Resa själv med spädbarn eller bebis på tåg – 14 tips för nybörjare

Posted on

Resa själv med bebis på tåg för första gången. Jo, jag var nervös. Det gick mycket bättre än väntat och jag samlade på mig flera tips som underlättar tågresan.

Min kära bebis är drygt fyra månader och vi har hittills hunnit med tre tur och retur tågresor. Två till Göteborg och en till Umeå. Med den erfarenheten blir jag knappast en expert på att åka tåg med spädbarn men jag har hunnit samla på mig några riktigt bra tåg-hack och tips för att själv resa med bebis.

Jag har spenderat tusentals timmar på tåg i mina dagar så åka tåg, det kan jag. Men att åka tåg med spädbarn för första gången var ändå en viss anspänning. Mest nervös var jag för på- och avstigning. Alla gånger har gått bättre än väntat och skulle jag nu åka tåg själv med bebis en fjärde gång skulle jag inte vara nervös.

resa med tåg med bebis
Han brås på sin mot och gillar att åka tåg. Skön erfarenhet efter några tågresor tillsammans.

Resa med spädbarn / bebis på tåg

Att åka tåg med spädbarn under ett halvår lär vara lättare än lite äldre bebisar även om jag själv inte vet. Jag vet bara att 0-6 månader är betydligt mindre rörliga och sover större del av dagen än 6+månader. Ytterst lite underhållning lär behövas, å andra sidan kan bäbisen inte för en sekund sitta själv på sätet och kräver 100 procent närvaro.

Planera tågresa med bebis

1. Boka udda tider

Om du har möjlighet, välj en tid på dygnet då det är stor chans att de inte är fullbokade. Undvik med andra ord morgon och eftermiddagstågen. Mindre folk ger chans att kunna låna sätet bredvid om det är obokat och att det är färre människor som ska på och av, nyttja toaletterna och så vidare.

Tåg med bebis
Tomt på tåget och svintaggat barn

2. Välj sittplats

Studera det bokade tågets platsskiss på djupet. Hos SJ finns det till exempel utmärkt vart utrymme för vagnar, WC och dörrar finns och tricket är att boka en plats så nära detta som möjligt för att slippa kånka så långt. Om du inte får en bra plats så läste jag ett tips om att det går att fråga passagerare om någon vill byta med dig. Hade aldrig kommit på tanken själv men är ju mer än rimligt när jag tänker efter.

barnvagn på tåg
Tydliga markeringar med ingångar, WC och plats för barnvagn hos SJ:s vagnskiss som finns vid bokning av platser.
tåg med spädbarn
Personligen gillar jag att resa med fyra platser och bord. Det ger mer avlastningsyta men å andra sidan lite mer “öppna landskap” vid amning och fler medresenärer som kan störas.

3. Packa en väska med det viktiga

När jag skulle göra min första resa packade jag på kvällen en väska med mina grejer och en med min sons. Men under nattens amning insåg jag att jag måste packa om och istället packa en väska med det vi behöver ha nära till hands och en utan värdesaker och utan något jag kan behöva som kan ligga på en hylla. Det är egentligen inget annat än ett handbagage jag pratar om men jag är själv inte van att tänka i “packa-handbagage-termer” på tåg. Se till att ha en extra handduk nära till hands, det är alltid skönt för diverse olyckor som kan ske.

resa med barnvagn
En svart väska med både laptop och skötväska och en ryggsäck under vagnen med flera dagars kläder och blöjor.

4. Välj byten med marginaler

Det är inte alltid det går att påverka men boka lite längre marginaler vid tågbyten och lägg inte in några måste-aktiviteter i bytena, som att köpa eller äta lunch t.ex. Om tåget blir försenat är det betydligt svårare att kasta sig av med vagn och göra en språngmarch för att hinna med. Allt tar sin tid och hissar kan vara orimligt långsamma.

Kliva på tåget med spädbarn

5. Sele på från start

Om ditt barn trivs i sele så är detta kanske det viktigaste tipset. Att ha barnet i sele vid på- och avstigning är guld värt om du har med dig både packning och vagn och därmed kommer behöva gå flera gånger. Det är ju inte helt optimalt att lämna ett kid på perrongen i vagnen eller på sätet i tåget. Jag tog på selen redan hemma, hade barnet i vagnen på tunnelbanan och sen la jag bara ner honom i selen på perrongen när det var dags att kliva på.

Tåg med spädbarn
Fullt redo med sele på magen

6. Kom i god tid

Jag är en tidsoptimist som gillar att maximera min tid, alltså inte stå onödigt länge och vänta på perrongen innan tåget kommer in. Men när jag skulle åka tåg med bebis lugnade mig marginalerna väldigt mycket. Att veta att det finns utrymme för diverse olyckor, trasiga hissar/rulltrappor osv och ändå komma fram till perrongen så god tid att jag hinner andas och kan ställa mig på rätt ställe på perrongen där min vagn förväntas stanna.

Resta med tåg själv
I så god tid att jag till och med hann ta en selfie med mitt resesällskap

7. Kliv på sist

Det kan vara individuellt min jag tyckte verkligen att det var skönt att kliva på sist. Då kunde jag ta lite längre tid på mig utan att känna att jag har folk bakom mig som vill komma in och eftersom varje på- och avstigning krävde minst två vändor var det skönt att inte behöva trängas med människor som vill komma in utan ha fri passage. Det gör också att entrén/gången tillfälligt kan nyttjas för att komma i ordning.

Bebis på tåg
Den här strömmen ville jag inte möta i fel riktning så jag väntade tills de klivit på.

8. Be om hjälp

Be om hjälp är en av mina sämre grenar och jag behövde faktiskt aldrig be om hjälp eftersom andra var snabba med att erbjuda sig. Om så inte är fallet, be om hjälp. Ingen förväntar sig att du ska kunna komma på med bebis, väska och vagn på egen hand.

Resa med bebis – väl inne i tåget

9. Komma till rätta på tågsätet

Väl på tåget så prövande jag alla möjliga olika sätt för att jag och bebis skulle kunna sitta bekvämt. Att hålla i ett barn i 3-6 timmar är väldigt påfrestande måste jag säga. Det beror självklart på vilken vagn och överdel du har men min Bugaboo buffalo tillhör inte de minsta så du har säkert chans att få plats med din. Jag lyckades knö liggdelen både under sätet, ställa den på sätet och ha den på golvet för barnvagnar.

Bebis på tåg
Passageraren mitt emot delade med sig av sitt benutrymme och jag kurade ihop mig på mitt sätet. Lite krångligt men skönt att ha honom nära under min första resa på egen hand med bebis.
Resa med spädbarn
Optimalt upplägg. Han är nöjd med att titta ut och jag har god överblick.
Tåg med bebis
En variant som ett annat sällskap ställde upp för sin ettåring.
Bebis på tåg
Så nöjd med denna anordning som ett litet extra skydd om han skulle sprattla till eller en inbromsning. Älskade sjal som löser allt.

10. Toabesök och blöjbyte

På alla tågtoaletter jag använde fanns skötbord. Om än litet så tillräckligt för att lösa problemet. Smidigt också att ha nära till vatten så inga problem att ha en hand på bebisen så att han inte skulle trilla ned.

Tåg med bebis
SÅ glad över att byta blöja. Smart med plastpåsar så nära till hands för bajsiga blöjor.

Några sista tips om bebis på tåg

11. Ersättningsbuss/taxi

Det har inte hänt mig men jag har hört om andra som rest med barn där vissa sträckor har ersatts med buss/taxi, planerat pga ombyggnationer eller oplanerat pga förseningar. Det är inte självklart att dessa bussar/taxis har ett babyskydd. Om du reser utan babyskydd så kan det vara bra att annonsera detta till personalen så fort ersättningstrafik kommer på tal eller om du vet om det redan vid biljettbokningen så ditt spädbarn kan resa säkert hela vägen.

12. Kom ihåg sjalen

Det ultimata reseplagget. Dölj bröst om du önskar, ge lugn och ro åt barn under amning, svep in dig själv eller barnet om det är kyligt på tåget. Gör en låssas bärsele, bygg en ett skyddsnät eller torka kräks. Behoven och möjligheterna kan vara oändliga.

Resa med bebis på tåg
Lightvariant av sele. Bara dragit den ett varv bakom ryggen för att han inte ska behöva hållas i vilket gav mig två fria händer.

13. Massäck till dig

Det är lätt att glömma bort sig själv, men den kanske enskilt viktigaste framgångsfaktorn för ett lyckad tågresa på egen hand med bebis är att själv ha mat i magen. Åtminstone behöver det finns med snacks så du kan hålla din blodsockernivå stabil vid stökig omgivning, förseningar eller en utplockad restaurangvagn.

14. Tro på dig själv

Sist men inte minst. Tro på dig själv. På ett eller annat sätt kommer du komma på tåget och du kommer komma av tåget. Det kanske inte är en vacker syn, svetten kommer kanske lacka i ryggen men du kommer klara det.

Tåg och bebis
Jag vill att du ska våga resa med bebis på tåg. Kom ihåg att många barn gillar vibrato och gung och det ingår i alla tågresor, varesig vi vill det eller inte.

Fakta om respektive tåg och barnvagn

Det ser olika ut för alla tåg och de flesta tågföretag har information på deras hemsidor om tillgänglighet. Saknas info för barnvagn finns säkerligen (har inte kollat alla) för rullstolar som går att tolka och översätta till barnvagnsmöjligheterna.

X2000 med barnvagn

Ingången har en trapp som kräver att vagnen är hopfälld alternativt är smal. Bra utrymme att placera barnvagnen på om den är hoppackad väl inne i tåget.

Barnvagn på tåg
Utrymme för barnvagn i X2000, så bra att min pojk sov som en stock i två timmar

X3000 med barnvagn

Går att gå på tåget med barnvagn uppackad tack vare dubbeldörrar. Finns plats att packa ihop i “hallen” och sedan bra utrymme för hoppackad vagn.

Barnvagn X3000
Dubbeldörrar på SJ:s X3000

Norrlandståg med barnvagn

“Lågt tåg” med enstaka tröskel/trappsteg för att komma på. Gott om utrymme i “hallen” där barnvagn kan stå medan du kommer till rätta på din plats. Behöver sedan packas ihop eller befinna sig i restaurangvagnen som har stort utrymme för barnvagnar och rullstolar samt fällstolar att sitta på.

Barnvagn på Norrtåg
Nackdel med Norrtåg: Dåligt med utrymme att placerad hoppackad vagn. Fördel med Norrtåg: Utrymme att ha vagn uppackad under färd och därmed ha bebis i vagnen under resan.

Heja dig och din resa med bebis på tåg!

Hoppas du känner dig fylld av mod att resa själv med din bebis på tåg. Jag avslutar med en glad selfie, eller en glad och en mer förvånad.

Tåg med bebis
Lyckospark i rumpan till dig från oss

Fler inlägg om tåg

Tågluff i Norge: Praktiska tips om att åka tåg i Norge
Resehacks och tips för att sova på nattåg
Lets go Explore har skrivit bra om att åka tåg med bebis och barn

Här finns alla inlägg om att resa med barn

17 thoughts on “Resa själv med spädbarn eller bebis på tåg – 14 tips för nybörjare”

 1. Tack för bra tips..

  Ska iväg med både flyg och tåg med min lilla om ett par dagar..
  Känns lite bättre nu ♡

 2. Tack för detta fantastiska inlägg!

  Jag har varit sjukt nervös över att åka tåg med min två månaders dotter, speciellt kring på- och avstigning och ditt inlägg lugnade ner mig, Det var mycket jag skrattade åt eftersom det var sjukt hur du svarade på alla frågorna jag hade. Det var så skönt att få veta att en Bugaboo Buffalo (som jag också har) platsar på en x2000 på olika sätt, och nu sitter jag på tåget mot Malmö! Forza oss tåg-mammor!

  1. Hej Moa!! Du anar inte hur glad jag blir för detta. Så roligt att min erfarenhet kan trygga dig att ge dig ut på resa med bebis! Hoppas att turen gick galant

   1. O ja! Nu är min dotter knappt fyra månader och vi har redan hunnit åka tåg (x2000) fyra gånger mellan Stockholm och Skåne 😃 allt har gått väldigt bra. Hon älskar tåg lika mycket som jag. Påstigning brukar inte vara några problem då folk gärna hjälper till.

    Det mest stressfyllda kan dock bli om man hoppar av vid en station som inte är en ändstation. Jag brukar hoppa av vid Hässleholm och då har man bara en minut på sig. Då blir det lite stressigt eftersom det nästan aldrig är några andra som hoppar av där samtidigt att man kan ta hjälp av dem. Två gånger har jag varit tvungen att lossa på liggdelen och lasta av alla delar själv på perrongen.

    Då kan man få lite katastroftankar, tänk om liggdelen med bebis i blir kvar i tåget eller på perrongen och att man inte hinner hoppa av/blir ensam kvar på perrongen. Hua hemska tanke.

    Konduktören lugnade ner mig och sa att de alltid har koll på alla tågdörrar som är öppna. Då ser de en kämpande mamma som lastar av, och då börjar de absolut inte att stänga dörrarna och köra vidare!

    Annars kom jag på att man under resan kan säga till konduktören att man planerar att hoppa av vid en viss station så de vet det och kan ta hänsyn till den stressiga mamman 😅

 3. Hej,

  Kan bara instämma med Moa, vilket fantastiskt inlägg. Ska iväg och resa en kortare tågtur med min tremånaders om några dagar och kände mig också lättad över att bugaboo får plats (även om jag har en fox2). Gillar din peppande ton om att våga, för det är ju de som är det läskiga när man inte har rest själv med bebis tidigare. Tack för info och pepp❤️

  1. Kära Erika! Jag blir så glad av denna kommentar och att du ska du och resa! Hoppas ni får ett riktigt mysigt äventyr och att ni växer några centimeter ihop. I påsk ska jag åka nattåg med min bebis, som nu är ett litet barn, för första gången, det ska också bli ett äventyr i sig som jag ser fram emot 🙂

 4. Gav mig ut på första tågresan med min tremånaders bebis för någon vecka sedan och var så tacksam över dina tips 🙂 Tusen tack! Det var ju t ex jättebra att ha liggdelen av vagnen på sätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.