Resa med bebis sex månader – varför ett halvår är en optimal ålder att resa

Posted on

Resa med bebis som är sex månader är det en bra idé? Svar JA med versaler. Här är åtta skäl till varför bebisar som är ett halvår är utmärkta resesällskap.

När är det egentligen optimalt att resa med barn? Jag skulle svara aldrig och alltid på den frågan. Aldrig för att resa med barn per definition är mer komplicerat än att resa barnfritt och alltid för att det har sin charm och fördel oavsett ålder.

Att det skulle vara lättare att resa med större barn än mindre är säkert en bekant tanke för många men med ålder kommer också vilja, egna preferenser och behov. Kanske kan åldern sex månader därför vara en av de relativt sett enklaste åldrarna att resa med barn. Jag har inte testat att resa med äldre barn men efter att ha rest med mina sexmånaders både i Sverige och USA kan jag konstatera några anledningar till varför resa med en bebis som är ett halvår är en optimal ålder.

Jag skriver det här inlägget främst för att uppmuntra dig som kanske är osäker på om det passar att resa med en så liten bebis som sex månader. Svaret på den frågan är för mig: Ja, självklart åk! Det kommer gå bra, säkert mycket bättre än du tror! För egen del blev jag inspirerad av när Annika/Resfredag var modig och åkte till Taiwan med sin sexmånaders.

Resa med bebis sex månader
Lilla J drygt ett halvår, redo för sin första flygning med bästa sysselsättningen i munnen

Resa med bebis sex månader – 8 fördelaktiga förutsättningar

Det här ska väl sägas: Med en stor reservation för att alla barn är olika och jag bara kan tala utifrån erfarenheten av mina två barn.

Mat – same same alla dagar

Maten för sexmånaders bebisar består i huvudsak av bröstmjölk eller ersättning. De flesta barn klarar sig uteslutande på det och smakportioner kan vara bonus snarare än nödvändigt. Amma och flaska är också tillgängligt när som helst och dessutom ingen risk att bli dålig i magen pga dålig mat eller orent vatten.

Matar i en park

Orörliga – åtminstone kvar där de lämnades sist

Barnen som förflyttar sig några längre sträckor vid ett halvår är få. Att resa och kunna sätta ned barnet utan att behöva oroa sig för att det ska vara tio meter därifrån nästa gång du kollar upp är skönt. Sätt/lägg ned på golvet och checka in på flyget, kolla på konstutställningar eller njut i en park.

Resa med bebis sex månader
Elton mitt äldre barn när han var liten och jag gjorde dagsvandringar. Smidigt att han inte tog sig någonstans.

Sömn – sover relativt mycket

Alla barn sover ju olika mycket både dag och natt men en sexmånaders sover ändå relativt mycket om dagarna vilket kan ge både andrum, egentid eller kvalitativ tid för snack med resesällskapet, research eller annat som en vill göra ostört. För egen del har mina barn också sovit utmärkt i vagnen vilket gett mycket frihet om kvällarna.

Dagsvila i vagnen

Glad i folk – chill med de flesta

Små bebisar kring ett halvår är ofta nyfikna på andra människor. Evolutionärt finns det utvecklad forskning kring detta men något förenklat kan sägas att bebisar omkring ett halvår ofta söker kontakt med vuxna medan när de är lite äldre snarare bli mer selektiva vilka de interagerar med. I grunden handlar båda beteende om överlevnad.

Nöjda med det lilla – koll på folk

Det här är kanske den punkten som bebisar varierar mest inom men mina har varit nöjda med väldigt lite. I den här åldern kan barnen också se sig omkring och kortare eller längre stunder vara nöjd med att bara spana på folk från vagnen, selen eller knät.

resa med bebis sex månader
En prasselbok är lösningen på det mesta
Hänger lite här och är nöjd

Vikt – inte så tunga att bära omkring på

Att resa med bebisar innebär att bära på en hel del. Både saker och själva barnet. Nog kan halvårsbebisar vara riktiga bjässar men många är ändå behändiga nog att orka bära på, särskillt i sele, under längre perioder. Här är ett tidigare inlägg om att välja rätt bärsele till sin bebis.

resa med bebis sex månader
Nästan lätt som en plätt

Ingen egen vilja – vuxna bestämmer aktiviteterna

Vid sex månader har knappt någon egen vilja hunnit utvecklats, särskilt i relation till två-fyra-åringarna. Sex månader gamla bebisar kommer inte ha åsikter om val av restaurang eller aktivitet. De hänger bara med och har andra behov snarare än att få vara med och bestämma.

Jag ville kolla på solnedgången och han fick hänga på

Hälsa och sjukdom – den största skräcken

Såklart är inte sexmånaders bebisar lika motståndskraftiga som ett större barn men många har hunnit bygga upp lite hull och reserver om de skulle bli sjuka. Att dricka bröstmjölk är också ett av de bästa skydden för att hålla sig frisk.

Resa med bebis som är ett halvår

Det var mina åtta skäl till varför resa med bebisar som är sex månader är en utmärkt idé. Finns såklart många fler anledningar som glädjen i att umgås med sitt barn men det här var av mer praktisk karaktär. Låt mig veta om du har en totalt annan upplevelse eller vill stämma in i något av det jag beskrivit.

Här finns alla inlägg om att resa med bebis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *