Maffiga vattenfall i Norrland – forsar och älvar värda ett besök

Posted on

Vattenfall i Norrland som jag vill besöka blev just fyra fler än för bara någon dag sedan. Jag utlyste inspiration om sevärdheter i norra Sverige. Solklar leverans!

Jag kan sitta länge och stirra in i en eld och se flammorna dansa. För mig är det meditativt. Jag får samma känslan av att titta på forsande vatten.

Jag är uppvuxen i närheten av en liten, liten fors, som för mig när jag var ett barn, var en JÄTTEstor fors. Allra bäst var det att gå dit om vårvintern när flödet var högt eller när vattnet höll på att frysa och det bildades häftiga iskonstverk.

Kanske att det allra häftigaste med forsar är deras olikheter beroende på årstid. Rytande mängder under våren, något mindre under sensommaren och i vissa fall frusna under vintern. Om inte fruset så tycker jag det är imponerande att det rinner så mycket vatten att det inte kan frysa trots månader av minusgrader. Det här betyder alltså att samma vattenfall kan besöka flera gånger med helt olika upplevelser.

Vattenfall i Norrland – Jämtland, Västerbotten och Norrbotten levererar

Jag frågade mina resebloggskollegor om vad naturen i Norrland har att erbjuda. Det rasade in förslag. Jag har bara besökt ett av dem och kan säga att efter att ha djupdykt i all den här vattenfalls-inspirationen från det älskade Norrland så vill jag åka till vartenda ett. Jämtland vinner ligan över flest coola vattenfall som jag vill besöka.

Storforsen i Norrbotten

Storforsen är en av Norrbottens mest besökta turistmål och är en del av Pite älv som aldrig fryser. Med både hotell och kapell är det som gjort för ett besök.

Läs mer, och framför allt kolla in bilderna hos People in the street och Från tekopp till bergstopp

Fakta om vattenfallet: En del av Piteälven som med en fallhöjd på 60 meter är en av Europas största forsar. Ligger längs väg 374, 10 mil från Luleå eller Piteå.

Den dånande Storforsen med Svenska resebloggars Ulrica från Tekopp till bergstopp
Storforsen. Som galet frisläppt sockervadd! Foto av Ulrica Hållén

Rövadotters Ristafallet i Jämtland

Det berömda vattenfallet från Ronja Rövardotter ska inte vara riktigt så stort som det upplevs i filmen ur ett barns ögon. Häftigt lär det vara alldeles oavsett.

Jeanette Seflin har fotat oerhört vackra bilder från när hon gick på det frusna Ristafallet i Jämtland.

Fakta om vattenfallet: Ristafallet ligger 17 km från Åre och är 14 meter högt.

Gör en utflykt från Åre och vandra på det frusna Ristafallet i Jämtland
Vattenfallet Ristafallet i frusen skrud. Foto av Jeanette Seflin

Flera vattenfall längs vildmarksvägen

Vildmarksvägen mellan Strömstund i Jämtland och Vilhelmina i Västerbotten har otaliga ”vattendrag” i alla storlekar. Här finns bland annat Hällingsåfallet, ett av Sveriges största vattenfall. Det faller ned i en 42 meter djup ravin.

Oh darling har fångat fyra av många vattenfall längs vildmarksvägen. Min personliga favorit som jag själv gärna skulle se med egna ögon är Trappstegsforsen. Är inte naturen mäktig så säg!

Fakta om vattenfallen: Det finns minst sju vattenfall, de flesta på kort promenad från Vildmarksvägen och flest av dem kring Stekenjokk.

Trappstegsforsen // Vattenfall längs Vildmarksvägen
Trappstegsforsen längs Vildmarksvägen. Foto Helena Gunnare, Oh darling
Hällingsåfallet // Vattenfall längs Vildmarksvägen
Hällingsåfallet, ett annat vattenfall som också är mäktigt. Foto Helena Gunnare, Oh darling

Konst i kvarn vid Vindelälven i Västerbotten

En av mina ”hemmaälvar” jag åkt över otaliga gånger. En av få älvar som är oreglerade och i höjd med Vindeln finns ett gammalt kvarnhus med konstverk från lokala konstnärer.

Jag har skrivit lite mer om Vindelälven och annat att göra i närheten.

Fakta om vattenfallet: Forsen ligger centralt i orten Vindeln och vattenståndsvariationen kan skilja upp till åtta meter över året. Det är ju jättemycket!

vattenfall vindelälven västerbotten
Vindelälven vid Vindelälvens naturcentrum
konst i kvar vindeln
Några av de fina konstverken som var utställda när jag var där

Tännforsen om sommaren och vintern

Tännforsen är ett av vattenfallen som skiljer sig markant från sommaren och vintern, visst är kontrasterna imponerande?!

Lets go explore om sommaren och Träningsglädje om vintern, fruset

Fakta om vattenfallet: Tännforsen ligger 17 km från Åre och har en fallhöjd på 37 meter.

tännforsen (1 av 1)
Tännforsen om sommaren. Foto av Lisa Fahlåker, Lets go explore
Tännforsen vattenfall vintern
Tännforsen om vintern. Foto av Sara Rönne, Träningsglädje

Tännforsen och Ristafallet i Jämtland blir mina favorit-vattenfall i Norrland. Vilket är ditt?

Det här är del 1 i en inläggsserie om Norrland i flera delar. Del 2 handlar om Härliga vandringar i Norrland, del 3 om Vackra vägar i Norrland, del 4 om Sevärdheter i Norrland och del 5 om Städer i Norrland. Här finns alla inlägg om Sverige.

5 thoughts on “Maffiga vattenfall i Norrland – forsar och älvar värda ett besök”

  1. Tännforsen! Storforsen var oerhört fascinerande (särskilt med en pojkvän som kan massor om flottning som guide), men Tännforsen minns jag att den typ tog andan ur mig. Länge sen jag var där nu, dock… Har ett par vattenfall kvar att utforska i närområdet också. Västanåfallet någonstans i Härnösandstrakten och Dalsjöfallet i Skuleskogen, hört mycket gott om båda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *