

Granska vilka som äger företag

Familjeägda researrangörer eller globala koncerner. De vi väljer att resa med, oavsett om det är transport och boende separat eller paketresor, spelar roll. Det är ju dessa aktörer som tar emot en betydande andel av kostnaden för resan. Det senaste aktuella exemplet kring detta är väl Tui som till betydande del är ägt av en rysk oligark. En för många minst sagt tråkig nyhet att behöva förhålla sig till under pågående krig.

Att hålla koll på vem och vilka som äger respektive bolag är inte helt enkel. En del företag har krångliga företagskonstruktioner så att det blir extra svårt för lekmän att förstå hur det är upplagt. Det du kan göra är att agera utifrån den fakta du känner till. Googla, se om du hittar någon kritik. Ställ frågor till de du bokar med. Konsumentmakt spelar roll, gör ett medvetet beslut.

Läs mer om Tui och varför en rysk oligark inte lirar med hållbar turismutveckling hos Reform travel.

Hur hållbara blir Tui om de klimatkompenserar allt men samtidigt ägs av en rysk oligark?

Spendera semesterkassan medvetet

På själva resan finns många fickor att stoppa dina pengar i. I både de stora och små besluten. Vi väljer hotell, restauranger och aktiviteter. Beroende på resmål är det olika lätt att följa pengarna. Det är ofta lättare att se vem slutmottagaren av pengarna är om maten en köper är från ett gatukök i Thailand än tacos på en snabbmatkedja i USA. Om du är en person som vill låta dina semesterpengar göra skillnad med både var och hur de används finns det anledning att fundera på hur stor skillnad olika insatser gör. Medan dricksa och pruta spelar mindre roll, har vilka länder vi reser till och hur vi hanterar korruption större betydelse.

spendera pengar medvetet
Fisk på Gotland mest troligt med pengar direkt till fiskarna

Se över etiska placeringar

Om du köper grön el och samtidigt låter dina pensionspengar sparas i oljefonder blir den gröna elen i princip lönlös. På samma sätt som väl spenderad semesterkassa förlorar i betydelse om dina privata placeringar av pengar görs på ett oetiskt sätt.

Att placera pengar på ett bra sätt ingår inte direkt i själva resandet i sig men däremot i en större helhet som väldigt få tänker på. Genom att välja hur våra pensionspengar och andra sparpengar placeras kan vi ha inflytande över hur världen ser ut i framtiden. Utöver det självklara att det går att välja bort vissa fonder går det även att välja till. Du kan placera dina pengar i gröna innovationer för klimat och miljö och du kan så gott det går säkerställa etiska placeringar. Det går även att välja vilka marknader du vill att dina egna pengar ska bidra till att skapa tillväxt inom. Vill vi göra verklig skillnad behöver vi se alla våra pengar i sin helhet.

Avanzas hållbarhetsstämpel är ett sätt att försöka analysera sina placeringar

Skänk pengar med Reseprocenten

Reseprocenten började jag med 2016 när jag reste jorden runt och såg ojämlikheten blev ännu mer påtaglig. Då bestämde jag att en procent av min reskassa ska sänkas i syfte att ge fler människor en möjlighet att resa. I det stora och i det lilla, steg för steg. Om en weekend kostar 8000 kr sänker jag alltså 80 kr. En långresa som kostar mig 40 000 innebär alltså 400 kr till en verksamhet jag tycker är viktigt. I handen till någon på gatan, till ett lokalt initiativ eller en insamlingsorganisation. Om alla som reste skänkte en procent av sina rese- och semesterkostnader skulle det innebära betydande summor.

Spendera pengar medvetet
Mynt efter en resa att skänka som kan användas för att utveckla någon annanstans.

Har du fler förslag på hur det går att spendera pengar medvetet?

One thought on “Spendera pengar medvetet – så hamnar de i rätt fickor när du reser”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *