Härliga vandringar i Norrland – gå i berg, dal och nationalparker

Posted on

Vandringar i Norrland – det finns nära ett oändligt antal att välja mellan för både vår, sommar och höst. Vandra i våra nationalparker med milslånga utsikter som håller toppklass.

Älskade Norrland så mycket vackert du bjuder på. Vandringsmöjligheter till exempel. Här har jag samlat några av mina resebloggskollegors finaste inlägg om vandringar de gjort som jag drömmer om att göra. Kungsleden, Kebnekaise, Jämtlandstriangeln och Höga kusten. Och en del mer. Njut av detta inspirationsinlägg och leta dig vidare till källan i länkarna.

En annan mycket bra sida är Svenska Turistföreningen, STF, som har otroligt mycket bra information om vandringar i Norrland och andra delar av Sverige. På deras webb finns fakta om leden, boenden och vad som är viktigt att tänka på. Det är bara att välja och vraka, inspireras och göra slag i saken.

Vandringar i Norrland – Lappland

Kungsleden i Lappland

En av Sveriges mest åtråvärda vandringar att gå är Kungsleden. Hela eller delar av den, eller någon av avstickarna som finns ”i närheten”. Vandringen går igenom ett föränderligt landskap och Svenska Turistföreningen och samer har stugor längs hela leden för den som inte vill tälta. Detta är en dröm för mig jag hoppas får uppleva!

Läs mer om Fantasiresors två vandringar längs Kungsleden mellan Kvikkjokk och Slatoluokta och Abisko och Nikkaluokta

Fakta om vandringen: Kungsleden är 400 km och går mellan Abisko och Hemavan.

Saltoluokta och utsikt mot Stora Sjöfallets nationalpark
Längs Kungsleden. Foto av Sofia Zetterqvist

Treparksmötet – genom Sveriges tre största nationalparker

Kungsleden går delvis genom de tre nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta nationalpark men det finns också andra vandringar att göra i området. Treparksmötet är en av dem.

Lycklig och levande har skrivit om hennes vandringar genom alla tre nationalparkerna.

Fakta om vandringen: På fyra dagsetapper kan du gå de 34 kilometrarna och åka en båttur och under den tiden ha tre kroppsdelar i tre olika nationalparker.

IMG_20190627_134619_resized_20190805_091047710 2jpg
Moa Kempe Harryson har fotat så här vackert

Padjelantaleden

Den västligaste av nationalparkerna heter Padjelanta nationalpark och angränsar till Norge. Den passar även den mer ovana vandraren.

Oh darling har skrivit tre fina inlägg om hennes vandring i Padjelanta

Fakta om vandringen: Hela Padjelantaleden är 160 kilometer lång och går mellan Ritsem och Kvikkjokk och tar 9-10 dagsetapper.

Midnattsolen är i full styrka när det kvällas. Foto av Helena Gunnare

Vandra upp till Kebnekaise

En annan dröm jag har är att bestiga Kebnekaise. Det bara måste bli av innan jag blir för lastgammal. Den som inte vill gå upp på toppen kan gå ett varv runt istället.

Läs sju väldigt bra tips om att ta sig upp till Kebnekaises topp hos Dryden eller Äntligen vilses nybörjarguide.

Fakta om vandringen: Själva bergsbestigningen är 24 km lång och tar en 10- till 14 timmar beroende på väder och vagabondform.

kebnekaise sydtoppen västra leden
Topparnas topp, åtminstone i Sverige. Foto av Katarina Wohlfart

Vandringar med Abisko som utgångspunkt

Alla vandringar behöver inte pågår i flera dagar. Från Abisko finns både dagsturer och vandringar med enstaka övernattningar.

Lycklig och levande har koll på flera av dem och skrivit några rader om vilka alternativ som finns.

IMG_20190623_173515_resized_20190821_115903809 2jpg
Fjällbjörkarna radar upp sig. Foto av Moa Kempe Harryson

Björkliden om sommaren

Det finns såklart massor med annat att göra i anslutning till vandringsleder eller närliggande orter i området. Halloj världen har skrivit fina tips om vad som finns att göra i sommar-Björkliden

Vandra i Norrland – Jämtland

Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln räknas som en av Sveriges signaturleder och går mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren.

Dryden har skrivit om ett höstigt Blåhammaren som är en del av Jämtlandstriangeln.

Fakta om vandringen: 47 kilometer på tre dagar med övernattning på två av tre ställen är upplägget för Jämtlandstriangeln.

Dryden på dagstur
I närheten av Blåhammaren. Foto av Daniel Rydén

Vandra kring Åre

Att gå upp på Åreskutan är en vandring som kräver sin insats men ger utomordentlig utsikt i gengäld. Men det finns även flera andra alternativ för dagsturer.

Dryden har skrapat ihop åtta vandringar nära Åre som går att göra över en dag.

Lets go explore har skrivit ett flertal inlägg om gå upp och ned till Åreskutan i alla årstider och väder.

Fakta om vandringen: Upp till Åreskutan är det 6-8 kilometer och det tar 3-4 timmar beroende på vägval och tempo.

Närmaste alperna vi kommer i Sverige – eller? Foto av Lisa Fahlåker

Klättra och vandra längs Höga kusten

Slåttdalsskrevan i Höga kusten

Det råder en rättmätig hype kring Höga kusten och vi lär vänta oss att än fler vill besöka i år. Slåttdalsskrevan är unik och relativt lättillgänglig även om det bitvis är brant. Den är unik i sin formation och finns på min lista över vandringar i Norrland som jag vill göra.

Rucksack har beskrivit denna vandring alldeles utmärkt och tagit otroligt inspirerande bilder som lockar mig rejält.

Resfredag har skrivit ett informativt och fint inlägg om hennes vandring till Slåttdalsskrevan och upp på Slåttdalsberget

Fakta om vandringen: Slåttdalsskrevan kräver en vandring på 3-4 kilometer och passar såväl erfarna vandrare som barnfamiljer

höga kusten Skuleskogens nationalpark
Den smala, långa skrevan. Foto av Annika Myhre

Ferrata i Skuleberget

Jag har passerat Skuleberget som barn och många gånger genom bilrutan sökt efter grottan som ligger längs klippväggen. Det går att vandra upp och den som söker mer äventyr kan göra det via ferratan med sele längs vajerleden.

Dryden har gett sig ut på detta äventyr och valt den svåra vägen, Ferratan upp på Skuleberget.

Fakta om vandringen: Att klättra upp på skuleberget kan göras via fyra leder i fyra svårighetsgrader. Klättringen kan göras under en dag.

Början av gula leden när du ska klättra på Skuleberget
Brant, och då är detta inte den svåraste ferratan. Foto av Daniel Rydén

Inspiration om vandringar i Norrland

Inte bara mest, utan också bäst, inspiration, kunskap, tips och info finns hos den fina Vandringsbloggen. Botanisera gärna runt där.

Det här är del 2 i en inläggsserie om Norrland i flera delar. Del 1 handlar om Maffiga vattenfall i Norrland, del 3 om Vackra vägar i Norrland, del 4 om Sevärdheter i Norrland och del 5 om Städer i Norrland. Här finns alla inlägg om Sverige.

4 thoughts on “Härliga vandringar i Norrland – gå i berg, dal och nationalparker”

  1. Härlig inspiration och massor av platser jag ännu inte vandrat på! Ser fram emot att uppleva mer av Sverige i sommar. Och tack snälla du för länkkärlek! 🥰

  2. Tack för alla fina tips! Jag är väldigt sugen på en tur upp till Höga Kusten eller längre upp under höstlovet. Vi får se vart det bär av 🙂

    1. Hej Anna, så glad jag blir. Finns mycket att njuta av, Höga kusten är fantastiskt men finns såklart många andra ställen också som är lite mindre upptrampade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *