Gott nytt reseår 2020

Posted on

Reseåret 2020 blev ett Sverigeår. Fyllt med nya smultron och pärlor, nya insikter och tankar om att resa medvetet. Nytt, annorlunda och hur bra som helst.

Det skulle vara tänkbart att inte skriva en reseårssammanfattning, eller att skriva en totalt coronapräglad sådan. Jag väljer inget av det. Jag väljer, att precis som vanligt sammanfatta det som blev, och lägger noll fokus på det som inte blev.

Hundfjället, Sälen i Dalarna

Mitt reseår 2020

Bloggåret 2020

Det har varit ett fint bloggår, ett annorlunda som resebloggare som brukar ha litervis med inspiration att skriva med inläggsrubriker på hög. För första gången har jag vid några tillfällen känt mig ”klar” med att skriva om en destination jag besökt. Skönt på sitt sätt. Men också bitvis svårt att förhålla sig till rese-inspiration när resor är bannlyst och allt annat än lämpligt.

Reseåret 2020

2020 har överraskat positiv på så många sätt. Sveriges destinationer har levererat och bjudit till ordentligt. Det har inte varit så många omvälvande resor som tagit mig med storm eller resor som går till historien som de bästa jag upplevt men det har varit väldigt bra.

Min egen resa-medvetet-resa har varit väldigt utvecklande. Det genomgripande temat är vithet, det koloniala arvet och makt. Jag tänker mycket på hur vi samtidigt som vi höjer lägstanivån för hur drägligt människor lever så ökar klyftorna lavinartat. Det här är en ständigt pågående process i mig som handlar om privilegier och hur jag ska förhålla mig till dem.

Den största resan har nog ändå varit föräldrarollen. Det är en genomgripande förändring i hur jag såg på det under början av 2020 och nu. Något som verkligen har växt fram och som jag vid flera tillfällen tänkt, ”nu har jag landat i rollen” för att några månader senare tänka att det hade jag inte alls gjort sist, men nu. Nu har jag det. Vi får väl se hur jag känner om ett år, eller fem.

Tännforsen i Jämtland
Paus längs Sörmlandsleden med lilleplutt

Årets ord och låt

Årets ord är föga förvånande att omvärdera. Allt ifrån vilket tempo som känns skönt att leva, hur viktigt det är att ta och skapa chanser, hur överordnad hälsa och familj är till insikten om att utlandsresor faktiskt går fint att klara sig utan men att upplevelser och nya miljöer fortfarande är livsviktigt för mig. Men också omvärdera i min syn på hållbart resande. Det är under process och har nog bara smugits igång och handlar om positiv turism, vita-och-rika-reser och när det vi tror är bra egentligen bara spär på något dåligt. Vi får se hur det fortsätter utvecklas.

Mest lyssnat under 2020 är min syster Lisa Wermelin som släppte EP i början av 2020. Låtar med ord som betyder och som för mig såklart har ytterligare en dimension eftersom jag vet precis vad de handlar om. Så coolt att köra bil och sjunga till sin egen systers musik!

Mina resor 2020

2020 är ett Sverige-rese-år. Jag har upplevt, sett, smakat och trivts i slätterna och skogarna i Sörmland och Uppland, fått kickar av vattenfall och norrlandsnatur och tillsammans med hela övriga Sverige insett att Sverige har mer än vi tror. Jag har redan glömt en kylig och gråmulen sommar och minns istället krispig vår och mild höst.

Januari – Hemmaliv i Sundbyberg

Januari var en månad då jag fortfarande försökte landa i att rodda livet kring en annan person och jag höll mig mest hemma. Min längsta utflykt var 13 km promenad där kroppen visade sig från sin starka sida.

⇒ Medveten favorit: De bästa tipsen från 12 medvetna resenärer

Hemmaliv delux
Brunnsvikens trädgårdscafé

Februari – Tåg med bebis till Västerbotten

Med vagn och bärsele lyckades jag åka sex timmar tåg med tågbyte i Sundsvall upp till mina föräldrar. Att utvecklas inom resande kan uppenbarligen göras på många olika sätt. Han kommer bli en tågåkare av rang när han är redo att ta sig fram själv i livet.

⇒ Medveten favorit: Lösningar på alkoholskador orsakade av turism

Tågbebis växer här

Mars – Föreläsning om att resa medvetet i Göteborg

Precis innan Corona drog igång med full kraft föreläste jag på världskulturmuseet i Göteborg om att resa medvetet. Så roligt att få prata om mitt favoritämne i det formatet.

⇒ Medveten favorit: Åtgärder mot massturism

Optimal resekomfort
Föreläs ning på Världskulturmuseet

April – Stockholms naturområden

Med utomhusrekommendationer ägnades våren åt olika trädgårdscaféer och naturområden. Lida friluftsområde är ett trevligt minne från våren.

⇒ Medveten favorit: Hur resa hållbart? 100 tips för att bidra till positiv turism

Lida Friluftsområde

Maj – Sörmlandsleden och vandringsmersmak

I maj började min förälskelse att vandra med bebis. Snusandet på bröstet, den fysiska utmaningen, det praktiska adrenalinet i att inte veta hur dagen med ett barn ska bli gjorde att denna typ av att resa passade mig utmärkt. Så mycket mersmak som skapats sen dess. Det har blivit ett gäng etapper på Sörmlandsleden.

⇒ Medveten favorit: Ohållbar shopping: piratkopior, souvenirer mm

Vår första vandring, Sörmlandsleden etapp 1
Så härligt!

Juni – Bilsemester i Norrland

Sommaren innebär äntligen lite resor på riktigt. En fem dagar lång bilresa genom mellersta och norra Sveriges inland och några av Jämtland och Västerbottens storheter besöktes, uppblandat av personliga caféer och mindre orters stoltheter. Vandringen på kalfjället i Saxnäs tillhör topp tre av reseupplevelser 2020.

⇒ Medveten favorit: Är resa hållbart till för alla?

Trappstegsforsen i Västerbotten
Satsfjället i Saxnäs, Västerbotten

Juli – Närområdesutflykter i Västerbotten

Det blev drygt 3 veckor i Västerbotten med min uppväxtby Tväråbäck som bas. Utflykter i alla väderstreck, besök på gourmetrestaurang, utomhuscaféer i små byar och ett gäng kortare vandringar upp på små berg och längst maffiga älvar. Hemresan gjordes längs Höga kusten i tråkigt väder och med hemlängtan så det blev en snabb vistelse.

⇒ Medveten favorit: Debattartikel i Aftonbladet: Överturism måste få ett slut

Grillning på starberget i Västerbotten
Renforsen i Vindel, Västerbotten
Blöjbyte vid Höga kusten, Västernorrland

Augusti – Turist i Uppsala län

Jag krämade ut det sista av föräldraledigheten och sommarvärmen när jag gjorde flera utflykter inom Uppsala län. En dag i Enköping, vandra Salstaleden, åka Lennakatten, besöka Skokloster och njuta av Härjarö naturreservat var några av höjdpunkterna. Självklart fortsatte jag även på traditionen om att åka på det årliga ridlägret.

⇒ Medveten favorit: Jag behöver prata om vithet och resor

Blå trädgården i Enköping, Uppsala
Skokloster slott, Uppsala
Härjarö naturreservat Uppsala
Bästa kompanjonen är go och glad

September – Göteborgsbröllop och Stockholmsnatur

I september var det dags för ett kärt återseende av härliga Göteborg och en rolig bröllopshelg och jag tog även vara på fina höstdagar och vandrade Boo-leden i Nacka.

⇒ Medveten favorit: Att blogga och resa med mina värderingar

Boo-leden i Nacka, Stockholm

Oktober – Föräldrabesök och trädgårdscaféer

Så började restriktionerna komma och några större utsvävningar var inte att tänka på. Mina föräldrar kom ned och vi besökte några av alla ställen som finns på Ekerö och gick till en riktig favorit i Stockholm: Brunnsvikens trädgårdscafé.

⇒ Medveten favorit: Skam och skryt – två sidor av samma mynt

Brunnsviken trädgårdscafé, Stockholm

November – Hemmaliv och ridning

Vi firade ett år som föräldrar och jag fick avnjuta bland det bästa jag vet som dessutom kunnat fortsätta i princip fortsatt form, att vara på en lantridskola där all verksamhet sker utomhus.

⇒ Medveten favorit: Miljövänligt boende: Tips för att hitta hållbara hotell

Bästa Tommy på Hallmyra

December – Stilla dagar i Tväråbäck

Andra halvan av december spenderades i ett hus på landet. Vi har eldat till min mans stora förtjusning och jag har ätit både elduppvärmd lussebulle och kanderade mandlar gjord på morika. Inte fy skam!

⇒ Medveten favorit: Självkritisk bildanalys: Vara vit och vilja väl med kolonialt arv

Pulkåkning i Västerbotten
Kanderade mandlar hos mina föräldrar

Reseår 2020 i siffror:

2020 är inte ett år av rekord i det jag brukar mäta, resdagar, nya länder osv. Istället är det helt nya saker som jag ”slagit rekord i”.

  • Antal svenska län: 8 stycken
  • Antal besökta länder: 1 länder (Sverige. Första året på 20 år som jag inte är utomlands.)
  • Antal vandrade kilometrar: 100 stycken uppskattningsvis
  • Antal blogginlägg: 115 (färre än förra året men nöjd ändå)

Reseåret 2020 var annorlunda, intressant, utvecklande och nyttigt. Som med så mycket annat under 2020 så finns det saker jag vill ta med mig för resten av mitt liv fast i en mer frivillig form än en tvingande. 2021 hoppas jag på ännu mer och fler resor, men är samtidigt ödmjuk inför att det inte går att förutspå något här i världen.

Här finns mina tidigare sumeringar

Gott nytt reseår 2016
Gott nytt reseår 2017
Gott nytt reseår 2018
Gott nytt reseår 2019

One thought on “Gott nytt reseår 2020”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *