Åtgärder mot massturism – innan en destination blir utbränd och måste sjukskriva sig

Posted on

Det behövs åtgärder mot massturism, i Sverige och i många andra länder. För att förebygga och för att hantera konsekvenserna av att allt fler reser och för att vi besöker samma platser som alla andra.

2018 gjorde vi 1,4 miljarder internationella resor, en ökning med fem procent enligt världsturistorganisationen. Det växer stadigt varje år. Om vi fortsätter resa som nu kommer flera resmål bli sjuk av massturism.

massturism kroatien
Min bästa bild för att bildsätta hur lite för många turister på strand kan se ut

Turism som orsakar sjukskrivning

Likheterna är slående. Vi har resmål som utsatts för så mycket turism (stress), av en stril ström av människor som aldrig tagit paus (ingen återhämtning), som gjort att resmålets eko-system eller lokalbefolkning kraschat (blivit utbränd) och nu måste stänga (sjukskriva sig).

I några fall kommer lokalbefolkningen protestera. I andra fall kommer eko-systemen slå bakut. Bäst vore såklart om där fanns en chef som klev fram och satte stopp innan det är för sent. Eller kanske kollegor som genom positivt grupptryck och reflektion gjorde att vi människor aldrig går över några gränser.

Både människor och platser klarar ett högt tryck om det finns tid för vila mellan varven. Om det finns möjlighet att vara flexibel utifrån förändrade förutsättningar (t.ex. väder) kan samma människor och platser anpassa sig för att orka. Det blir lättare att undvika sjukskrivningar om det finns regelverk, skyddsåtgärder och om långsiktigt välbefinnande prioriteras före kortsiktiga vinster.

Åtgärder mot massturism peru
En av Inkaledens övernattningsplatser. Här får det inte plats så många fler.

Problemet med massturism

Medan massturismen är ett absoluta tal så är överturism relativ, alltså fler eller mer än vad resmålet klarar av. Vissa personer krackelerar efter en timmes övertid, andra klarar flera veckor.

Symptomen, eller problemen, med överturism och massturism ter sig på många olika sätt. Söndertrampad mark, nedslitna kulturarv, rubbade eko-system, försämrad tillgång på el- och vattenförsörjning för lokalbefolkningen, nedskräpning, orimliga priser för lokalbefolkningen, höga ljudnivåer och buller till följd av festande, alkohol- och narkotikaproblem, sexhandel och annan kriminalitet. För att nämna några. Överturism är så mycket mer än några invånare i en österrikisk by som känner sig uttittade och en sköldpaddsfamilj som måste flytta.

Åtgärder mot massturism
Gotland med sin vackra natur och känsliga grundvattennivå skulle inte klara hur mycket turister som helst

Åtgärder mot massturism – så löser vi problemet

Så vad ska vi göra? Sjuktalen måste ned. Vad ska vi sätta vårt hopp till? Vem ska kliva fram och visa ledarskap? Det är här några av de sakerna som behövs för att komma till bukt med den utbrändhet som råder och den som riskerar att uppstå till följd av massturism.

Offentliga åtgärder mot massturism

Stater, myndigheter och kommuner behöver sätta upp regleringar. Hur många kryssningsfartyg får gå i hamn? Hur många personer får starta på vandringsleden? Hur länge ska turister få stanna vid en obebodd paradisö?Hur många månader/år ska det vara tillåtet att befinna sig i nationalparken?

Åtgärder mot massturism
En åtgärd som det populära vattenfallen i Plitvice i Kroatien – att inte släppa in för många

Marknadens åtgärder mot massturism

Marknaden kommer göra en del av självregleringen genom anpassat utbud och efterfrågan. Det kommer erbjudas turer off the beaten track. Turister kommer betala för att få uppleva något i exklusivitet utan att trängas med andra. Aktörer kommer nischa sig mot det hållbara och ansvarsfulla och några kommer vara beredda att betala mer för det.

Individens åtgärder mot massturism

Vi turister kommer ändra vad som är statusfyllt inom resandet. Från att ha checkat av diverse underverk som miljoner andra redan besökt till att uppleva något genuint och ovanligt. I takt med att vara hållbar är det som belönas och premieras kommer människor hjälpa till och sprida ut turismen när medvetenheten om resmålens sjukskrivningar ökar.

Vad behövs för att slippa sjukskrivningar?

Allt ovan behövs. Det behövs organisering. Mellan lokalbefolkningen, resebolagen, de lokala guiderna och myndigheterna. Det behövs infrastruktur som hjälper jorden att klara av många människor. Förstärkningar av vandringsleder och anvisningar om vart resenärerna kan röra sig och inte. Det behövs hållbarhetsberäkningar över hur mycket stress som en viss plats klarar av. Både för eko-systemen men också för att bevara kulturarv och annat med historiskt värde.

åtgärder mot massturism
Infrastruktur i Plitvice-parken för att naturen inte ska slitas

Massturism i Sverige

Jag vet inte om vi kan tala om någon sorts massturism i Sverige än. Men lokalt finns det stora risker för överturism. Jag tänker t.ex. på några av våra vandringsleder i sommar. Jag är inte säker på att de är preppade för en hord av människor som just upptäckt ”det sköna med att gå lite i naturen”. Vi har all anledning att tro att resandet i Sverige kommer öka och då behöver vi göra alla åtgärder, på alla plan. Marknaden, individerna och det offentliga.

Åtgärder mot massturism
Bra med rediga vandringskängor. Slitigt för naturen blir det dock om det regnar och tusentals steg tas

Hemester, svemester, närmester

Modeorden som säger något om den Sverigehype som råder just nu. Och som lär fortsätta ett bra tag till. När vi svenskar spenderar vår semester inom landet istället för utomlands så lär det märkas.

Det unika i Sverige

Mörkret och ljuset. Utbredd startup-scen i Stockholm och urbana trendfaktorer. Tystheten och kylan. Röda stugor, gamla kungar och tusentals småföretagare som bjuder på vilda smaker och udda boenden. Sverige är en mix som är minst sagt intressant.

Kinas medelklass

Jag tror inte att vi förstår omfattningen av Kinas växande medelklass. Eller egentligen hela världens växande medelklass. Vi snackar hundratals miljoner människor som får möjlighet att resa för första gången eller för tionde gången och flera kommer välja Sverige utifrån ovan uppräknade anledningar. Bland annat.

Åtgärder mot massturism
Norra Sveriges vackraste ljus

Avslutningsvis: Ansvaret på oss som reser

Vi som reser har ett väldigt stort ansvar. Att inte bli sura när vi inte får börja gå den där pilgrimsvandringen som vi längtat efter när helst vi vill. Att sprida ut oss, våga välja bort det andra redan sett. Att stå upp för och backa den lokalbefolkning som protesterar, visa lite förståelse och respekt. Det är precis som med vilket klimatarbete som helst, vi behöver alla dra vårt strå till stacken. Vara länkarna i kedjan som gör att världen håller ihop.

Fundera på vad du kan göra för att motverka, eller åtminstone inte bidra till, massturism.

Åtgärder mot Turism
Vi behöver hjälpas åt och dela på utrymmet som finns här på jorden

Fler inlägg på temat massturism

Turisterna anfaller – några tankar om massturism
Turismspaning: Bli redo för ökad turism
Resa hållbart – att åka dit alla andra INTE åker

4 thoughts on “Åtgärder mot massturism – innan en destination blir utbränd och måste sjukskriva sig”

  1. Jag är orolig för Skuleskogen. Höga Kusten är hett nu, och då ska tydligen alla just dit och vandra. Ska man finna lugnet i den skogen får man nästan ge sig ut typ i april och november nuförtiden. Märks att stigarna börjar bli väldigt slitna och där man tidigare kunde tälta helt ensam kan det nu vara 20-talet tält vid samma tillfälle. Kan bara tänka mig hur det är på destinationer som på riktigt har massturism… Svårlöst.

    1. Jag förstår dig, massturism är verkligen ett hot mot våra svenska leder och skogar om de ökar mer i popularitet. Knivigt läge och tyvärr försvinner ju mycket charm av att det är mycket folk på ett och samma ställe 🙁

  2. Blir kort i detta abförande. Massturism är inte och kommer aldrig att betala sig ekologiskt. Det är så vi måste leva framgent om vi ska ha en cjans att klara ekosystemens förmåga till produktion och egen förmåga till återhämtning.. Turismen reser dit på lånad energi. De kräver att lånad energi har gjort det bekvämt att vara där. Något annat än lånad energi finns inte för människor som vi lever idag. Långt över vår egen kapacitet. Just på grund av vår unika kapaciet att låna och använda energi. Notan kommer föe alla förr eller senare. Det vet ekonomer, det vet ekologer. Alla arter förutom människan kan skapa och utveckla artificiella former av kraft. Där är hotet mot turism orter, mot oss själva, mot planeten, mot vår existens. Ska vi resa så måste det ske på naturligt vis. Ska vi leva måste det ske på ekosystemens välsignelse. Där är vi inte alls. Turismen är bara en av de galenskaperna vi kåller på med. Vakna upp kära människa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *