Resa medvetet önskar Gott nytt reseår 2016

Posted on

Gott nytt reseår 2016! Ett år då mitt resande fullständigt exploderat. Jag har rest mycket hela mitt liv men 2016 slår alla rekord. 2016 ska bli 2017 och dags för en årlig sammanfattning.

Varje år utser jag ett ”årsord” och ”årets låt”. 2016 årsord är passion. Passion för resandet men också för att jag inte på många år känt ett sådant brinnande driv för något som jag gör för medvetet resande. Det har blivit min nya passion över vad jag vill förändra här i världen. Årets låt är förvånande nog Home We´ll Go med Walk off the earth. Den låten har gått varm hela året, särskilt under vår roadtrip genom Nya Zeeland och för att home is where the heart is.

Resa medvetets reseår 2016

Januari

Året inleddes med resa ett varv runt jorden och temat för januari var sju storstäder i Asien med Seoul och Taipei som vinnare i kategorin ”favoriter jag vill tillbaka till”.

2016-01-13-13-46-01
Nybadade i varm källa utanför Taipei

Februari

I februari ägnade vi tiden åt att hänföras över det vackra landskapet som Australien och Nya Zeeland har att erbjuda genom ett bilfönster. Jag fyllde trettio och Erik skämde bort mig ordentligt med en DJ-lektion som överraskning, horse back riding längs en strand och schysst hotell.

2016-02-10-15-59-26
Magnetic Island – allt jag älskar på en och samma bild
img_6007
Lake Pukaki, Nya Zeeland

Mars

Resans tredje månad spenderades i den för mig helt nya kontinenten Sydamerika och är den månad som gjorde mest bestående intryck på mig. Både i form av möten med människor, kontraster över hur folk lever och naturrikedom. Mars innehöll några favoriter jag önskar att fler fick uppleva. Chokladfarmen i Mindo, promenad längs Valparaisos gator och solnedgången över saltöknen i Bolivia som jag kan tjata om hur många gånger som helst. Och så Machu Picchu förstås, inte att förglömma.

2016-03-08-19-04-35
Solnedgången…

April

Våra sista dagar på långresan spenderas i Kuba och sen efter 100 dagar utanför Sveriges gränser landade vi på hemmaplan igen den sjunde april. Under den resan hade jag blivit med reseblogg och gick på mitt första bloggevent där jag vann pris för reseprocenten – så sjuk upplevelse!

Maj

Vardagen tog över och min hunger efter att resa var allt annat än mättad och min passion för att blogga hade fått nytt liv. Det känns så bra att kunna kombinera nytta (bidra till folks medvetenhet) med nöje (resa och inspireras). I maj åkte jag på en dubbel-capital-week. Först en weekend i Amsterdam med några kollegor och sedan tre heldagar i Bryssel med min avdelning där IOGT-NTO som vi jobbar för har ett av sina kontor.

img_0412
Härligt gäng i Vondelpark i Amsterdam

Juni, juli, augusti

Juni är den enda månaden det här året som jag hållit mig på svensk mark hela månaden. Sommaren gjorde intåg på allvar. Juli inleddes med en veckas jobb under Almedalsveckan där jag passade på att njuta lite av 10 saker att göra i Visby. Semestern spenderades i Warszawa där jag mötte sex av mina fördomar och på Hallmyra med dess fantastiska hästar. I södra Sverige med Österlen som mål där ett nytt perspektiv av att resa medvetet tornade upp sig, att resa i sitt närområde och i augusti åkte jag hemhem till mitt älskade Tväråbäck.

img_1097
Lisa vid Gamla stan i Warszawa
img_1906
Njuter av Österlen – varför ens åka utomlands?

September

Hösten kom och förgylldes av två kortare weekends till Baltikum. Först en skön helg i Vilnius med en av mina närmaste vänner i september och sen en 36-timmars kryssning till Riga med Erik.

img_3193
Utsikt över Vilnius, foto av Sara Ingman mitt sällskap och bästa fotograf

Oktober och November

I månadsskiftet oktober/november fick jag möjligheten att besöka Sri lanka och IOGT-NTO:s partnerorganisation ADIC. Jag tog chansen att maximera min vistelse med att lägga på några dagar innan och efter själva fältbesöken och på egen hand upptäcka Colombo och stänga ute omvärlden på ett resort.

img_4312
Kvällsljus i Sri lanka

December

Efter en lång höst kom till sist december i vanlig ordning och efter tre veckor av fullt fokus på jobb kom belöningen och nästa stora drömresa började. Sydafrika och Namibia har visat sig från sin bästa sida.

Resebloggsåret 2016 har innehållit så mycket mer än skriva om besök på destinationer. Jag är fylld av insikter och har ökat min egen kunskap om att resa på ett medvetet sätt. När bloggen fyller ett år får det bli en egen sammanfattning om de inlägg jag skrivit om att resa medvetet.

Medvetna porträtt

Under året har det blivit sju fina medvetna porträtt som ger mig både insikter och inspiration – så tacksam för att de delar med sig av sina pärlor och tankar.

Resa medvetets gästinspel under 2016

Mitt första år som fullfjädrad resebloggare har gått över all förväntan och jag har haft äran att vara huvudperson i ett inlägg hos flera andra resebloggar och en tidning.

Reseåret 2016 i siffror:

 • Antal olika resesällskap: 7
 • Antal checks på min bucketlist: 8
 • Antal huvudstäder: 20
 • Antal besökta länder: 23
 • Antal dagar utomlands 134
 • Antal blogginlägg: 145
 • Antal kronor till reseprocenten för mina resor: 1998
 • Antal kronor till reseprocenten från alla som gett: 16 126 kr. Så kul att fler och fler hakar på!

Vilket år det varit! Så tacksam för att jag har tid, ekonomi, sällskap och drömmar som tar mig ut på alla dessa äventyr som berikar mig. Så tacksam till alla er som läser och kommenterar, ställer frågor, hejjar på, delar med er av era tankar och på olika sätt gör så att min blogg sprids till fler. Vilket är ditt finaste minne från 2016?

Gott nytt reseår på er och tack för år ett av many to come!

10 thoughts on “Resa medvetet önskar Gott nytt reseår 2016”

 1. Mitt finaste reseminne från 2016 är nog ett av många minnen från Pakistan. Kommer skriva om det sen. Kul att du gillade både Seoul och Taipei. Det gjorde jag också. Särskild när det gällde maten 🙂 Gott Nytt År!

  1. Hade visst missat att svara på den här kommentaren. Maten kan ju verkligen avgöra om jag gillar ett land eller inte och där var verkligen Seoul och Taipei i världsklass. Tack detsamma!

 2. Vilket underbart år med så mycket passion på många plan! Kul att läsa och jag gläds verkligen med dig!
  Jag önskar dig ett riktigt fint 2017 och att vi ses mer ”ordentligt” på nästa event. (Har en egen krönika på Travel on a Cloud och lägger till dig där.) 🙂

  1. Delad glädje är dubbel glädje! Tack för länk och det är kul att följa dig och dina äventyr!

 3. Vilket härligt år du haft! Mitt finaste resminne från 2016 är när vi hälsade på släktingarna i Kanada och jag fick bocka av en punkt på min bucketlist när jag åkte slalom i pudersnö i Fernie.
  Önskar dig ett riktigt härligt 2017!

  1. Tack Eva för att du delar med dig, pudersnö låter ljuvligt, det är ju ändå drömmen när en åker utför. Jag vill gärna åka till Kanada så det ska jag se till att det blir av nån gång framöver

 4. Tjohej, så kul att läsa om. Du har tagit resebloggsmarknaden med storm, fortsätt med dina inspirerande inlägg och tankeställare i stort och smått. Heja 2017!

  1. Tack Annika, verkligen. Jag ska fortsätta utmana och utveckla, tills döden skiljer mig åt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *